ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑμεΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών ΕΠΤΑ της Λάρισας

Συνέντευξη τύπου για το φεστιβάλ Μύλος Παραστατικών Τεχνών ΕΠΤΑ με θέμα την προσβασιμότητα και την συμπερίληψη στις παραστατικές τέχνες ατόμων με αναπηρία παραχώρησαν το μεσημέρι της Παρασκευής στον Μύλο του Παππά, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας και ο σκηνοθέτης Κώστας Λαμπρούλης εκ μέρους του ΣΜουΘ.

Το πρόγραμμα του ΕΠΤΑ περιλαμβάνει προσβάσιμες παραστάσεις θεάτρου, χορού και χοροθεάτρου, προβολές ταινιών μικρού μήκους, συμπεριληπτικά και προσβάσιμα εργαστήρια θεάτρου, χορού, φωτογραφίας και εξοικείωσης με τα εργαλεία προσβασιμότητας στην τέχνη, καθώς και μια ημερίδα αφιερωμένη στην προσβασιμότητα στις παραστατικές τέχνες.

«Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί 24-27 Σεπτεμβρίου στον Μύλο του Παππά και στόχος είναι η ανταλλαγή απόψεων και οπτικών και η διαμόρφωση κοινής στοχοθεσίας από τους καλλιτέχνες και ερευνητές του χώρου», σημείωσαν οι διοργανωτές, με τον κ. Σάπκα να τονίζει μεταξύ άλλων πως πρόκειται για διοργάνωση-θεσμό, που γίνεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Για μας δεν υφίσταται διαχωρισμός, η ισότιμη πρόσβαση στον πολιτισμό είναι η προτεραιότητά μας», υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος, ευχαριστώντας το ΣΜουΘ για τη συνεργασία και τη συμπόρευση.

«Το φεστιβάλ φέρει τον συμπληρωματικό τίτλο ΕΠΤΑ, με διττή σημασία, δηλώνοντας αφενός την έβδομη χρονιά πραγματοποίησής του και αφετέρου αποτελώντας ακρωνύμιο της φράσης: Επαναπροσδιορίζοντας τις Παραστατικές Τέχνες και την Αναπηρία, φράση που αποτελεί και τον θεματικό άξονα και το όραμα του φετινού Μύλου Παραστατικών Τεχνών», κατέληξε ο κ. Σάπκας.

Ο Κ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ

Παίρνοντας τον λόγο ο σκηνοθέτης Κ. Λαμπρούλης περιέγραψε ένα «στοίχημα» εν μέσω πανδημίας αναφέροντας πως «πρόκειται για ένα στοίχημα που βασίζεται στη θέληση για συνεργασία, στην ευρηματικότητα και στον πειραματισμό, καθώς μέσα στην πρωτοφανή συγκυρία της πανδημίας COVID-19, επιχειρεί να θέσει νέες βάσεις στον τρόπο που δημιουργούμε, παρουσιάζουμε και αντιλαμβανόμαστε τις παραστατικές τέχνες, εστιάζοντας καθολικά στην προσβασιμότητα και στην συμπερίληψη».

Σημειώνεται τέλος ότι οι παραστάσεις θα γίνονται σε άλλους χώρους (ΔΩΛ, Σκηνή Μπαλέτου) και θα μεταδίδονται ζωντανά στον θερινό κινηματογράφο όπου μετά το τέλος της παράστασης θα εμφανίζονται οι καλλιτέχνες για το χειροκρότημα και διάλογο με το κοινό.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παραστάσεις

«Ερωτευμένα Άλογα» – Εν Δυνάμει
Πέμπτη και Παρασκευή 24 και 25 Σεπτεμβρίου, 21:00

Προβολή-Θερινό Σινεμά

«Present»- ΣΜουΘ
Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, 21:00

Σκηνή Μπαλέτου του Μύλου του Παππά/Θερινό Σινεμά

«Gravity and other attractions»- Διεθνής Συμπαραγωγή ImPArt
Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, 21:00

Σκηνή Μπαλέτου του Μύλου του Παππά/Θερινό Σινεμά

«Re-call»- Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση
Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, 21:00

Δημοτικό Ωδείο/Θερινό Σινεμά

[Νέοι] ορίζοντες- Theatre enCorps Collectif
Σάββατο και Κυριακή 26 και 27 Σεπτεμβρίου

Δημοτικό Ωδείο/Θερινό Σινεμά

Εργαστήρια

Creability
Πέμπτη 24/9, 17:00-19:00

Εργαστήριο θεάτρου-Ομάδα Εν Δυνάμει
Παρασκευή 25/9 , 10:00-13:00

Εργαστήριο υποκριτικής- Αννίτα Καπουσίζη
Παρασκευή 25/9, 13:00-15:00

Εργαστήριο χορού- Susanne Schneider/Cornelia Jungo
Παρασκευή και Σάββατο 26/9, 16:00-17:00

Εργαστήριο χορού- Sarena Bockers/Dodzi Doughban
Σάββατο 26/9, 17:00-19:00

Εργαστήριο φωτογραφίας «Blindfold»- Liminal
Σάββατο 26/9, 10:00-13:00

Εργαστήριο ακουστικής περιγραφής – Κερασία Μιχαλοπούλου/Liminal
Σάββατο 26/9, 13:30-15:30

Προβολές (Θερινό Σινεμά Μύλου, ανάμεσα στις παραστάσεις)

«Εισιτήριο»-Χάρης Σταθόπουλος
«Εκτός»- ΣΜουΘ
«1,5 μέτρο κοντά»-Ομάδα χορού ΣΜουΘ

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ