”ΚΟΨΤΕ” ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ”ΔΩΣΤΕ” ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ! 

Ανακοίνωση της “Συν Πολιτεία” δημοτικής παράταξης του Δήμου Τυρνάβου 

Για να κατανοήσουμε καλύτερα το πρόβλημα της καθαριότητας των σχολείων, ας δούμε την πραγματική κατάσταση στις σχέσεις εργασίας  των καθαριστών και καθαριστριών των σχολικών μονάδων. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές περιπτώσεις.

Η πρώτη είναι οι  καθαριστές Αορίστου Χρόνου (πλήρους απασχόλησης).

Η δεύτερη είναι οι καθαριστές Ορισμένου Χρόνου (πλήρους απασχόλησης).

Και η τρίτη είναι οι καθαριστές Ορισμένου Χρόνου (μερικής απασχόλησης).

Σημαντική διευκρίνηση: Oι ώρες εργασίας της πλήρους απασχόλησης είναι 6,5 ώρες και της μερικής 3,5 ώρες. Ο χρόνος εργασίας είναι περιορισμένος  λόγω της ένταξης στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Τι γίνεται φέτος στο Δήμο Τυρνάβου. Με την ανακοίνωση των προσλήψεων για φέτος έχουμε 12 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης και 14 μερικής απασχόλησης.

Παραμένουν βέβαια οι δύο (2) εργαζόμενες με πλήρες ωράριο . Μία για τον Αμπελώνα και μία για τον Τύρναβο, καθώς και μία  στα σχολεία στα Δέντρα .

Και τώρα έρχεται το ερώτημα. Στην εποχή της πανδημίας ….θα έχουμε  την καθαριότητα που χρειάζεται στα σχολεία;

Πέραν όμως του προφανούς, ότι δηλαδή εν καιρώ πανδημίας η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία εξασφαλίζοντας αυξημένο αριθμό προσλήψεων στον

νευραλγικό τομέα της καθαριότητας των σχολικών μονάδων, με την τακτική της κυβέρνησης και του Δήμου εμφανίζονται προβλήματα.

Το καθεστώς μερικής απασχόλησης δεν επαρκεί για την κάλυψη αναγκών, αφού το προσωπικό μερικής απασχόλησης (3,5 ώρες) δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καθαρίσει επαρκώς τα σχολεία στα οποία θα τοποθετηθεί.

Μέσα στις 3,5 ώρες τι θα πρωτοκάνουν; Θα πηγαίνουν το πρωί να κάνουν γενική καθαριότητα; Θα καθαρίζουν ενδιάμεσα στα διαλείμματα θρανία, κουπαστές, πόμολα, τουαλέτες; Ή μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου θα κάνουν πάλι γενική καθαριότητα;

Είναι πρακτικά αδύνατο να καθαριστεί και να απολυμανθεί επαρκώς ένα σχολείο μέσα σε 3,5 ώρες μόνο!

Μια σχολική μονάδα θα πρέπει να έχει προσωπικό καθαριότητας τόσο κατά τη λειτουργία της, όσο και μετά από αυτήν οπού γίνεται ο καθαρισμός του συγκροτήματος.

Χρειάζονται επιπλέον προσλήψεις με πλήρες ωράριο. Διαφορετικά θα έχουμε

φαινόμενα που εργαζόμενες θα ”φορτωθούν” επιπλέον ώρες δουλειάς χωρίς να τις

πληρώνονται αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος, τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε αίθουσες που δεν έχουν καθαριστεί -απολυμανθεί σωστά.

Σύμφωνα με την κ. Μαρία Κοσμίδου πρόεδρο του Συνδέσμου Προσωπικού Καθαριότητας Βόρειας Ελλάδας και Θεσσαλίας,  οι συμβάσεις που θα υπογραφούν, είναι 10μηνης διάρκειας και 9.500 (60% πλήρους και 40% μερικής απασχόλησης) στον αριθμό πανελλαδικά, όπως ακριβώς και  πέρυσι. Δηλαδή δεν έχει προβλεφθεί η πρόσληψη περισσότερων καθαριστριών βάσει των αυξημένων αναγκών λόγω κορονοϊού.

«Κρείττον του λαλείν το σιγάν», έλεγαν οι αρχαίοι κ. Θεοδωρικάκο, γιατί πολλά μας λέγατε για τις προσλήψεις στην καθαριότητα των σχολείων.

Επισημαίνεται και η αναφορά της κ. Κοσμίδου πως «ειδικά φέτος θα πρέπει να μας έχουν προμηθεύσει τα κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας, αλλιώς τα σχολεία θα μετατραπούν σε υγειονομικές βόμβες».

Την  ελλειμματική αντιμετώπιση από πλευράς της κυβέρνησης πρέπει να καλύψει εδώ και τώρα ο Δήμος.  κ. Δήμαρχε φροντίστε να καλύψετε τα κενά με επιπλέον προσλήψεις πλήρους ωραρίου. Και αν δεν σας φτάνουν τα χρήματα από τις επιχορηγήσεις για τον κορονοϊό κόψτε από τους συμβούλους σας.

Τουλάχιστον για φέτος και όσο κρατάει η πανδημία.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ