Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ “ΑΡΙΣΤΩΝ”, ΟΙ “ΠΡΟΘΥΜΟΙ” ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΣΚΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Παναγιώτης Νταής – Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Λαρισαίων, Μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Οι πόρτες των σχολείων άνοιξαν για να υποδεχθούν εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές σε όλη την χώρα, με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των γονέων και της εκπαιδευτικής κοινότητας, εν μέσω του δευτέρου κύματος    έξαρσης της πανδημίας. Το άνοιγμα των σχολείων δείχνει την κανονικότητα, αλλά οι πρακτικές της κυβέρνησης δείχνουν το μπάχαλο που προκλήθηκε, όσον αφορά την προμήθεια των σχολικών μονάδων με πάνινες μάσκες για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Πως γίνεται όμως να εμφανίζεται αυτή η πρωτοφανής προχειρότητα, ενώ η κυβέρνηση διέθετε απεριόριστο χρόνο για την σωστή προετοιμασία ανοίγματος των σχολείων ;

Αρχικά η υπουργός παιδείας κ. Κεραμέως, διατύπωσε την θέση, στα πλαίσια της θεωρίας της “Ατομικής Ευθύνης”, ότι η αγορά των μασκών θα επιβαρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Μπροστά όμως στην γενική κατακραυγή, αναγκάσθηκε να υποχωρήσει η κυβέρνηση, αδειάζοντας την υπουργό παιδείας, και ανακοίνωσε την δωρεάν διάθεση των μασκών.

Θέλοντας όμως η κυβέρνηση να αποφύγει την μπανανόφλουδα, της υλοποίησης της προμήθειας της τελευταίας στιγμής, μέσω του υπουργού εσωτερικών  κ. Θεοδωρικάκου προσπαθεί να αναθέσει την δουλειά σε  κάποιον “Πρόθυμο”, και τον ανακαλύπτει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,  αναθέτοντας  την προμήθεια των μασκών στην ΚΕΔΕ.

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης, και μάλιστα ομοτράπεζων Δημάρχων που συγκροτούν την πλειοψηφία της διοίκησης της ΚΕΔΕ και που βέβαια πρόσκεινται στην Ν.Δ., ο  πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου αναλαμβάνει να “βγάλει τα κάστανα από την φωτιά”.

Τα αποτελέσματα τραγελαφικά, μοιράζονται τελικά “μάσκες – κουκούλες” για τους μαθητές, που προκαλούν το γέλιο στα social media, αλλά πρόκειται για μία παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης, που μάλιστα αφορά την ασφάλεια και προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας από την εξάπλωση του covid-19.

Ο υπουργός εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος, θέλοντας να κλέψει λίγη από την δόξα της επιτυχούς προσπάθειας του “Επιτελικού κράτους” σχετικά με την προμήθεια των μασκών, τρέχει να βγάλει δελτίο τύπου στις 14.09.2020, υπογραμμίζοντας ότι,  οι Κασσάνδρες και οι καταστροφολόγοι διαψεύσθηκαν και οι μάσκες, σε χρόνο ρεκόρ, κατασκευάσθηκαν από ελληνικές επιχειρήσεις και ήταν εγκαίρως στα σχολεία.!

Και,”πριν αλέκτωρ φωνήσαι”, αποδεικνύεται ότι οι “μάσκες – κουκούλες” δεν πληρούν σωστές τεχνικές προδιαγραφές,  και αναδεικνύουν  την ανευθυνότητα και την προχειρότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μάλιστα σε θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Βρέθηκε και άλλος όμως που θέλησε να λάβει λίγη από την δόξα του project “προμήθεια μασκών από την κυβέρνηση”, προσπαθώντας να λειάνει την κατάσταση της παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης, όπως και τελικά αποδείχθηκε,  ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Θανάσης Νασιακόπουλος ο οποίος και  έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Διανεμήθηκαν σήμερα Σάββατο οι μάσκες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς , σε όλους τους νομούς με ευθύνη της ΠΕΔ Θεσσαλίας και σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Οι 530.000 μάσκες (5 ανά άτομο) που θα διανεμηθούν την Δευτέρα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς  είναι χειρουργικές και διανεμήθηκαν  για να λειτουργήσουν αρχικά τα σχολεία. Αυτή η επιλογή των χειρουργικών μασκών έγινε λόγω της αφόρητης πίεσης του χρόνου. Μέχρι την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, το αργότερο,  θα έχουν διανεμηθεί και οι πάνινες μάσκες,  σε ατομική συσκευασία σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Τελικά,  με απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), διακόπτεται άμεσα η παραγωγή των μασκών για τα σχολεία, μετά το φαινόμενο με τις τεράστιες μάσκες που δόθηκαν στους μαθητές κατά την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς.

Η ίδια η ΚΕΔΕ, διαψεύδει και τον πρόεδρο της ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ως προς την ημερομηνία παράδοσης των μασκών και επιβεβαιώνεται η λαϊκή παροιμία “γουρούνι στο σακί”, για τις συναλλαγές κάποιων που αγοράζουν κάτι που δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι, στα “τυφλά”.

Προσπαθούν βέβαια όλοι να αποποιηθούν των ευθυνών τους,  πετώντας το μπαλάκι ο ένας στον άλλο.

Τα ερωτήματα όμως, πέρα από τα αστεία , είναι  πολλά και αμείλικτα :

Πως γίνεται Δήμαρχοι που συγκροτούν την πλειοψηφία στην ΚΕΔΕ και που εκλέγονται για πολλές θητείες, με ποσοστά 60%, 70% από την πρώτη Κυριακή μάλιστα, και έχουν διενεργήσει διαγωνισμούς προμηθειών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, να μην ζητούν από τους προσφέροντες, ένα δείγμα της προμήθειας και στην συγκεκριμένη περίπτωση, της μάσκας ;

Με ποια απόφαση οργάνου αποφασίσθηκε η προμήθεια των χειρουργικών μασκών, λόγω του ότι δεν προλάβαιναν να παραδώσουν τις πάνινες μάσκες, πόσες μάσκες αγοράσθηκαν για όλη την χώρα  και πιο  ήταν το συνολικό κόστος ;

Με ποια διαδικασία έγινε η προμήθεια των 530.000 χειρουργικών μασκών για την Θεσσαλία, γιατί δεν μπορούσαν να παραδοθούν εγκαίρως οι πάνινες μάσκες σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας, που έτσι και αλλιώς και αυτές είναι αποτυχημένες ;

Την ίδια ημέρα Σάββατο που παραδόθηκαν οι χειρουργικές μάσκες για την Θεσσαλία, ήρθαν και πάνινες και μάλιστα στοιβαγμένες κατά  χιλιάδες σε μεγάλες κούτες δίχως συσκευασία, “ατάκτως ειρημένες”;

Τελικά μετά το Σκοιλ_Ελικικου, το Επιτελικό Κράτος δημιουργεί ακόμη ένα μπάχαλο με την προμήθεια των μασκών των σχολικών μονάδων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ