Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΚΛ. ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟΣ;

Παρέμβαση της εφημερίδας “Αγώνας” της Λάρισας

Πολυσέλιδο κείμενο για την πώληση του ακινήτου που ανήκει στην εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης στον Τύρναβο δημοσιεύει η εφημερίδα “Αγώνας” της Λάρισας στο οποίο αφού υπάρχει αναλυτική αναφορά στην κατάσταση που οδήγησε το ναό στη σημερινή  οικονομική κατάσταση, υπάρχει σειρά ερωτημάτων προς τον σημερινό μητροπολίτη ενώ εκφράζονται αμφιβολίες για το νόμιμο της πώλησης του ακινήτου.

Στο συγκεκριμένο κείμενο μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα παρακάτω:

“Ο επίσκοπός μας κινείται στις τροχιές της παλιάς μεθοδολογίας. Συνεχίζει τις δολιχοδρομίες του, ακολουθεί διεργασίες που τον αποδεικνύουν ως αφερέγγυο. Διότι ο ίδιος διαβεβαίωσε στην σύναξη των ιερέων για το κτηματολόγιο ότι σπιθαμή εκκλησιαστικού δεν θα εκποιηθεί. Υποσχέθηκε ότι στο σκάνδαλο ΤΥΡΝΑΒΟΣ θα το “ξεκαθάριζε άμεσα το τοπίο”, αλλά γρήγορα απλώθηκε γύρω ύποπτη αδιαφάνεια. Είκοσι μήνες κυριάρχησε η σιωπή και το σκοτάδι, η αφωνία και η απραξία, η οικονομική μαύρη τρύπα που άνοιξε έχει πλάτος και βάθος τρομακτικό, και τώρα δεν καλύπτεται με καμιά σοφιστική επινόηση.

Σεβασμιώτατε π. Ιερώνυμε, το γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμάς, ότι οποιοσδήποτε επίσκοπος, που περιβάλλεται με το επισκοπικό ωμοφόριο, είναι υπηρέτης, λειτουργός των ιερών μυστηρίων της Εκκλησίας και Διάκονος των πιστών. Είναι διαχειριστής και όχι ιδιοκτήτης της περιουσίας της Εκκλησίας, αυτήν που την κράτησαν εκατοντάδες χρόνια, την σεβάστηκαν άπιστοι, αλλόθρησκοι, κατακτητές και την τίμησαν δεκάδες προκάτοχοί σας, αποτελεί ένα κομμάτι του πιστού λαού και είναι ιερή.

Και έρχεται στην ψύχρα (με βαθμούς 40 καλοκαιρινούς) η Ιερά Μητρόπολη Λάρισας και Τυρνάβου να ανακοινώσει ότι θα εκποιήσει εκκλησιαστικό ακίνητο στο κέντρο του Τυρνάβου με ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό. Αυτό κι αν ήταν ΕΙΔΗΣΗ.

Η αποκάλυψη αυτή, έκανε τον κύκλο της και έσπειρε πολλά ερωτηματικά και προβληματισμούς, διότι οι πιστοί του Τυρνάβου και όλης της μητρόπολης που κατ’ επανάληψιν έβαλαν το χέρι στην τσέπη τους να βοηθήσουν στην “αναστύλωση” του Ναού έμειναν ενεοί!
Περίμεναν με πόνο και ενδιαφέρον να μάθουν από το ανακριτικό πόρισμα, ποιοι είναι αυτοί που χούφτωσαν τα χιλιάδες ευρώ; Το κεράκι του πιστού λαού και τον κατασκανδάλισαν;
Και αντί αυτού είδαν τη μητρόπολη ότι προσχώρησε στην πεπατημένη μέθοδο του παλαιού διαφημιστικού σποτ του ΑΖΑΧ – παραφρασμένο – “πουλάτε, σκεπάστε, τελειώσατε”.
Και εμείς παρέα με τον προβληματισμένο λαό που πονάει και ενδιαφέρεται για το καλό της Εκκλησίας σας ρωτάμε:

Ο διαγωνισμός για την εκποίηση του εκκλ. ακινήτου είναι νόμιμος;

1) Και το ρωτάμε διότι η Νομοθεσία προβλέπει: «Για τα ενοριακά ακίνητα, στα οποία έχουν ανεγερθεί οικοδομές… το άρθρο 47 παρ. 1 κ.κ. ορίζει ότι εκποιούνται με απόφαση της ΔΙΣ μετά από πρόταση του οικείου Αρχιερέα, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει προφανής εκκλησιαστική ωφέλεια».
α) Υπάρχει πρόταση του τοπικού επισκόπου προς την ΔΙΣ και με ποιά ημερομηνία;
β) Υπάρχει απόφαση της ΔΙΣ και τι ημερομηνία έχει;
γ) Και υπάρχει έκθεση ειδικών ότι με την πώληση ο Ναός είχε κάποια ωφέλεια;

2) Για να εκποιηθεί κάποιο εκκλ. Ακίνητο χρειάζεται να εκτιμηθεί από την Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Οικ. Εφορία) η αξία του, εάν αδυνατεί η Οικονομική Υπηρεσία να κάνει την εκτίμηση τότε το Μητροπολιτικό Συμβούλιο ορίζει Τριμελή Επιτροπή, και προβαίνει στην σχετική εκτίμηση.
α) Τέτοια έκθεσις εκτίμησις έγινε από Οικονομική Υπηρεσία ή από Τριμελή Επιτροπή;
β) Στην ανακοίνωση της Διακήρυξης του Διαγωνισμού στην 2η σελίδα παρ. 2, αναφέρει: «Ο Διαγωνισμός θα διενεργηθεί από Τριμελή Επιτροπή η οποία αποτελείται από τους: …». Δεν γνωρίζεται κύριοι ότι αυτό δεν είναι νόμιμο! Ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος το διατυπώνει καθαρά, ότι η Τριμελής Επιτροπή είναι για την εκτίμηση και μόνο, για δε την εκποίηση ακινήτου την έχει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο που υπογράφει και το πρακτικό της δημοπρασίας με τον τελευταίο πλειοδότη.
«Τα πρακτικά της δημοπρασίας υπογράφονται υπό του ενεργήσαντος ταύτην εκκλησιαστικού συμβουλίου…» (Κ.Χ. Άρθρο 16 παρ. 4).

3) Το χρέος προς το δημόσιο – από πληροφορίες – ανέρχεται περίπου 100.000 ευρώ. Γιατί πέρυσι (2019) δεν κάνατε χρήση το Νόμο 4611/2019 να το ρυθμίσετε σε 120 δόσεις, όπου το ενοίκιο από μόνο του θα εξοφλούσε το χρέος;

4) Ο Ναός εκτός από αυτό, το ακίνητο “ΙΕΡΟ ΦΙΛΕΤΟ” έχει και κάμποσα ακόμα, όπως: Στο πρώτο όροφο υπάρχουν 4-5 γραφεία και από πάνω 4 διαμερίσματα. Στην πλατεία Αγοράς κατάστημα. Δίπλα στο Ναό κατοικία που χρησιμοποιείται από τον εκάστοτε ιερέα και κάτω καταστήματα, κ.ά.
α) Γιατί κύριοι αφού αποφασίσατε να ξοφλήσετε το χρέος με το πιο εύκολο τρόπο (πονάει κεφάλι, κόβουμε κεφάλι) πουλώντας περιουσιακό στοιχείο που τα σεβάστηκαν γενιές γενεών, δεν πουλάτε ένα ακίνητο ισόποσο του χρέους και πουλάτε το εκκλησιαστικό “ΦΙΛΕΤΟ” που έχει σίγουρο εισόδημα;
β) Το ακίνητο “ΙΕΡΟ ΦΙΛΕΤΟ” ξεκινά με την τιμή περίπου 400.000 ευρώ. Αν δεν υπάρχει βελτιωμένη προσφορά και πωληθεί έστω με το ποσό αυτό, τα χρήματα που θα εισρεύσουν στο ταμείο… είναι τετραπλάσιο του χρέους. Τα υπόλοιπα (300.000 ευρώ περίπου) προς τα πού θα οδεύσουν;
γ) Ο πρώην νομικός Σύμβουλος της Μητρόπολης Κων. Ευθυμίου σε σύνταξη των Επιτρόπων του Ιανουαρίου του 2017 επισήμανε τις “Νομικές υποχρεώσεις των Εκκλησιαστικών συμβουλίων” που έχουν βάζοντας οπουδήποτε την υπογραφή τους.
“Ο κανονισμός της Ιεράς Συνόδου ορίζει, οι επίτροποι αποτελούν το κύτταρο κάθε ενορίας, θεωρούνται άμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι ευθύνες τους είναι τόσο αστικές, όσο και ποινικές…”.
Σεβασμιώτατε “άγιε” δέσποτα η χαοτική μαύρη τρύπα είναι η όλη διαχείριση του σκανδάλου.
Στη δημοσιογραφική βιτρίνα εμφανίστηκε και διασαλπίστηκε ότι ο αυτό-αποσχηματισμένος νεαρός ιερομόναχος, είναι το αδιαμφισβήτητο αποδεικτικό χαρτί ενοχής. Δεν πρέπει να είναι όμως έτσι.

Το σκάνδαλο της μαύρης τρύπας, δεν μπορεί κάποιος να το αντιπαρέλθει με ναρκωμένη συνείδηση, διότι εκπνέει δυσωδία και ανακατεύει πολλούς παράγοντες στην υπόθεση. Και προπάντων τον “εγγυητή της κάθαρσης” που δεν βρήκε το θάρρος να βάλει το δάκτυλο στην πληγή και μανουβράριζε τις διαδικασίες.

Και τώρα ήρθε η ώρα, τον λόγο έχουν οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι, οι τοπικές αρχές και ο πιστός λαός να σταματήσουν το κακό να ζητήσουν σε βάθος έρευνα, να ανακαλύψουν τα κλεμμένα χρήματα και οι αυτουργοί να δοθούν στην ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ