ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΟ ΑΤΟΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠ’ ΤΗ ΖΩΝΗ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΜΕ ΔΙΑΤΡΟΦΗ;

Ένα ερώτημα που απασχολεί χιλιάδες συμπολίτες μας

Κεφάλαιο «παχύσαρκα άτομα». Είναι τελικά η παχυσαρκία υποκείμενο νόσημα; Και αν ναι ένα άτομο που βρίσκεται στη ζώνη του κινδύνου πόσο χρόνο χρειάζεται για να βγει από αυτή αν ξεκινήσει διατροφή;

Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος, Κωνσταντίνος Μπακόπουλος, απαντάει στο ερώτημά μας:

Για ποιο λόγο η παχυσαρκία θεωρείται υποκείμενο νόσημα; Αν ένα παχύσαρκο άτομο ξεκινήσει διατροφή σε πόσο διάστημα μπορεί να βγει από τη «ζώνη κινδύνου»;

Είναι γεγονός πως η παχυσαρκία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τονCovid-19. Σύμφωνα με τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα και τα αποτελέσματα πρόσφατων μελετών ο αριθμός των συνολικών θανάτων συσχετίζεται σημαντικά με τον επιπολασμό της παχυσαρκίας.

Αν αναζητήσουμε το «γιατί;» τότε θα βρούμε αρκετούς μηχανισμούς που εξηγούν τη σχέση αυτή μεταξύ παχυσαρκίας και κορονοϊού. Αρχικά, φαίνεται πως τα παχύσαρκα άτομα είναι πιο ευαίσθητα σε λοιμώξεις του αναπνευστικού καθώς και στις επιπλοκές αυτών. Αυτό αποδεικνύεται από την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος σε παχύσαρκα άτομα σε σύγκριση με τα άτομα φυσιολογικού βάρους.

Η παρουσία παχυσαρκίας οδηγεί σε χρόνια, χαμηλού βαθμού φλεγμονή η οποία με τη σειρά της προκαλεί εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος κάνοντάς το ευάλωτο σε λοιμώξεις.

Παράλληλα, φαίνεται πως η ύπαρξη παχυσαρκίας μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη μηχανική των πνευμόνων και του θωρακικού τοιχώματος, οι οποίες οδηγούν σε εξασθένιση της αναπνευστικής λειτουργίας και αυξάνουν την προδιάθεση για την εμφάνιση αναπνευστικής νόσου.

Τέλος, η παρουσία παχυσαρκίας συνδέεται άμεσα με την συνύπαρξη σακχαρώδους διαβήτη και αρτηριακής υπέρτασης, που όπως θα δούμε παρακάτω, αποτελούν επιπλέον παράγοντες κινδύνου σε περίπτωση που κάποιος έρθει σε επαφή με τον νέο ιό.

Όσον αφορά την  αντιμετώπισή της παχυσαρκίας, ο χρόνος που θα χρειαστεί κάποιος για να βγει από τη «ζώνη κινδύνου» εξαρτάται από το βάρος έναρξης. Το σίγουρο είναι πως η κατάλληλη στιγμή για την έναρξη της προσπάθειας είναι…τώρα!

* Ο Μπακόπουλος Α. Κωνσταντίνος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ιδρυτής του Nutri Ergo, Λεωφ. Μεσογείων 41 +30 215 50 52

ethnos.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ