ΚΛΑΤΑΡΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΛΕΓΧΟ ΓΙΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Το ΕΚΕΑ ανακοίνωσε πως «δεν δύναται να πραγματοποιεί το Μοριακό Έλεγχο του Covid-19». Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την έλλειψη κυβερνητικού σχεδίου για την πανδημία.

Σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία παρουσιάζεται σημαντική εξάπλωση της νόσου Covid-19 στην Ελλάδα –με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία–, το σημαντικότερο κέντρο διεξαγωγής τεστ για τον κορονοϊό εκφράζει την αδυναμία του να συνεχίζει τη διενέργεια ελέγχων.

Συγκεκριμένα, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) ενημέρωσε από χθες (Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου) ότι εξαιτίας «της αλόγιστης χρήστης των εξετάσεων, ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων». Ως εκ τούτου, το ΕΚΕΑ «δεν δύναται να πραγματοποιεί το Μοριακό Έλεγχο του Covid-19».

Η εξέλιξη αυτή είναι το –μάλλον αναμενόμενο– αποτέλεσμα της έλλειψης στρατηγικής και σχεδίου εκ μέρους της κυβέρνησης, για να αναχαιτίσει την ορμή της φονικής νόσου στη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι ο Αύγουστος αναδείχθηκε ως ο χειρότερος μήνας μέχρι στιγμής στην πορεία της νόσου Covid-19 στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως μέσα σε έναν μήνα υπερδιπλασιάστηκαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, παρουσιάζοντας μεγάλη εξάπλωση στα αστικά κέντρα, καθώς και εκτενή διασπορά σε όλη τη χώρα. Επίσης, μέσα στο ίδιο διάστημα, 60 άνθρωποι εξέπνευσαν από τον φονικό ιό.

Αυτή την εποχή, λοιπόν, υπάρχει άμεση και επιτακτική ανάγκη για διεξαγωγή όσον το δυνατόν περισσότερων τεστ στον γενικό πληθυσμό, ωστόσο η πραγματικότητα απέχει πολύ από το να γίνει κάτι τέτοιο.

Ξανθός: Η ανικανότητα… βλάπτει σοβαρά τη Δημόσια Υγεία

Με δήλωσή του, ο Ανδρέας Ξανθός, τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει πως το μεγαλύτερο δημόσιο εργαστήριο που διενεργεί αξιόπιστα και με χαμηλό κόστος μοριακές εξετάσεις για covid-19, δηλώνει επισήμως την αδυναμία του να ανταποκριθεί στο ρόλο του, τονίζοντας παράλληλα ότι η διοίκηση του ΕΚΕΑ και το Υπουργείο Υγείας δεν μπορούν να διασφαλίσουν την προμήθεια αντιδραστηρίων στην αιχμή της πανδημίας στη χώρα.

Η δήλωση Ξανθού

…για την αναστολή διενέργειας διαγνωστικών τεστ από το ΕΚΕΑ

Την ώρα που η πανδημία είναι σε έξαρση και αυξάνονται καθημερινά οι ανάγκες διαγνωστικών τεστ στη χώρα,  το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το μεγαλύτερο δημόσιο εργαστήριο που διενεργεί αξιόπιστα και με χαμηλό κόστος μοριακές εξετάσεις για covid-19, δηλώνει επισήμως την αδυναμία του να ανταποκριθεί στο ρόλο του. Και μάλιστα με την εξωφρενική αιτιολόγηση  ότι υπήρξε «αλόγιστη χρήση εξετάσεων»!

Δηλαδή, μας λέει ο Πρόεδρος του ΕΚΕΑ που έχει ορίσει η κυβέρνηση, ότι τα δείγματα που  αποστέλλονται από τα δημόσια νοσοκομεία και τα συνεργεία του ΕΟΔΥ είναι περιττά και γίνονται χωρίς λόγο!  Είναι προφανές ότι  δεν μπορούν, η  Διοίκηση του ΕΚΕΑ και το Υπουργείο Υγείας, να διασφαλίσουν την προμήθεια αντιδραστηρίων στην αιχμή της πανδημίας στη χώρα και ότι αδυνατούν να καλύψουν τις απαιτήσεις της ενισχυμένης επιδημιολογικής επιτήρησης μέσω διευρυμένου testing για τον έλεγχο της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Αυτή η ανικανότητα όμως …βλάπτει σοβαρά τη Δημόσια Υγεία.

Καταγγελία από ένωση νοσοκομειακών γιατρών

Για το θέμα τοποθετήθηκε η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων ότι τα εργαστήρια των νοσοκομείων στενάζουν από έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού.

Η Ένωση τονίζει πως είναι ντροπή να χαρακτηρίζεται ως αλόγιστη χρήση η ανάγκη για μαζικά τεστ κορονοϊού, επισημαίνει ότι εκκρεμούν απαντήσεις εκατοντάδων ελέγχων στα νοσοκομεία της χώρας και υπογραμμίζει πως «τώρα είναι πλέον ώρα για την επίταξη των ιδιωτικών κέντρων».

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΙΝΑΠ καλεί για άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων, αλλά και για δωρεάν τεστ για όλους τους υγειονομικούς και τον πληθυσμό.

Η ανακοίνωση – καταγγελία της ΕΙΝΑΠ

Η διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας εξέδωσε εντολή προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες (1/9ου) να μην στέλνουν προς το ΕΚΕΑ δείγματα για test κορωνοιού, γιατί το κέντρο «δεν δύναται να πραγματοποιεί μοριακό έλεγχο για τις δομές των Υγειονομικών Περιφερειών, διότι λόγω αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων, ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων από το ΕΚΕΑ». Αλόγιστη χρήση χαρακτηρίζεται η ανάγκη για μαζικά test. Είναι ΝΤΡΟΠΗ! Την ίδια στιγμή στα περισσότερα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου αλλά και πανελλαδικά, εκκρεμούν απαντήσεις εκατοντάδων test! Τα δείγματα παραμένουν στα Νοσοκομεία. Χαρακτηριστικά στα μεγαλύτερα νοσοκομεία αναφοράς εκκρεμεί η απάντηση στον Ευαγγελισμό 160 δειγμάτων, στο δε Σωτηρία 100 δειγμάτων. Είναι δείγματα που λήφθηκαν τις προηγούμενες δύο μέρες και αφορούν και ασθενείς που αναμένουν χειρουργείο. Η δυνατότητα των νοσοκομείων είναι περιορισμένη και δεν μπορεί να καλύψει ούτε και τη γενική εφημερία. Τα όρια ανθρώπινης αντοχής έχουν εξαντληθεί! Τα εργαστήρια των νοσοκομείων στενάζουν από έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού!
Που θα γίνονται τα test;
Σε καλοπληρωμένες αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων;
Δεν θα γίνονται καθόλου;

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΞΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ!

Τα λόγια και οι υποσχέσεις να τελειώνουν. Η ωμή ομολογία για το λαό είναι έγκλημα.
• Τώρα ανάπτυξη Π.Φ.Υ.
• Τώρα ενίσχυση του ΕΚΕΑ
• Τώρα ενίσχυση των νοσοκομείων
• Δωρεάν test για όλους τους υγειονομικούς και τον πληθυσμό.

Πότε περιμένουν να το κάνουν; Όταν φουντώσει κι΄άλλο η πανδημία; Έχουν κάνει πρόβλεψη για τους επόμενους μήνες;

Μαίρη Αγρογιάννη Μέλος Δ.Σ. ΕΙΝΑΠ & Γεν. Συμ. ΟΕΝΓΕ
Γιώργος Σιδέρης Μέλος Δ.Σ. ΕΙΝΑΠ & Γεν. Συμ. ΟΕΝΓΕ
Ηλίας Σιώρας Γραμματέας ΕΙΝΑΠ

efsyn.gr