ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΕ – ΕΜΠΝΕΟΜΑΣΤΕ – ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!

Ανακοίνωση της Δ.Ε. του παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ για την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ

Στις 27 Σεπτέμβρη 1941, σ΄ ένα σπίτι της Νεάπολης Εξαρχείων στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε η ίδρυση του ΕΑΜ. Το ιδρυτικό του ΕΑΜ υπέγραψαν το ΚΚΕ,ΤΟ Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας, η Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας και το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας .

Η φετινή επέτειος ίδρυσης του ΕΑΜ, βρίσκει το λαό μας εν μέσω πανδημίας να δέχεται μια αντιλαϊκή επίθεση από κυβέρνηση Ε.Ε, προκειμένου να υπηρετηθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, βρίσκει το λαό της Καρδίτσας του Μουζίκου των Φαρσάλων του Αλμυρού και άλλων περιοχών της χώρας, να παλεύουν με τις λάσπες, για να σώσουν ό,τι σώζεται, για να στήσουν ξανά τα νοικοκυριά τους, την επαγγελματική τους στέγη κλπ. Ας όψονται αυτοί που μέχρι σήμερα μας κυβέρνησαν και άφησαν τις πόλεις ανοχύρωτες τις αγροτικές εκτάσεις απροστάτευτες, χωρίς έργα αντιπλημμυρικά, χωρίς τις ανάλογες υποδομές, για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων .

Όπως και στα χρόνια εκείνα της κατοχής , που το ΕΑΜ με τους αγώνες που οργάνωνε, πέραν των άλλων, έσωσε εν πολλοίς τον λαό μας από την πείνα, απέτρεψε την επιστράτευση πολλών Ελλήνων και δεν στάλθηκαν για να δουλέψουν στα Γερμανικά εργοστάσια κλπ, έτσι και τώρα όλοι μας να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας στον αγώνα , χωρίς να λογαριάζουμε τις υποσχέσεις τους και τις παροχές ψίχουλα που εξήγγελλαν οι κυβερνώντες και να απαιτήσουμε, αποζημιώσεις στο 100%, για όλες τις ζημιές από την πλημμύρα που προκάλεσε το καιρικό φαινόμενο «Ιανός» .
Την πρωτοβουλία για την ίδρυση του ΕΑΜ είχε το ΚΚΕ. Η ηγεσία του κόμματος απευθύνθηκε και στα αστικά κόμματα της εποχής και σε ηγετικές προσωπικότητες του αστικού κόσμου, στους οποίους πρότεινε να αναλάβουν ηγετική θέση στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Οι προσπάθειες δεν βρήκαν ανταπόκριση. Τα αστικά κόμματα της εποχής εκείνης χαρακτήρισαν «τυχοδιωκτισμό» το σχέδιο για οργάνωση αντίστασης εναντίον των κατακτητών και απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ για συνεργασία και συγκρότηση οργάνωσης.

Δεν αντιστάθηκαν επομένως όλοι οι Έλληνες στους κατακτητές (Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους) . Κάποιοι συνεργάστηκαν μαζί τους, άλλοι έφυγαν στο εξωτερικό, άλλοι συνιστούσαν «σύνεση και φρονιμάδα» όχι βεβιασμένες ενέργειες κλπ, κλπ.
Το ΕΑΜικό κίνημα έγραψε το μεγάλο έπος της Εθνικής Αντίστασης, συμβάλλοντας στην ήττα του φασισμού και την συντριβή του Χίτλερ.

Το ΚΚΕ υπήρξε η ψυχή και ο κύριος αιμοδότης της ΕΑΜικής αντίστασης. Χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι ΕΑΜίτες έδωσαν την ζωή τους. Η Καισαριανή, το Κούρνοβο, το Χαϊδάρι, ο Αη Στράτης είναι μερικοί μόνο από τους τόπους της θυσίας.

Το λαϊκό –απελευθερωτικό κίνημα, με καθοδηγητή το ΚΚΕ και το ΕΑΜ, με το ένοπλο τμήμα του τον ΕΛΑΣ και το ΕΛΑΝ, με την ΕΠΟΝ, την ΟΠΛΑ, έγραψαν μια από τις πιο λαμπρές

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ