ΧΑΟΣ ΜΕ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Αντιδράσεις για τις εγκυκλίους του υπουργείου που εκδόθηκαν αργά το μεσημέρι της Παρασκευής και ζητούν υποχρεωτική προσέλευση μαθητών στις 8.15 το πρωί

Τεράστιο χάος προκάλεσαν οι εγκύκλιου που εξέδωσε με εντολή υφυπουργού η γ.γ. του υπουργείου Παιδείας αργά το μεσημέρι της Παρασκευής σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει οι μαθητές, σε αντίθεση με όσα συνέβαιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια, να προσέλθουν υποχρεωτικά στις 8.15 το πρωί τη Δευτέρας στα σχολεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα σχολεία μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν ανακοινώσει πρόγραμμα αγιασμού, σε συνεννόηση με ιερείς και σε προσκλήσεις τους καλούσαν τους μαθητές να προσέλθουν στα σχολεία την ώρα του αγιασμού. Τώρα προφανώς και μέσα στο σαββατοκύριακο θα υποχρεωθούν να στείλουν νέες ανακοινώσεις και να ενημερώσουν τους μαθητές για την υποχρεωτική προσέλευσή τους στις 8.15 το πρωί.

Ομως δεν αρκεί αυτό το κάλεσμα αφού θα πρέπει να γίνει νέος σχεδιασμός για τη μεταφορά των μαθητών από τον τόπο διαμονής τους στα σχολεία κάτι που φαντάζει αδύνατο, αφού δεν υπάρχει χρόνος για τέτοιες αλλαγές.

Δυστυχώς όμως η υπουργός Παιδείας δεν έδειξε χθες να καταλαβαίνει το χάος που προκλήθηκε με τις εγκυκλίους και κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό επέμενε στην απόφαση λέγοντας ότι τα σχολεία ξεκινάνε τη Δευτέρα το πρωί, ως είθισται κανονικά στις 8:15.

“Υπάρχει πρόβλεψη, όπως είχαμε εξαγγείλει εδώ και πολύ καιρό, την πρώτη μέρα σε ένα βαθμό να εστιάσουν οι εκπαιδευτικοί χωρίς να γίνει μάθημα, αλλά στη σημασία των μέτρων προστασίας και πρόληψης. Για αυτόν ακριβώς το λόγο έχουν λάβει πολλές ενημερωτικές οδηγίες, άρα θα γίνει μια ενδελεχής ενημέρωση για τα ζητήματα αυτά και κατά τα λοιπά θα ακολουθηθούν οι συνήθεις διαδικασίες διανομής βιβλίων, ωρολόγια προγράμματα, αγιασμός και δεν θα γίνει μάθημα εκείνη την ημέρα” ανέφερε η κ. Κεραμέως.

Για το θέμα υπήρξε αντίδραση από τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ Θόδωρο Τσούχλο, ο οποίος δήλωσε στον Realfm: “Την Παρασκευή το μεσημέρι, ενώ είχε κανονιστεί το πρόγραμμα σε όλα τα σχολεία, να γίνουν αγιασμοί και να υπάρχει ένας προγραμματισμός για την πρώτη ημέρα, η γραμματέας του υπουργείου Παιδείας έστειλε οδηγία να εμφανιστούν όλα παιδιά από τις 8.15 το πρωί . Πρωτάκουστο δηλαδή. Έγινε ερώτηση στην υπουργό και η υπουργός κατ’ουσίαν κάλυψε τη γραμματέα. Δεν θα πάνε 8.15”.

“Έχω μιλήσει με πολλά σχολεία και οι διευθυντές θα ακολουθήσουν το πρόγραμμα που έχουν ορίσει. Είναι παράλογο, όταν έχουν σταλεί email στους γονείς , όταν έχουν ενημερωθεί τηλεφωνικά οι γονείς, όταν γνωρίζουν όλοι ότι το ένα τμήμα θα πάει στις 8.30, το άλλο στις 9.30… Συν ότι όπως ξέρετε οι ιερείς μέχρι κάποια ώρα θα βρίσκονται στις υπηρεσίες τους, γι’ αυτό οι αγιασμοί θα γίνουν μετά τις 11. Αυτά είναι πράγματα στη θεωρία, στην πράξη οι διευθυντές θα ακολουθήσουν το πρόγραμμα που έχουν ανακοινώσει εδώ και μέρες” πρόσθεσε.

Αντιδράσεις από την Ενωση Διευθυντών

Εν τω μεταξύ η Ενωση Διευθυντών ζητά να αποσυρθεί η εγκύκλιος για την ημέρα του Αγιασμού στα σχολεία και σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

“Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε., με αφορμή την με αρ. πρωτ. Φ7/ 119778/Δ1/11-09-2020 εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ., με θέμα: «Διευκρινιστικές οδηγίες για Δημοτικά σχολεία την έναρξη του διδακτικού έτους 2020-2021», η οποία κοινοποιήθηκε στα σχολεία αργά το μεσημέρι της Παρασκευής 11 Σεπτεμβρίου, έχει να επισημάνει τα εξής:
Με τη συγκεκριμένη αιφνιδιαστική εγκύκλιο, το Υπουργείο Παιδείας ανατρέπει την τελευταία στιγμή και εντελώς αναίτια τον προγραμματισμό των σχολικών μονάδων για την ημέρα του Αγιασμού, τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, ο οποίος κάθε χρόνο σχεδιάζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων και με βάση τις ιδιαιτερότητες της κάθε σχολικής μονάδας.
Προκαλεί τεράστια αναστάτωση και σύγχυση σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, και εκθέτει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία του δημόσιου σχολείου απέναντι σε γονείς και μαθητές, οι οποίοι είχαν ήδη ενημερωθεί για τον προγραμματισμό των σχολικών μονάδων.
Δεν αφήνει κανένα χρονικό περιθώριο στους Συλλόγους Διδασκόντων για επαναπρογραμματισμό του τρόπου λειτουργίας των σχολικών μονάδων την πρώτη ημέρα έναρξης του διδακτικού έτους, εξαιτίας της ιδιαίτερα καθυστερημένης αποστολής της στα σχολεία, και αφού πρώτα δημοσιεύθηκε σε εκπαιδευτικές ιστοσελίδες.
Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη εγκύκλιος έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με τις διατάξεις του ΠΔ 79/2017 αλλά και με τις οδηγίες που το ίδιο το Υ.ΠΑΙ.Θ. είχε αποστείλει στις 9/9/2020 για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, βάση των οποίων οι Σύλλογοι Διδασκόντων προέβησαν στον σχετικό προγραμματισμό.
Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ., έστω και την ύστατη ώρα, να αποσύρει τη συγκεκριμένη εγκύκλιο”.

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com