ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Χρήστος Τσιόπας, αναπληρωτής συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας

Την σκληρή πραγματικότητα, που επιβάλλει η περιδίνηση στην οποία έχει εισέλθει η χώρα λόγω της υγειονομικής και της επερχόμενης οικονομικής κρίσης, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες. Στην προσπάθεια αυτή είναι μόνοι τους και ανησυχούν γιατί βλέπουν να απειλείται η εργασία, το εισόδημα, η υγεία, η μόρφωση και το μέλλον των παιδιών τους.

Η κυβέρνηση απειλεί και δεν ανακουφίζει ούτε για το σήμερα ούτε για το αύριο.  Γνωρίζει ότι η υπηρέτηση του πολιτικού της σχεδίου, μέρα με τη μέρα, χτίζει την «απόσταση» από τους πολίτες  και ετοιμάζεται.

Ετοιμάζεται μήπως και μπορέσει να περιορίσει τη δημοκρατική αντίσταση που έρχεται. Πότε με τον έλεγχο στην ενημέρωση, πότε με καταστολή και πότε με παρεμβάσεις στους θεσμούς. Αναγκάζεται να χτυπήσει τη λειτουργία των θεσμών και προκαλεί ρωγμές στη δημοκρατία.

Φροντίζει να αφαιρέσει από τους πολίτες εκείνα τα εργαλεία με τα οποία  θα μπορούσαν να ασκήσουν έλεγχο και να έχουν επίδραση στη πολιτική ζωή.

Η κυβέρνηση ακολουθεί αυτή την τακτική  σε όλους τομείς της δημόσιας ζωής και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς, για να προλάβει να στήσει τους μηχανισμούς με τους οποίους θα λειάνει στα μέτρα της τους γνωστούς αρμούς της εξουσίας και να δημιουργήσει πολλαπλασιαστές των επιλογών της μέσα στη κοινωνία.

Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η παρέμβασή της στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπου με πρόσχημα την δήθεν προβληματική κυβερνησιμότητα των δήμων, ο υπουργός εσωτερικών ανέστειλε τη δημοκρατική λειτουργία της αυτοδιοίκησης, κατάργησε την εφαρμογή της απλής αναλογικής και με διάφορα νομοθετικά τερτίπια (από το περασμένο καλοκαίρι) ακύρωσε την μόλις πριν μερικούς μήνες εντολή των πολιτών.

Στόχος της είναι, να σβήσει το όποιο θετικό αποτύπωμα αφήνει η εφαρμογή της απλής αναλογικής και για να δικαιολογηθεί, επιστρατεύει την αφαιρετική λογική στην ανάλυσή της.

Αλλά είναι τόσο μεγάλη η αξία της αναλογικότητας στη πολιτική ζωή της κοινωνίας, που δεν αναγνωρίζεται με απλοϊκές  προσεγγίσεις.

  • Η απλή αναλογική δεν είναι απλώς μια διαδικασία δημιουργίας πλειοψηφικών σωμάτων.
  • Δεν είναι το μέσο με το οποίο θα κάνει κάποιος διακριτή την παρουσία του μεγιστοποιώντας τις μικροδιαφορές.
  • Η απλή αναλογική δεν είναι το παραμύθι που ντύνει την καθαρότητα ή την ιδεοληπτική αντίληψη κάποιων.

Η εφαρμογή της είναι πράξη μεγάλης πολιτικής αξίας.

  • Δίνει περιεχόμενο στην πολιτική διαβούλευση και στο παραγόμενο από αυτήν αποτέλεσμα, γιατί στηρίζεται στην ελεύθερη διατύπωση και κατάθεση του πολιτικού λόγου στο δημόσιο διάλογο.
  • Διευρύνει και εξασφαλίζει άνετο χώρο στη πολιτική ζωή του τόπου.
  • Ενεργοποιεί τους πολίτες και αλλάζουν οι συμπεριφορές τους απέναντι στους θεσμούς.
  • Θέτει τις απόψεις των λίγων στην κρίση των πολλών.

Η εφαρμογή της απλής αναλογικής απαιτεί να βάλουν πλάτη οι πολλοί. Θέλει πολίτες που θεωρούν την αλληλεγγύη αξία, την ανιδιοτέλεια προσόν και την κοινωνική συνείδηση οδηγό στις πράξεις τους.

Γι΄ αυτό η ένταξη της απλής αναλογικής στην πολιτική πραγματικότητα που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ήταν βαθιά πολιτική πράξη .

Και αυτή είναι μια από τις μεγάλες διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία από τα άλλα κόμματα εξουσίας αλλά και κόμματα που φοβούνται να εκθέσουν τις απόψεις τους στην κρίση των άλλων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ