ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ!

Ανακοίνωση που υπογράφουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Γεωπονίας Φ.Π, Μηχανολόγων Μηχανικών, Παιδαγωγικού Ειδικής Αγωγής, Εστιακών Λάρισας, ΣΕΥΠ Λάρισας, ΣΤΕΦ-Τεχνολογίας

Οι εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας καθώς και η απόφαση της τελευταίας Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ότι οι φοιτητές “επιστρέφουν στα αμφιθέατρα” χωρίς να δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες, χωρίς να έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα επιβεβαιώνουν την κυβερνητική αδιαφορία για τις ανάγκες των φοιτητών.

Μόλις λίγες μέρες πριν την έναρξη της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου χιλιάδες φοιτητές δε γνωρίζουν αν στην πραγματικότητα θα παρακολουθήσουν μαθήματα, ενώ την ίδια ώρα οι οικογένειές τους εξακολουθούν να πληρώνουν νοίκι ή προσπαθούν να εξασφαλίσουν το κόστος επιστροφής των φοιτητών στον τόπο σπουδών τους, ενώ όσοι προετοιμάζονται για την επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου πασχίζουν πάλι μπροστά στα ίδια εμπόδια.

Δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και των μέτρων που ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο όταν:

  1. Την ώρα που υπάρχει αυξημένη ανάγκη για καθαριότητα λόγο της πανδημίας δεν προσλαμβάνουν προσωπικό και δίνουν την καθαριότητα σε ιδιώτη. Μάλιστα ο εργολάβος θα κοστίσει κάποια εκατομμύρια παραπάνω την ώρα που για την επισκευή και συντήρηση του εξαερισμού δεν έχουν λεφτά!
  2. Ανακοινώθηκε πότε θα ανοίξουν οι σχολές και οι εστίες χωρίς να ανακοινωθεί πότε και αν γίνεται απολύμανση στους χώρους του Πανεπιστημίου.
  3. Πως θα λειτουργήσουν τμήματα 50 φοιτητών όταν μόνο σε ένα κτίριο (Θόλος) στεγάζονται 6 τμήματα.
  4. Όταν δεν υπάρχουν όπως λένε χρήματα για τον καθαρισμό του εξαερισμού στην Γεωπονία, αλλά υπάρχουν χρήματα για να προσλάβει το Πανεπιστήμιο εργολάβο στην καθαριότητα. Ή όταν το ΕΛΚΕ έχει γεμίσει τα ταμεία του από την έρευνα που συνεχίστηκε ακάθεκτη μέσα στην καραντίνα αλλά και το καλοκαίρι.
  5. Όταν οι ελλείψεις σε προσωπικό έχουν βαρέσει κόκκινο σε κάθε σχολή, ο αριθμός καθηγητών είναι άνω των 55 είναι μεγάλος και δεν εξασφαλίζεται μόνιμο προσωπικό.
  6. Όταν για τους εστιακούς φοιτητές ανακοινώνεται ως μέτρο η μάσκα και δεν γίνεται λόγος για επισκευή και συντήρηση των κτιρίων, απολύμανση και διαμόρφωση χώρων, ακόμα-ακόμα και ιατρείο.

Αποτελεί θράσος να κάνει λόγο το Υπουργείο για ομαλή συνέχιση της φοίτησης μέσω της εξ αποστάσεως διδασκαλίας όταν σε όλη τη χώρα φοιτητές, Φοιτητικοί Σύλλογοι καταγγέλλουν μαζικά κοψίματα φοιτητών στην εαρινή εξεταστική εξαιτίας έλλειψης εξοπλισμού,  προβλήματα στη σύνδεση στο διαδίκτυο και άλλων τεχνικών προβλημάτων της πλατφόρμας σε κάθε τμήμα που το Πανεπιστήμιο δεν έχει εξασφαλίσει την λύση τους!

Αυτή τη στιγμή ακόμη και όσοι παρακολούθησαν και εξετάστηκαν επιτυχώς στα μαθήματα τους δεν είναι σε θέση να συνεχίσουν με τους ίδιους όρους τις σπουδές τους αφού και οι ίδιοι οι καθηγητές παραδέχονται ότι δεν μπόρεσαν να διδάξουν τα μαθήματα όπως είναι απαραίτητο, άφησαν τεράστια κενά στην ύλη, έκαναν προσαρμογές υπό το βάρος των ελλείψεων και των δυνατοτήτων που δεν μπορούσε να καλύψει η τηλ-εκπαίδευση.

Αυτό εννοεί η κυβέρνηση ως ομαλή φοίτηση; Πως θα μάθουμε ολοκληρωμένα τα διδακτικά αντικείμενα όταν δεν πραγματοποιούνταν εργαστήρια στην πλειοψηφία των μαθημάτων παρά μόνο θεωρία, πως θα γίνουν οι απαλλακτικές εργασίες χωρίς πρόσβαση σε αναγκαίο εκπαιδευτικό υλικό, χωρίς τη δια ζώσης ανάπτυξη του θέματος από το διδάσκοντα, πως θα εμπεδωθούν ασκήσεις και μέθοδοι χωρίς να μπορεί να γίνει η διόρθωση και επεξήγηση τους στο αμφιθέατρο. Ή μήπως δε γνωρίζει το Υπουργείο Παιδείας ότι ακόμη και τα συγγράμματα του προηγούμενου εξαμήνου έφτασαν στους φοιτητές στο παρά πέντε των εξετάσεων, βοηθητικό υλικό δεν ανέβαινε στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και οι βιβλιοθήκες των Ιδρυμάτων παρέμειναν κλειστές, οι διαλέξεις διακόπτονταν κάθε λίγο και λιγάκι όπως έγινε στην Γεωπονία και στους Μηχανολόγους ;

Οι συστάσεις για προτίμηση «χώρων με φυσικό αερισμό μαζί με τα συστάσεις για τήρηση των μέτρων προστασίας και ειδική φροντίδα των “ευπαθών” που απευθύνονται με τη νέα απόφαση του Υπουργείου είναι τουλάχιστον προκλητικές, όταν στη συντριπτική πλειοψηφία Σχολών και Εστιών δεν έχουν ληφθεί ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού. Τα αμφιθέατρα στα οποία σπουδάζουμε δε διαθέτουν ούτε φυσικό ούτε πολλές φορές τεχνητό αερισμό, δεν επαρκούσαν ήδη στις συνθήκες πριν την πανδημία για να παρακολουθήσουμε μάθημα και να εξεταστούμε οι φοιτητές πόσο μάλλον τώρα που απαιτείται η τήρηση αποστάσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ότι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το σύστημα αερισμού δεν έχει δεχτεί κανέναν καθαρισμό ούτε απολύμανση καθώς το κόστος είναι μεγάλο. Υπάρχουν, ωστόσο  χώροι που είτε τα Ιδρύματα κρατούν αναξιοποίητους είτε τους προετοιμάζουν για να λειτουργήσουν ως ερευνητικά κέντρα, με βάση τις κατευθύνσεις των επιχειρήσεων, όπως είναι το κτήριο της «Κίτρινης Αποθήκης».

Τα περί διεξαγωγής δια ζώσης μαθημάτων αλλά μόνο για ολιγάριθμες διαλέξεις, εξέταση από κοντά αλλά μόνο με μέτρα και όλα τα υπόλοιπα ευχολόγια είναι εμπαιγμός για εμάς και τις οικογένειές μας που πληρώνουμε εδώ και μήνες υπέρογκα νοίκια, για όσους αδυνατούν να επιστρέψουν από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, για όσους δούλεψαν φέτος στον Τουρισμό ή εργάστηκαν για ψίχουλα και με κίνδυνο της υγείας τους, για όσους δεν μπόρεσαν να πάρουν πτυχίο εξαιτίας του χάους που επικράτησε στα Πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση άμεσα και με απόλυτη σαφήνεια έδωσε το προηγούμενο διάστημα πακέτα στήριξης στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, “τέντωσε” τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά περίσταση για να εξασφαλίσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες τουρισμού, μεταφορών, αλλά αγνόησε επιδεικτικά τα αιτήματα υγειονομικών για θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έβαλε νέα εμπόδια στις σπουδές μας και τώρα ετοιμάζεται να φορτώσει τα «σπασμένα» στις δικές μας πλάτες.

Διεκδικούμε:

  • Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Παιδεία. Εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι στα Πανεπιστήμια και τις φοιτητικές εστίες για προσλήψεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, για την αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού ώστε να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με ασφάλεια για όλους τους φοιτητές. Να διατεθούν χρήματα από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) για τις τρέχουσες ανάγκες.
  • Άμεση επαναπρόσληψη όλων των καθαριστριών. Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους του Πανεπιστημίου. Υγειονομικά υλικά (μάσκες, αντισηπτικά κλπ) σε όλους τους χώρους του Πανεπιστημίου
  • Να αξιοποιηθούν όλοι οι αναξιοποίητοι χώρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για αίθουσες, εργαστήρια και εστίες για τις ανάγκες των φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Για Παράδειγμα η Βαμβακουργία στο Βόλο, η έκταση απέναντι από τα ΚΤΕΛ. Να λειτουργήσει το νέο κτίριο των ΗΜΜΥ.
  • Για την εξ αποστάσεως εξέταση να δοθεί δωρεάν εξοπλισμός, σύνδεση στο δίκτυο, πρόσβαση σε βιβλιοθήκες, διαμόρφωση και αξιοποίηση των χώρων Η/Υ για τους φοιτητές, αναρτημένο εκπαιδευτικό υλικό και ο απαιτούμενος χρόνος για να μπορέσουν όλοι να συμμετάσχουν. Να μην αποκλειστεί κανείς εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων.
  • Πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού για θεωρίες και εργαστήρια, ώστε να είναι δυνατή η δια ζώσεως εκπαίδευση με τμήματα κάτω των 50 ατόμων.
  • Πύκνωση δρομολογίων των αστικών λεωφορείων που εξυπηρετούν τους φοιτητές από και προς τις Σχολές. Δωρεάν μετακίνηση στα υπεραστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προκειμένου να επιστρέψουν οι φοιτητές στον τόπο σπουδών τους.

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Δε θα χαρίσουμε τη ζωή και τις σπουδές μας! Η περίοδος της πανδημίας αποδεικνύει ότι μόνη ελπίδα είναι ο συλλογικό αγώνας για όσα έχουμε ανάγκη.

Καλούμε σε:

  1. Κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων Βόλου την Δευτέρα 14/9 στις 12:00 μμ στο Θόλο και των Φοιτητικών Συλλόγων της Λάρισας στις 11:00 στην Διοίκηση του Πανεπιστημίου
  1. Κοινή δράση των Φοιτητικών Συλλόγων με τις καθαρίστριες που θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε κινητοποιήσεις.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ