ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Κοινό μέτωπο τεσσάρων παρατάξεων για την Καθαριότητα

Με τον επικεφαλής της ΛΑΣΥ Π. Κρίκη να εκφράζει τη διαφωνία του για τη σχετική απόφαση επέστρεψε στις τηλεδιασκέψεις το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, που το βράδυ της Τρίτης επικεντρώθηκε στη χρήση των μασκών στα σχολεία με αφορμή την επιστολή πολιτών για το θέμα της χρήσης των μέσων προστασίας, στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης.

«Την ώρα που συγκεντρώνουμε σε σχολικές αίθουσες 30 τετραγωνικών 25άρια τμήματα δεν είναι ασφαλή τα 300 τετραγωνικά της ΔΕΥΑΛ για να συνεδριάσουμε. Ας βγάλουν όλοι τα συμπεράσματά τους», ανέφερε ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ, με το ζήτημα των μασκών και τις αντιδράσεις πολιτών να αποτελεί πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης.

Εκπρόσωπος των πολιτών έκανε λόγο για «κοινωνικό κανιβαλισμό» με αφορμή σχόλιο του αντιδημάρχου Πολιτισμού για τους αρνητές της μάσκας, με τον κ. Σάπκα να υπεραμύνεται της στάσης του σημειώνοντας πως «έχει μακρά διαδρομή στα κοινά».

«Η χρήση μάσκας είναι κυβερνητική απόφαση κατόπιν διαβούλευσης με τους ειδικούς, με τη δημόσια υγεία δεν μπορεί κανείς να παίζει», κατέληξε ο κ. Σάπκας, με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Ντ. Γιαννακόπουλο να κινείται στο ίδιο πνεύμα ως προς τη χρήση της μάσκας.

«Ο κορονοιός είναι εδώ και προσβάλλει όλες της ηλικίες», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΛ, υπογραμμίζοντας ότι «η χρήση μάσκας δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για κανέναν και όχι απλά ενδείκνυται αλλά επιβάλλεται», προσθέτοντας πως τα παιδιά αποτελούν «δούρειο ίππο» μεταφοράς του ιού, την ώρα που με τη μάσκα προστατεύονται και οι εκπαιδευτικοί.

«Αντιλαμβάνομαι τις όποιες ανησυχίες, ωστόσο η στάση ορισμένων μπορεί τελικά να είναι απέναντι στη συντεταγμένη Πολιτεία;», αναρωτήθηκε ο δήμαρχος Λαρισαίων, ξεκαθαρίζοντας πως από τη θέση του είναι υποχρεωμένος να συνταχθεί με τους θεσμούς για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

«Η παρέμβαση των πολιτών στοχεύει στο να οδηγήσει το ΔΣ να καταδικάσει απόψεις και είναι σε λάθος κατεύθυνση», κατέληξε ο κ. Καλογιάννης, ενώ η τοποθέτηση του δημάρχου πως ο εκπρόσωπος των πολιτών ανήκει στην παράταξη «Λαρισαίων Κοινόν» προκάλεσε έκρηξη του Κ. Βαιούλη, που ζήτησε από τον δήμαρχο να ανακαλέσει κατηγορώντας τον ότι ψεύδεται.

Με τον δήμαρχο αρχικά να επικαλείται δημοσίευμα και τελικά να ανακαλεί τα πνεύματα ηρέμησαν, ενώ οι υπόλοιποι επικεφαλής των παρατάξεων τοποθετήθηκαν με βάση επιστημονικές προσεγγίσεις για τη χρήση της μάσκας, με τον επικεφαλής της ΛΑΣΥ να στέκεται ιδιαίτερα στις ελλείψεις που καταγράφονται εν μέσω πανδημίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «έκανε λάστιχο όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα στη λογική κόστους-οφέλους».

ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης και με πρωτοβουλία τεσσάρων παρατάξεων της αντιπολίτευσης (πλην ΛΑΣΥ) τέθηκε θέμα συζήτησης εκτός ημερησίας διατάξεως

αναφορικά με την πολιτική που θα ακολουθηθεί για την ανανέωση και αντικατάσταση του στόλου της καθαριότητας, μετά την απόρριψη λήψης του δανείου από το ΔΣ.

«Θεωρούμε πως εντός του 2021 με χρηματοδοτήσεις των υπουργείων θα λυθεί το θέμα και αν δεν γίνει κάτι τέτοιο εδώ θα είμαστε να το ξανασυζητήσουμε», ανέφερε η Ρ. Καραλαριώτου, ζητώντας ψηφοφορία, ενώ παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος Λαρισαίων ξεκαθάρισε πως «η ανανέωση θα προχωρήσει όπως ορίζει ο νόμος», επαναλαμβάνοντας τα περί «εργαλειοποίησης της απλής αναλογικής από την αντιπολίτευση».

Ο κ. Καλογιάννης κάλεσε την παράταξή του να απέχει της ψηφοφορίας, με την κοινή πρόταση των 4 παρατάξεων της αντιπολίτευσης να περνά με 25 «ναι» και 21 να δηλώνουν αποχή.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ