ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΕΚΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΧΕΣ

Ανακοίνωση του ΔΣ του ΚΥΚΝΟΥ που υπογράφουν ο Πρόεδρος και η Γεν. Γραμματέας ΚωνσταΝτίνος Διαμάντος και Άννα Γκάργκα αντίστοιχα

«Σε μια Φθινοπωρινή περίοδο που διαδέχεται το Καλοκαίρι της νέας έντασης κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα μας, του Κορωναιού, και με την έναρξη της σχολικής περιόδου αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε την αγωνία μας εκ μέρους των οικογενειών των μελών μας που είναι ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου.

Κάνουμε έκκληση προς κάθε συνδημότη, ακόμα και αν εκφράζει επιφυλάξεις για τα προτεινόμενα από τον ΕΟΔΥ και την Κυβέρνηση μέτρα προστασίας όπως ένα από αυτά είναι η μάσκα στα σχολεία , να ακολουθήσει τον πρώτιστο Ιπποκρατικό κανόνα και πρώτιστο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αυτόν της πρόληψης.

Δεν είναι η στιγμή να αναλάβει κανείς ευθύνες που δεν του αναλογούν. Να αναλάβει δηλαδή την ευθύνη επώδυνων γεγονότων μετάδοσης του ιού με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην υγεία των συνανθρώπων τους και εν τέλει πιθανόν και το κλείσιμο των αντίστοιχων σχολικών μονάδων, στα πλαίσια μίας άρνησης να εφαρμόσουν ένα υγειονομικό κανόνα και ένα νόμο του κράτους που αφορά την υποχρεωτική χρήση του ατομικού μέσου προστασίας, της μάσκας.

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι ο νέος κορωνοϊός είναι εδώ και προσβάλλει όλες τις ηλικίες, από τη νεογνική μέχρι και τους υπερήλικες.

Κατά τους Ειδικούς, τα παιδιά που είναι ηλικίας κάτω των 10 ετών στο μεγαλύτερο ποσοστό τους νοσούν σπάνια, και αν νοσήσουν είναι συνήθως ασυμπτωματικά. Η έλλειψη σοβαρών συμπτωμάτων, π.χ. βήχας, είναι ίσως η αιτία που μεταδίδουν σε μικρότερο βαθμό τη νόσο.

Αν και η πλειονότητα των παιδιών που θα νοσήσουν θα έχουν ήπια κλινική εικόνα και καλή πρόγνωση, δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι κάποια παιδιά μπορεί να αναπτύξουν σοβαρή νόσο, ιδιαίτερα αυτά που εμφανίζουν υποκείμενα νοσήματα ή κάνουν μακροχρόνια χρήση ανοσοκατασταλτικών.

Φυσικά, πρέπει να ακολουθούμε ΟΛΑ τα μέτρα! Πλύσιμο και απολύμανση χεριών, τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας.

Αυτά που υποδεικνύονται από τους ειδικούς και σύμφωνα με την ενημέρωση της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας:

  1. Η μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα παιδιά άνω των 2 ετών. Τόσο η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής όσο και το CDC και η Παγκόσμια Παιδιατρική Εταιρεία συνιστούν τη μάσκα σε παιδιά άνω των 2 ετών.
  2. Η χρήση της μάσκας στα παιδιά δεν δημιουργεί πρόβλημα στην αναπνοή. Εξαιρείται η περίπτωση της έντονης φυσικής άσκησης ή της ύπαρξης χρόνιου σοβαρού αναπνευστικού προβλήματος με χαμηλό κορεσμό οξυγόνου.
  3. Η μάσκα δεν παρεμβαίνει στην ανάπτυξη των πνευμόνων.
  4. Η μάσκα δεν εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα.
  5. Η χρήση μάσκας προστατεύει από τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου και του ιού covid-19.
  6. Δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στη χρήση μάσκας.
  7. Η μάσκα του κάθε παιδιού θα πρέπει να έχει το σωστό μέγεθος και να γίνεται εκπαίδευση στην ορθή της χρήση.

Θεωρούμε και διεκδικούμε για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων για όλα τα παιδιά αλλά, ειδικά για τα παιδιά της ειδικής αγωγής:

  • Πρόσληψη πρόσθετου Ειδικού Βοηθητικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού (ώστε οι εκπαιδευτικοί να έχουν απερίσπαστοι από το εκπαιδευτικό τους έργο βοήθεια στην εφαρμογή των μέτρων
  • Σε κάθε παιδί ΑΜΕΑ να αντιστοιχεί ΕΝΑ άτομο ΕΒΠ/ΕΝΠ
  • Επιστασία εφαρμογής του πλαισίου των μέτρων πρόληψης και σωστή πληροφόρηση για ιατρικά ζητήματα θα πρέπει να γίνεται από έγκυρες επιστημονικές πηγές όλων των μελών μίας σχολικής μονάδας (εκπαιδευτικοί, γονείς, παιδιά). Για αυτό προτείνουμε να γίνει αμέσως ορισμός «Ιατρού Ασφαλείας» στις Σχολικές μονάδες.

 

Τέλος, με το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα, θέλουμε να ευχηθούμε σε όλα τα παιδιά να έχουν μια καλή και ομαλή σχολική χρονιά, ιδιαίτερα με την  φετινή συγκυρία όπου η πανδημία έχει αφήσει ήδη το αποτύπωμά της.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com