ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΙΖΙΟΥ: Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΘΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

«Βασικός στόχος κάθε σύγχρονου σωφρονιστικού συστήματος δεν μπορεί να είναι άλλος από την ομαλή επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την εκπαίδευση και την επιμόρφωση». Τα παραπάνω τόνισε η βουλευτής της ΝΔ στο νομό Λάρισας Στέλλα Μπίζιου μιλώντας στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και Λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων, συζητώντας συγκεκριμένα για τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποιούνται στα σωφρονιστικά μας ιδρύματα.

«Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής αντιμετωπίζοντας ως προτεραιότητα την επιμόρφωση των κρατουμένων εκπονεί και εφαρμόζει εκπαιδευτικά προγράμματα για τους τρόφιμους, τα οποία και εφαρμόζονται σε όλα τα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας. Τα προγράμματα αυτά αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την ομαλή επανένταξη των ανθρώπων αυτών στην κοινωνία, αφού τους εφοδιάζουν με γνώση και δεξιότητες, ενώ πολλά από αυτά τους φέρνουν σε επαφή με τον πολιτισμό και την τέχνη ικανοποιώντας συναισθηματικές και ψυχικές τους ανάγκες», εξήγησε η Λαρισαία βουλευτής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόγραμμα Ανάπτυξης Δεξιοτήτων Γονικής Παροχής, μια «Ακαδημία Γονέων», δηλαδή καθώς και το πρόγραμμα Επαγγελματικής Αγροτικής Επιμόρφωσης, το οποίο θα «τρέξει» σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, ο οποίος θα παρέχει εκτάσεις αγροτικές για να εργάζονται οι κρατούμενοι. «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που μπορεί να εφαρμοστεί και στις φυλακές της Λάρισας», τόνισε η κα Μπίζιου.

«Τα προγράμματα αυτά έχουν πολλαπλές θετικές συνέπειες αφού συντελούν στην μείωση του φαινομένου ιδρυματοποίησης των κρατουμένων, δημιουργούν προϋποθέσεις επανένταξης αυτών  στην αγορά εργασίας και κατά συνέπεια στην κοινωνία και τέλος, τους βοηθούν να αντιμετωπίσουν προκαταλήψεις και στερεοτυπικές συμπεριφορές που συναντούν μετά την αποφυλάκισή τους», υποστήριξε η κ. Μπίζιου, η οποία έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κρισιμότητα των προγραμμάτων αυτών για τους ανήλικους κρατούμενους. «Είναι χρέος μας να προσφέρουμε στους ανήλικους κρατούμενους μια δεύτερη ευκαιρία», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com