Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΛΟΓΩΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ

Ανακοίνωση του Αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου πρώην δήμου Νέσσωνα – Ελάτειας με αφορμή τις καθυστερήσεις στην καταβολή ενισχύσεων και αποζημιώσεων

Με αφορμή τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τους γεωργοκτηνοτροφους της ευρύτερης περιοχής του πρώην δήμου Νέσσωνος και Ελάτειας ο πρόεδρος του τοπικού αγροκτηνοτροφικού συλλόγου της περιοχής Κ. Αποστόλου αναφέρει τα εξής:

1)Παρά το γεγονός της ολοκλήρωσης της διαδικασίας αποζημίωσης μέσω ΠΣΕΑ, της ακαρπίας των αμυγδάλων του 2017-και ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας έχουν πραγματοποιηθεί οι ανάλογες πληρωμές -χρήματα δεν έχουν πάρει οι αγρότες διότι δεν υπάρχουν. Οι εξατομικεύσεις των αποζημιώσεων έχουν μείνει στα χαρτιά και παραπέμπονται για πληρωμή το 2021 σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Βορίδη.

2) Αντίστοιχα την ίδια και χειρότερη τύχη έχει η ζημιά, που έγινε λόγω παγετού το 2017, στα ελαιόδεντρα της περιοχής, τα πορίσματα των οποίων εκκρεμούν ακόμα, και για χρήματα βέβαια ούτε κουβέντα.

3) Για τη ζημιά στην αμυγδαλοκαλλιέργεια του 2019 η μεγαλοψυχία του υπουργείου γεωργικής ανάπτυξης, εξαντλήθηκε στα 80 ευρώ ανά στρέμμα -χρήματα που ναι μεν εισπράχθηκαν άμεσα- αλλά δεν έφτασαν να καλύψουν ούτε το 20 % του κόστους παραγωγης. Και δυστυχώς καμιά ενέργεια δεν έχει γίνει από πλευράς των υπευθύνων για την ένταξη του σε καθεστώς κανονικής αποζημίωσης , λες και τα χρήματα αυτά αποτελούν δώρο από πλευράς του υπουργείου και όχι εισφορές των αγροτών.

4)Στο μεν θέμα της οικονομικής στήριξης των κτηνοτρόφων λόγω Κορωναίου- με 4 ευρώ ανά παραγωγικό ζώο(αιγοπρόβατα)- η συνεισφορά της πολιτείας έμεινε στα λόγια, μιας και ούτε αυτά τα χρήματα έχουν αποδοθεί ακόμα.

Είναι αντιληπτό ότι τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγηθεί η ευρύτερη περιοχή, έχουν φτάσει σε τραγική κατάσταση τους αγρότες, οι οποίοι είδαν και τη φετινή παραγωγή των αμυγδάλων να καταστρέφεται με τον ΕΛΓΑ , ναι μεν να βρίσκεται σε διαδικασία επιτόπιου ελέγχου ,αλλά το χρονικό διάστημα μέχρι τις αποζημιώσεις ,να είναι πλέον με τους ρυθμούς αυτούς πολύ μεγάλο.

Αν λάβουμε υπόψη

 τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για άμεσες διαδικασίες πληρωμών και αποζημιώσεων (αποζημιώσεις σε 3μηνες),

 τις εξαγγελίες για το αγροτικό πετρέλαιο και για τη μείωση συντελεστών φορολογίας, ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια

 καθώς και τα καρτέλ των λίγων εμπόρων αγοραστών των γεωργικών προϊόντων που καθορίζουν προς τα κάτω τις τιμές των προϊόντων του μόχθου μας

 τις υποσχέσεις για την άμεση αλλαγή του κανονισμού ΕΛΓΑ και την ένταξη σε αυτόν και άλλων ζημιογόνων αιτίων τότε δυστυχώς η επιβίωση του αγροκτηνοτροφικου τομέα που παραμένει όρθιος και ζωντανός -μονός του όλο αυτό το διάστημα της οικονομικής κατάρρευσης της οικονομίας, είναι αβέβαιος και πολύ δύσκολος.

Η ώρα των λόγων τελείωσε για όλους τώρα είναι η ώρα των πράξεων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ