ΣΤΕΡΝΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ “ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ” ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΠΟΥΤΑ

Το στερνό «αντίο» στον Βαγγέλη Μπούτα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, εμβληματική μορφή του αγροτικού κινήματος της χώρας μας, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή, είπαν η οικογένειά του, οι σύντροφοί του, οι φίλοι του στην πολιτική κηδεία που έγινε στο χωριό του, τη Μητρόπολη Καρδίτσας.

Στην τελετή που έγινε στην κεντρική πλατεία του χωριού, παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της, Δημήτρη Κουτσούμπα και του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα της Νίκο Αμπατιέλο.

Η Μητρόπολη γέμισε με κόσμο από την Καρδίτσα, που άφησε στη μέση τη «μάχη» που δίνει τρεις μέρες με τη λάσπη, αλλά και από πολλές περιοχές της χώρας. Η πλατεία του χωριού ήταν περιστοιχισμένη με τρακτέρ. Με αυτόν τον τρόπο τίμησαν με την παρουσία τους την αταλάντευτη, αστείρευτη δράση του συντρόφου Βαγγέλη Μπούτα. Του συντρόφου που ήξερε να μιλάει στις καρδιές των ανθρώπων, του αγωνιστή που ήξερε να ξεσηκώνει τις ψυχές των ξωμάχων, που έμαθε να δίνει τα πάντα για τους αγρότες και τον λαό, χωρίς να περιμένει κανένα αντάλλαγμα για τον εαυτό του.

Ήταν εκεί οι βιοπαλαιστές αγρότες με τους οποίους πάλευε μαζί στα μπλόκα, οι εργάτες με τους οποίους πάλευε για την ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας, αυτοαπασχολούμενοι της πόλης, γυναίκες, αλλά και νέοι άνθρωποι που ήρθαν για τον άνθρωπο που δίδασκε με το παράδειγμά του αγωνιστικότητα, τιμιότητα, ανιδιοτέλεια.

Παραβρέθηκαν, επίσης, αντιπροσωπείες της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας και άλλων περιοχών της χώρας, του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και πολλών ταξικών συνδικάτων, όπως και εκπρόσωποι πλήθους μαζικών φορέων, πολιτικών κομμάτων, της Τοπικής Διοίκησης, ανάμεσα τους ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Όλοι αυτοί ήταν η καλύτερη απόδειξη της πλατιάς αναγνώρισης και της μεγάλης εκτίμησης που είχε κατακτήσει ως αταλάντευτος κομμουνιστής και ανιδιοτελής αγωνιστής ο Βαγγέλης Μπούτας από τους ανθρώπους του μόχθου, αλλά και αντιπάλους του, που για άλλη μια φορά «υποκλίθηκαν» μπροστά του.

Καθώς το φέρετρο ήταν σκεπασμένο με την κόκκινη σημαία του Κόμματος και ένα φύλλο του «Ριζοσπάστη» στην κορυφή, στελέχη του Κόμματος, της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων εναλλάσσονταν στην τιμητική φρουρά. Τα «αγροτικά» τραγούδια και το μοιρολόι του κλαρίνου μεγάλωσαν τη συγκίνηση, γέμισαν με δάκρυα τα μάτια. Νωρίτερα, πλήθος κόσμου πέρασε από το σπίτι του Βαγγέλη Μπούτα για το ύστατο «χαίρε», για να δώσει παρηγοριά στην αγαπημένη του οικογένεια, τη σύζυγο και τα παιδιά του, τους άλλους συγγενείς και να αφήσει ένα λουλούδι. Μετά την τελετή στην πλατεία του χωριού, η πομπή κατευθύνθηκε προς το νεκροταφείο.

Τον επικήδειο λόγο εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ εκφώνησε η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Ακολούθησαν στο βήμα ο Παναγιωτης Κοδέλας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του ΣΠ Θεσσαλίας, ο Θοδωρής Παπακωνσταντίνου από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του ΕΚ Λάρισας, η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος της ΟΓΕ, ο Αποστόλης Πίτσαβος, παλιός σύντροφος του από την οργάνωση της Καρδίτσας, ο Κώστας Τζέλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο Γιάνης Τσιούτρας εκ μέρους της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, η Ηρώ Μπούτα από την οικογένεια, ενώ η Μαρίνα Φυτσιλή, από το ΤΣ Καρδιτσας της ΚΝΕ απήγγειλε ποίημα.

902.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ