Ο ΠΑΛΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΘΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Κάλεσμα συμμετοχής και συναντίληψης για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του ’21 απηύθυνε από τη Λάρισα η πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη

Με θερμές ευχαριστίες για την υποδοχή που της επιφύλαξαν και κυρίως για τη συνεργασία στην προσπάθεια διοργάνωσης σημαντικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 η πρόεδρος της επιτροπής Ελλάδα 2021 Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη ξεκίνησε την ομιλία της προς τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης από τη Θεσσαλία που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας στη Λάρισα, υποστηρίζοντας ότι όλο αυτό το διάστημα αναπτύχθηκε μια συνεργασία πολύτιμη που δείχνει το πνεύμα συναντίληψης και ομοψυχίας που χαρακτηρίζει τη μεγάλη προσπάθεια που υλοποιείται σε όλη τη χώρα.

Στην ομιλία της η κ. Αγγελοπούλου τόνισε ότι στην στην Επιτροπή έγιναν, μεταξύ άλλων, δύο κεντρικές στρατηγικές επιλογές.

Η πρώτη ήταν το πρόγραμμα της εθνικής μας επετείου να καταρτιστεί με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή.
Να μην αποφασιστεί από μια ομάδα “σοφών”, αλλά να είναι δημιούργημα του κάθε Έλληνα, του κάθε πολίτη και του κάθε φορέα που θέλει να συμμετέχει σε αυτό το εγχείρημα. Να δημιουργήσουμε μια ανοιχτή πλατφόρμα, προσβάσιμη στον οποιοδήποτε θέλει να καταθέσει μία πρόταση.

Ο δρόμος που ακολουθήσαμε ήταν ο δύσκολος. Αλλά θεωρήσαμε ότι αυτό άρμοζε πολύ περισσότερο σε ένα εγχείρημα που θέλουμε να αποτελέσει κτήμα της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα στη χώρα μας ή στο εξωτερικό.

Το στοίχημα αυτό έχει κερδηθεί. Η συμμετοχή που υπήρξε είναι πραγματικά συγκινητική. Συνολικά έχουν κατατεθεί στην πλατφόρμα της Επιτροπής 1733 προτάσεις από αυτοδιοικητικούς φορείς, από συλλόγους, από επιχειρήσεις, από φορείς της ομογένειας, από πολίτες, κ.α.
Προτάσεις που αξιολογούνται και όσες είναι εφικτό θα ενταχθούν στο πρόγραμμα των εορτασμών.

Η δεύτερη στρατηγική επιλογή ήταν το πρόγραμμα των εορτασμών να μην επικεντρωθεί στην Αθήνα. Αντιθέτως, η πλειοψηφία των δράσεων να πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια.
Ο παλμός της επετείου να χτυπήσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σε κάθε πόλη, σε κάθε μικρό χωριό. Όχι μόνο επειδή μας αφορά όλους. Αλλά και επειδή είναι ιστορικά συνεπές.
Η Επανάσταση ξεκίνησε από τις κοινότητες των Ελλήνων και θέλαμε ο εορτασμός της εθνικής επετείου των 200 ετών να αναδεικνύει και αυτή τη διάσταση.

Η προσπάθεια αυτή δεν θα μπορούσε να προχωρήσει χωρίς τη συμπαράσταση των αυτοδιοικητικών φορέων σε όλη την Ελλάδα.

Συνολικά στοιχεία

Η κ. Αγγελοπούλου παρουσίασε στοιχεία για την μέχρι σήμερα ανταπόκριση της αυτοδιοίκησης λέγοντας ότι συνολικά στην πλατφόρμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», έχουν κατατεθεί
371 προτάσεις, από 118 Δήμους (Δήμοι, Δημοτικές Ενότητες, Ενώσεις Δήμων),
Οι 118 δήμοι που υπέβαλαν προτάσεις εκπροσωπούν 45 (από τους 51) νομούς της χώρας.
Οι 39 Δήμοι είναι πρωτεύουσες νομών. (Περιφερειακές ενότητες ονομάζονται πλέον, αλλά τους λέμε νομούς για μεγαλύτερη ευκολία).

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι έχουν κατατεθεί προτάσεις από Δήμους και των 13 περιφερειών της χώρας.

Από την:
• Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: 10 προτάσεις από 6 Δήμους
• Κεντρική Μακεδονία: 38 προτάσεις από 12 Δήμους
• Δυτική Μακεδονία: 20 προτάσεις από 3 Δήμους
• Ιόνια Νησιά: 25 προτάσεις από 4 Δήμους
• Ήπειρος: 34 προτάσεις από 11 Δήμους
• Θεσσαλία: 19 προτάσεις από 9 Δήμους
• Στερεά Ελλάδα: 12 προτάσεις από 8 Δήμους
• Δυτική Ελλάδα: 21 προτάσεις από 7 Δήμους
• Αττική: 32 προτάσεις από 17 Δήμους
• Πελοπόννησος: 52 προτάσεις από 14 Δήμους
• Νότιο Αιγαίο: 32 προτάσεις από 10 Δήμους
• Βόρειο Αιγαίο: 9 προτάσεις από 5 Δήμους
• Κρήτη: 41 προτάσεις από 11 Δήμους

Σε σύνολο 371 προτάσεων, οι 221 το 60% περίπου, αφορούν σε δράσεις με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Αφορούν υποδομές και έργα καινοτομίας με παρακαταθήκη για την «επόμενη μέρα». Οι 150, το 40% δηλαδή, αφορά δράσεις ή εορταστικές εκδηλώσεις με ιστορικό αποτύπωμα, δράσεις που τιμούν την Εθνική παλιγγενεσία, την ιστορική μας διαδρομή και τους πρωταγωνιστές των 200 χρόνων.

Αναλυτικότερα:
• 145 προτάσεις αφορούν Συνέδρια – Ημερίδες – Εκθέσεις – Εκδηλώσεις –Μνημεία σχετικά με την Επανάσταση.
• 73 προτάσεις αφορούν δράσεις που συνδυάζουν Ιστορία – Πολιτισμό – Τουρισμό – Αθλητισμό με Αναπτυξιακό περιεχόμενο.
• 58 προτάσεις αφορούν δράσεις Ψηφιοποίησης και νέων τεχνολογιών
• 46 προτάσεις αφορούν Συνέδρια – Ημερίδες – Εκθέσεις επίσης με αναπτυξιακόπεριεχόμενο
• 27 προτάσεις αφορούν ζητήματα Ενέργειας και Περιβάλλοντος, και καθώς και Βιώσιμης αστικής κινητικότητας.
• 8 προτάσεις αφορούν τη δημιουργία τοπικών υποδομών.
• 5 προτάσεις αφορούν δράσεις για την ανάδειξη σημαντικών ιστορικών προσωπικοτήτων
• 5 προτάσεις αφορούν δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας
• 4 προτάσεις αφορούν δράσεις ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

Από τις προτάσεις αυτές οι 28 είναι αυτοχρηματοδοτούμενες.
Για τις υπόλοιπες προτάσεις αναζητούνται πόροι χρηματοδότησης και όταν αυτοί εξασφαλιστούν, θα προχωρήσουμε σε λεπτομερείς ανακοινώσεις.

Ενδεικτικές προτάσεις Δήμων της Θεσσαλίας
Όπως ανέφερε οι Δήμοι της Θεσσαλίας έχουν καταθέσει 19 προτάσεις. Προέρχονται από 9 διαφορετικούς Δήμους και παρουσιάζουν όλες εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Ενδεικτικά κάποιες από αυτές, δείχνουν το εύρος τους και το πώς αθροιστικά αναδεικνύουν τους στόχους της επετείου.

Ο Δήμος Μουζακίου Καρδίτσας θα οργανώσει σειρά εκδηλώσεων (ντοκιμαντέρ, παραστάσεις, δρώμενα) με τον τίτλο «Η Σταγόνα της Ελευθερίας» και θέμα τη ζωή του Γεώργιου Καραϊσκάκη. Μέσα από την αναπαράσταση δράσεων και την ψηφιοποίησή τους, επιχειρείται η προβολή και κατανόηση της Επανάστασης του 1821 ως ψηφίδα της παγκόσμιας ιστορίας.

Ο Δήμος Καρδίτσας έχει καταθέσει προτάσεις έχουν βραβευτεί στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Δράσεις που σηματοδοτούν την Καρδίτσα του Μέλλοντος, η οποία θα είναι πιο φιλική προς τους δημότες, πιο ασφαλής για τους πεζούς και ποδηλάτες, πιο πράσινη με λιγότερα αυτοκίνητα και υψηλότερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους.

Ο Δήμος Σκιάθου προτείνει τη διοργάνωση εκδήλωσης και έκθεσης με θέμα την ύφανση της 1ης Ελληνικής σημαίας στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού στη Σκιάθο το 1807.

Ο Δήμος Μετεώρων Τρικάλων προτείνει μεταξύ άλλων την συντήρηση και ανάδειξη του μνημείου Κονάκι Μέκιου. Ένα από τα καλύτερα πέτρινα νεοκλασικά κτίσματα της Θεσσαλίας, που μπορεί να μετατραπεί σε μουσείο λαϊκής τέχνης.

Ο Δήμος Φαρσάλων προτείνει τη διοργάνωση έκθεσης με αντικείμενα της ελληνικής επανάστασης και πολιτιστικές εκδηλώσεις τοπικής αναφοράς.

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου έχει προτείνει δράσεις για την ενεργειακή αυτονομία και τη βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, με στόχο την προώθηση της αειφορίας, της περιβαλλοντικής προστασίας και της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο Δήμος Βόλου θα πραγματοποιήσει σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων καθόλη τη διάρκεια του 2021, όπως ψηφιακές εκδόσεις, πολιτιστικά δρώμενα, εκδηλώσεις, οι οποίες θα αναδεικνύουν την διαδρομή της πόλης και τα 200 χρόνια τους σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Ο Δήμος Τρικκαίων έχει καταθέσει αρκετές προτάσεις. Θα ήθελα να σταθώ σε αυτήν που ξεδιπλώνει την ιστορία των 200 χρόνων του ελληνικού κράτους μέσα απ’ τα τραγούδια του λαού μας και την εξέλιξη της μουσικής, μέσα παραστάσεις μουσικής, χορού και θεάτρου.

Τέλος, ο Δήμος Λάρισας , έχει καταθέσει 3 προτάσεις που θα υλοποιήσει με ίδια μέσα και έχει υποβάλει στην πλατφόρμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Η πρώτη είναι η διοργάνωση 5 κύκλων συζητήσεων με θέμα την Επανάσταση, σύγχρονη Ελλάδα και τη Δημοκρατία.

Η δεύτερη αφορά στη διοργάνωση εκπαιδευτικών επιμορφωτικών δράσεων με μαθήματα τοπικής ιστορίας.

Και η τρίτη αφορά μια σειρά παρουσιάσεων, διαλέξεων και εκθέσεων για την ιστορία της Λάρισας. Οι εκδηλώσεις έχουν σαν στόχο να αναδείξουν την χωροταξική και την πολεοδομική εξέλιξη της πόλης και να τη συνδέσουν με τις σημερινές παρεμβάσεις, μέσω του σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και το μέλλον της. Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν παρουσιάσεις-διαλέξεις, εκθέσεις φωτογραφικού υλικού και απεικονίσεων της πόλης, ειδική περιοδική έκθεση στο Διαχρονικό και στο Λαογραφικό Μουσείο.

ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

Κλείνοντας, ανακοίνωσε και μία κεντρική πρωτοβουλία της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, τις “Γιορτές των Πόλεων”.

Μια εορταστική επετειακή πρωτοβουλία που θα υποστηριχθεί από την Επιτροπή με σημεία αναφοράς Δήμους σε όλη τη χώρα.

Την 25η Μαρτίου 2021, θα διοργανωθούν και θα υποστηριχθούν από την επιτροπή επετειακές εκδηλώσεις σε δήμους με μεγάλο ιστορικό αποτύπωμα.

Η επιτροπή θα επιλέξει περιοχές με υψηλό ιστορικό συμβολισμό, θα συζητήσει τις λεπτομέρειες με τους τοπικούς φορείς και θα στηρίξει τις επετειακές τους εκδηλώσεις.

Ενώ στις 20 και 21 Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, θα διοργανωθούν ταυτόχρονα και σε ενιαίο πλαίσιο εορτασμοί σε όλες τις πρωτεύουσες νομών της χώρας..

“Τις λεπτομέρειες για τις εκδηλώσεις αυτές θα τις ανακοινώσουμε στο προσεχές διάστημα, αλλά πιστεύουμε ότι θα είναι εξαιρετικά πετυχημένες, καθώς η προσέγγιση θα αποτυπώνει το πνεύμα της εποχής εκείνης.
Και κυρίως θα αντανακλά τη φιλοσοφία μας, ο παλμός της εθνικής επετείου να ακουστεί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Είμαι σίγουρη ότι με την συνεργασία όλων μας θα τα καταφέρουμε. Οι Έλληνες, ενωμένοι, περήφανοι για την ιστορία μας και με αυτοπεποίθηση για το μέλλον μας θα τιμήσουμε τη μεγάλη εθνική μας επέτειο με τον τρόπο που της αρμόζει”, κατέληξε η κ. Αγγελοπούλου.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com