ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ «HENRY REEVE»

Ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ

Στηρίζουμε το αίτημα να δοθεί φέτος το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία «HENRY REEVE», τους γιατρούς που με αφορμή την πανδημία έδωσαν για άλλη μια φορά παράδειγμα έμπρακτης αλληλεγγύης και ανθρωπισμού στους λαούς του κόσμου.

Πριν από την πανδημία είχαν θεραπεύσει 3,5 εκ. άτομα σε δεκάδες χώρες σ’ όλο τον κόσμο, σώζοντας 80 χιλιάδες ζωές. Την περίοδο της πανδημίας 1.450 Κουβανοί υγειονομικοί παλεύουν ενάντια στην επιδημία σε 21 χώρες και έχουν περιθάλψει πάνω από 250 χιλιάδες ανθρώπους.

Μια μικρή χώρα έσπευσε να συμβάλλει, δείχνοντας ανθρωπιά, τη στιγμή που οι ισχυρές καπιταλιστικές χώρες έχουν επιλέξει να μην είναι προτεραιότητά τους η υγεία των λαών, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν τα συστήματα Υγείας τους.

Η Κούβα παρά τον απάνθρωπο αποκλεισμό των ΗΠΑ δίνει παράδειγμα διεθνιστικής αλληλεγγύης. Έχει κατακτήσει ένα αξιοθαύμαστο σύστημα δημόσιας δωρεάν καθολικής Υγείας και προστασίας του λαού της, 61 χρόνια μετά τη σοσιαλιστική επανάσταση.

Το να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στο ιατρικό προσωπικό αυτής της Διεθνούς Δύναμης είναι μια ελάχιστη αναγνώριση της ανιδιοτελούς προσφοράς της.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ