ΠΙΚΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ, ΠΣΕΑ ‘17 ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΕΛΓΑ

Με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ συναντήθηκε ο Μ. Χαρακόπουλος – Τι είπαν για ζημιές από αγριογούρουνα και για το γραφείο Λάρισας του οργανισμού

«Θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο πρόεδρο του ΕΛΓΑ για την ενημέρωση. Αναμφίβολα, οι αλήθειες είναι “πικρές”, αλλά με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε, είναι εμφανές ότι η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να “σπεκουλάρει” πολιτικά και με τα περί “αναλογιστικής μελέτης”, που δήθεν εκπονούνταν επί των ημερών του, και με τα κροκοδείλια δάκρυα για τις ζημιές του ’17 που θυμήθηκε να εντάξει στα ΠΣΕΑ παραμονές εκλογών του ’19.

Ωστόσο, τα προβλήματα είναι εκεί, και οφείλουμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για την επίλυσή τους. Θέλω να πιστεύω ότι, όπως για πρώτη φορά υπήρξε ενίσχυση του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό με 35 εκατομμύρια ευρώ, καταργώντας στην πράξη την προκαταβολή του 65%, έτσι θα δρομολογηθούν ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις για τον Οργανισμό επ’ ωφελεία αγροτών και κτηνοτρόφων». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη μακρά συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, από την οποία προέκυψαν ενδιαφέρουσες ειδήσεις για τον αγροτικό κόσμο, αλλά και «αλήθειες που πονάνε».

Ο Θεσσαλός πολιτικός έθεσε το σύνολο των ζητημάτων που ταλαιπωρούν αγρότες και κτηνοτρόφους, από τον χρόνο εξόφλησης των ΠΣΕΑ του 2017 και την επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ μέχρι την επίσπευση των αποζημιώσεων των αγροτών και την αντιμετώπιση των ζημιών από τα αγριογούρουνα.

Καθυστερήσεις από υποκατάστημα ΕΛΓΑ Λάρισας…
Για τις καθυστερήσεις στην αποζημίωση μέσω ΠΣΕΑ των ζημιών σε αμύγδαλα και ελιές της Λάρισας το 2017 -ζήτημα που ο Μάξιμος Χαρακόπουλος έχει θέσει κατ’ επανάληψη στον αρμόδιο υπουργό κ. Μαυρουδή Βορίδη- ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ σημείωσε ότι «καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την εξόφλησή τους πριν το τέλος του έτους». Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «διαπιστώνονται καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση φακέλων από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας».

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι «υπήρξε υπέρβαση δεσμεύσεων άνω των 16 εκατομμυρίων ευρώ, που προβλέπονται από το “Μεσοπρόθεσμο”, που συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την πενταετία 2017-22, συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατομμυρίων ευρώ». Επιβεβαίωσε ότι «έχει διατυπωθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αίτημα αναπροσαρμογής του προϋπολογισμού στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θόδωρο Σκυλακάκη. Όμως, είναι τουλάχιστον υποκριτικό να ασκεί κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ για τα ΠΣΕΑ όταν δέσμευσε τη χώρα με το “Μεσοπρόθεσμο” και θυμήθηκε να εντάξει τις ζημιές του ‘17 παραμονές των εκλογών του ’19, που ήξερε ότι οδηγούνταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης».

Με τάμπλετ στο χωράφι
Για την επίσπευση των αποζημιώσεων, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος ενημέρωσε ότι προχωρά ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ, η υλοποίηση του οποίου θα επιταχύνει και τους χρόνους καταβολής των αποζημιώσεων. Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ το συνολικό κόστος λογισμικού και εξοπλισμού ανέρχεται σε 1,830 εκατομμύρια ευρώ και θα περιλαμβάνει και την προμήθεια τάμπλετ σε 300 εκτιμητές, ενώ η εκτίμηση θα συνοδεύεται πλέον υποχρεωτικά από φωτογραφικό υλικό.

Επιδότηση ασφαλίστρου
Όσον αφορά στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ ο διοικητής διάψευσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι υπήρχε σε εξέλιξη αναλογιστική μελέτη από την προηγούμενη ηγεσία του ΥπΑΑΤ για την προσθήκη επιπλέον κινδύνων για την αγροτική παραγωγή. Όπως είπε «η μόνη μελέτη που εκπονείται είναι για τη διασφάλιση της οικονομικής αυτάρκειας του Οργανισμού, που αναμένεται τέλος Οκτωβρίου. Αλλαγή του Κανονισμού θα σημάνει είτε αύξηση των ασφαλίστρων, είτε νέους πόρους από την ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα». Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπενθύμισε ότι στη διάρκεια της παρουσίας του στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ «είχε δρομολογηθεί η επιδότηση ασφαλίστρου μέσω του ΠΑΑ, κάτι που δυστυχώς κατήργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατευθύνοντας τα χρήματα αυτά σε άλλες δράσεις. Θεωρώ θετική εξέλιξη τη δημόσια δέσμευση του υπουργού -σε απάντηση που μου έδωσε από το βήμα της βουλής- ότι θα υπάρχει πρόνοια για επιδότηση ασφαλίστρου στο νέο ΠΑΑ».

Σύστημα απώθησης αγριόχοιρων
Για τις αυξανόμενες ζημιές σε καλλιέργειες από την εκτόξευση του αριθμού των αγριογούρουνων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζήτησε να εξεταστεί η αποζημίωσή τους αλλά και η επιδότηση εγκατάστασης συστημάτων απώθησης των αγριόχοιρων, κατά το πρότυπο της επιδότησης αντιχαλαζικών δικτύων, πρόταση που ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ βρήκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Τέλος, ο κυβερνητικός βουλευτής έθεσε το ζήτημα των υψηλών ασφαλίστρων που καταβάλλουν οι κτηνοτρόφοι, με τον Ανδρέα Λυκουρέντζο να αναγνωρίζει ότι «έχουν δίκαιο να ζητούν μείωση της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς, καθώς πληρώνουν υπερβολικά σε σχέση με τις αποζημιώσεις που λαμβάνουν».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ