ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΜΟΡΙΑΣ (ΦΩΤΟ)

Με το μήνυμα “Η φωτιά στην Μόρια δεν ήταν τραγωδία – Τραγωδία είναι η ύπαρξη κάθε Μόριας” η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Λάρισας πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας δράση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες μπροστά από το Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας.

Μέλη της Αντιρατσιστικής «εγκλωβίστηκαν» συμβολικά στον πεζόδρομο της Βενιζέλου, περιγράφοντας «ένα διαρκές έγκλημα του ελληνικού κράτους και της Ε.Ε που συντελείται σε βάρος ανθρώπων που θέλησαν να γλυτώσουν από την κόλαση του πολέμου και της φτώχειας».

«Goodbye Moria ήταν ο αποχαιρετισμός των παιδιών με γέλια, όταν κάηκε η ΦΥΛΑΚΗ τους», σημείωσαν οι διοργανωτές, τονίζοντας πως «δεν μπορούμε να σωπάσουμε. Τώρα πια και για κανέναν, δεν χωράει καμία δικαιολογία ότι δεν ξέραμε».

Σημειώνεται πως η δράση πραγματοποιήθηκε ενόψει του 17ου αντιρατσιστικού φεστιβάλ που θα φιλοξενηθεί στη Λάρισα στις 25 Σεπτεμβρίου, ενώ σε σχετική ανακοίνωση της Αντιρατσιστικής για τα γεγονότα στη Μόρια αναφέρονται τα εξής:

«Ήταν αναμενόμενο πως η πανδημία θα μεταδιδόταν και στα στρατόπεδα/κολαστήρια των προσφύγων, με τέτοιες συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που καταρρακώνουν την αξιοπρέπεια και την ίδια την ζωή. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση και οι «ειδικοί» της δεν πήραν κανένα μέτρο υγειονομικής προστασίας και αποσυμφόρησης των στρατοπέδων.

Από την αρχή της πανδημίας, στη Μόρια, κέντρο χωρητικότητας περίπου 2.700 ανθρώπων, «ζούσαν» (αν αυτό είναι ζωή) σχεδόν 13.000 άνθρωποι.

Τα 35 κρούσματα Covid στη Μόρια, έκαναν τη κυβέρνηση να φτάσει σε πρωτόγνωρα βάθη βαναυσότητας και αυθαιρεσίας. Έκλεισαν 35 άτομα που είχαν εντοπιστεί θετικά στον Covid μαζί με τις οικογένειες τους και τις επαφές τους σε αποθήκη, αντί να τους μεταφέρουν σε κατάλληλα καταλύματα με πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Περίμεναν ότι θα μπορούσαν να εγκλωβίσουν 13.000 ανθρώπους, το πληθυσμό μίας ολόκληρης πόλης, σε μία πλαγιά εν μέσω πανδημίας και εκτεταμένου φόβου για τα κρούσματα και τη διασπορά. Μια ακόμη μεγαλύτερη φυλακή για ανθρώπους που έχουν μείνει εκεί φυλακισμένοι για μήνες και χρόνια!».

Ειρήνη Παπουτσή

ΦΩΤΟ: Δ. Καστανάρας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ