ΟΙ ΠΑΝΙΝΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Από το βράδυ της Παρασκευής το paidis.com σας ενημέρωσε για το μπάχαλο που προκλήθηκε γύρω από την προμήθεια των σχολικών μονάδων με μάσκες για μαθητές και εκπαιδευτικούς και για το γεγονός ότι δεν θα υπήρχε κεντρική προμήθεια μέσω ΚΕΔΕ, αλλά από συγκεκριμένο εργοστάσιο που παρασκευάζει μάσκες μίας χρήσης στη Λάρισα από το οποίο και θα τις παραλάμβανε ο κάθε δήμος ξεχωριστά.

Αυτό τελικά έγινε χθες με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχο Κιλελέρ να ενημερώνει σχετικά με ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρει:

«Διανεμήθηκαν σήμερα Σάββατο οι μάσκες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς , σε όλους τους νομούς με ευθύνη της ΠΕΔ Θεσσαλίας και σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Οι 530.000 μάσκες (5 ανά άτομο) που θα διανεμηθούν την Δευτέρα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς  είναι χειρουργικές και διανεμήθηκαν  για να λειτουργήσουν αρχικά τα σχολεία. Αυτή η επιλογή των χειρουργικών μασκών έγινε λόγω της αφόρητης πίεσης του χρόνου. Μέχρι την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, το αργότερο,  θα έχουν διανεμηθεί και οι πάνινες μάσκες,  σε ατομική συσκευασία σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Δηλώνω ότι έχουν ήδη απολυμανθεί όλα τα σχολεία  και έχουν διανεμηθεί τα προβλεπόμενα αντισηπτικά.

Ως πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας έχω επικοινωνήσει με όλους τους δημάρχους με τους οποίους συμφωνήσαμε τη διαδικασία της έγκαιρης  και ασφαλούς διανομής του υλικού.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι παρούσα και μέχρι την τελευταία στιγμή δίνει τον αγώνα για να λειτουργήσουν τα σχολεία τη Δευτέρα με ασφάλεια».

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Οπως είναι φυσικό το μπάχαλο που προκλήθηκε γύρω από την προμήθεια των πάνινων μασκών, την εύρεση ακατάλληλων πάνινων μασκών στη Θεσσαλονίκη, το γεγονός ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε κάποιους προμηθευτές της ΚΕΔΕ αλλά και το γεγονός ότι 530.000 μάσκες είναι μίας χρήσης και προμηθεύτηκαν από συγκεκριμένο εργοστάσιο στη Λάρισα προκαλεί ερωτήματα που ίσως θα πρέπει άμεσα ο πρόεδρος και το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ να απαντήσουν.

Γνώριζαν ή δεν γνώριζαν από την αρχή ότι μία κεντρική προμήθεια μασκών για όλη τη χώρα και μάλιστα μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα όπως και τελικά αποδείχθηκε;

Γιατί ενώ υπήρχαν συγκεκριμένα κονδύλια για κάθε δήμο όπως είχε ανακοινώσει το ΥΠΕΣ δεν άφησαν τον κάθε δήμο να προμηθευτεί άμεσα μόνος του τις μάσκες οι οποίες θα είχαν προδιαγραφές που θα καθόριζαν οι λοιμωξιολόγοι;

Για τις μάσκες μίας χρήσης υπήρξε επιπλέον κονδύλι, έγινε κάποιος διαγωνισμός ή υπήρξε απευθείας ανάθεση;

Καλά θα κάνει λοιπόν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων να δώσει κάποιες απαντήσεις που τις οφείλει στους δημάρχους αλλά κυρίως στην εκπαιδευτική κοινότητα και στους γονείς των μαθητών και φυσικά στην κοινωνία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ