ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΤΩΝ «ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ» ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

Ανακοίνωση της ΟΛΜΕ

Στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου του  Υπουργείου Υγείας για την κύρωση της από 10.8.2020 Πράξης νομοθετικού περιεχομένου, προβλέπεται ο θεσμός των «προσωρινών» αναπληρωτών εκπαιδευτικών που σύμφωνα με τις διατάξεις του συγκεκριμένου άρθρου θα προσλαμβάνονται με τρίμηνες «κατ’ ελάχιστον» συμβάσεις για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών που προκύπτουν λόγω της πανδημίας.

Η ΟΛΜΕ διατύπωσε την έντονη διαφωνία της στην πρόβλεψη αυτή και στην Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου κλήθηκε να καταθέσει τις απόψεις της.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση των εργασιακών συνθηκών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και σε νέες ακόμη πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Στην συγκεκριμένη μάλιστα ρύθμιση προβλέπεται ότι «ο υποψήφιος εκπαιδευτικός που προσλαμβάνεται ως προσωρινός αναπληρωτής  δεν είναι διαθέσιμος για πρόσληψη  κατά τη διάρκεια ισχύος της οικείας σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου» πράγμα που σημαίνει ότι αν κληθεί να αναλάβει σύμφωνα με τους υπάρχοντες πίνακες ως αναπληρωτής, καθώς δεν θα έχει τη δυνατότητα – σύμφωνα με τη ρύθμιση –  θα βρεθεί εκτός πινάκων. Αρνητικό είναι επίσης το γεγονός ότι με βάση τη συγκεκριμένη διάταξη αποκλείονται από το δικαίωμα υποβολής αίτησης οι  υποψήφιοι που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Η Ομοσπονδία για μία ακόμη φορά διατυπώνει την πάγια θέση της για μόνιμους διορισμούς ώστε να καλυφθούν όλα τα πραγματικά κενά.

Εκφράζει την αντίθεσή της στην ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας των αναπληρωτών συναδέλφων και καλεί το Υπουργείο να αποσύρει την συγκεκριμένη ρύθμιση.

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας θα καλέσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ