ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΧΑΦΙΕΔΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ

«Μεγάλος αδελφός» κατά του εχθρού λαού. Με τη βούλα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την υπογραφή της Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Σακελαροπούλου, νομιμοποιείται και μπαίνει σε εφαρμογή η  χρήση συστημάτων παρακολούθησης με λήψη και καταγραφή ήχου ή εικόνας, περιλαμβανομένων μη σταθερών καμερών, φορητών ή κινητών παντός είδους, drones στις συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις , πολιτικές/κομματικές!!!

Οι ηλεκτρονικοί χαφιέδες είναι εδώ. Στην υπηρεσία του αστικού κράτους, των υπηρεσιών και των μηχανισμών του. Συγκεκριμένα νομιμοποιείται η λήψη εικόνας πλήρους εποπτείας των διαδηλώσεων, ενώ προβλέπεται επεξεργασία δεδομένων ήχου κατ’ εξαίρεση, με σκοπό τον εντοπισμό και «την αναγνώριση προσώπων που εμπλέκονται σε αξιόποινες πράξεις». Βέβαια κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τη χρήση του υλικού που θα κάνουν οι κάθε τύπου κρατικές υπηρεσίες και οι δυνάμεις καταστολής! 

Η εγκατάσταση και λειτουργία σταθερών, περιστρεφόμενων ή κινητών συστημάτων επιτήρησης, σε χώρους και κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ΦΕΚ όπου δημοσιεύτηκε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, «είναι επιτρεπτή με ειδικώς αιτιολογημένη απόφαση του υπεύθυνου επεξεργασίας, κατόπιν έγκρισης του αρμόδιου εισαγγελέα πρωτοδικών, εφόσον έχει γνωστοποιηθεί στον οργανωτή της συνάθροισης και τους μετέχοντες σε αυτή (…)». 

Ειδικότερα το Προεδρικό Διάταγμα υπ΄αριθμ. 75 (1) με τίτλο «Χρήση συστημάτων επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δημόσιους χώρους» (ΦΕΚ Α΄, Αρ. Φύλλου 173-10.9.2020), αποτέλει το νέο όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης με στόχο την ακόμα παραπέρα καταστολή του εργατικού κινήματος και των λαϊκών κινητοποιήσεων. 

Η χρήση συστημάτων παρακολούθησης στους δημόσιους χώρους και η επεξεργασία δεδομένων για πρόσωπα που θα συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις αποτυπώνει το αυταρχικό πρόσωπο της κρατικής εξουσίας.

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του Προεδρικού Διατάγματος υπεύθυνες Αρχές για την επεξεργασία των δεδομένων είναι:

— Η Ελληνική Αστυνομία,

— Το Πυροσβεστικό Σώμα και

imerodromos.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ