ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ – ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΖΑΚ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Αντιφασιστική συγκέντρωση με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τη δολοφονία του ακτιβιστή και υπερασπιστή των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας Ζακ Κωστόπουλου (Zackie) πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην πλατεία Ταχυδρομείου, στη Λάρισα.

Μέλη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Λάρισας, συλλογικότητες και αναρχικοί με πανό και συνθήματα διαδήλωσαν κατά της αστυνομικής βίας και της κοινωνικής απραξίας στηρίζοντας τη διαφορετικότητα.

«Στις 21 Σεπτέμβρη του 2018 ο Ζακ Κωστόπουλος (Zackie), drag-queen, οροθετικός, ακτιβιστής και υπερασπιστής των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ, δολοφονείται με τον πιο βάναυσο τρόπο, στο κέντρο της Αθήνας, από μαγαζάτορες και αστυνομικούς, μπροστά σε δεκάδες βλέμματα κοινωνικής απραξίας.

Την δολοφονία ακολούθησε η προσπάθεια συγκάλυψης και η σκύλευση της ταυτότητας του και της ζωής του, από τις «ύαινες» των ΜΜΕ.

Ο Ζακ δολοφονήθηκε. Δε θα πέθαινε αν δεν είχε μετατραπεί το σώμα του εκείνη την ημέρα σε πεδίο άσκησης βαρβαρότητας. Πέθανε στα χέρια τους. Άφησε εκεί το αίμα του κι αυτοί παγερά το σκούπισαν σε δημόσια μετάδοση, όπως σκουπίζουν την «ενοχλητική σκόνη» – σύμφωνα με τον μισανθρώπινο κώδικα του Μπαλάσκα.

Ότι διαδραματίστηκε γύρω από τη δολοφονία αποτέλεσε μια ακτινογραφία της κοινωνίας και των θεσμών της: κοινωνικός εκφασισμός, απραξία, κατασταλτικοί μηχανισμοί, διαμορφωτές της κοινής γνώμης και πειθάρχησης. Ο Ζακ δεν ήταν ο πρώτος ούτε ο μόνος», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Αντιρατσιστική, ενώ η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Λάρισας.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ