ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΣΤΟ 2ο ΣΔΕ ΛΑΡΙΣΑΣ

Την ευρωπαϊκή μέρα γλωσσών, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου, τίμησαν οι εκπαιδευόμενοι του Α΄ Κύκλου Σπουδών του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτών Θεοφάνη Κατσάνου και Σοφίας Κιόρογλου, οι εκπαιδευόμενοι μίλησαν για τα κοινά και τις ιδιαιτερότητες των γλωσσών που ομιλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι εκπαιδευόμενοι αρχικά μίλησαν για την μεταβολή του γλωσσικού μωσαϊκού στην Ενωμένη Ευρώπη λόγω και των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς αυτήν. Οι εκπαιδευτές μίλησαν για την ετερογένεια που χαρακτηρίζει την Ευρώπη του σήμερα και αποτυπώνεται στον πολυγλωσσικό και πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του σχολείου. Είναι ενδεικτικό ότι στον πρώτο κύκλο σπουδών του 2ου Σ.Δ.Ε., ενός σχολείου σε χώρο της Ε.Ε., μιλιούνται φέτος περισσότερες από δεκατέσσερις μητρικές γλώσσες. Επίσης, τονίστηκε ότι η γλωσσική πολυμορφία αποτελεί εργαλείο για την επίτευξη ευρύτερης διαπολιτισμικής κατανόησης και βασικό στοιχείο στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της ηπείρου μας.

Ακολούθως, οι εκπαιδευόμενοι χωρίστηκαν σε ομάδες και διαγωνίστηκαν σε γλωσσικές προκλήσεις, οι οποίες τους ενθάρρυναν να εξασκήσουν τις γλωσσικές τους ικανότητες ή να μάθουν εκτός τάξης περισσότερα πράγματα για τις γλώσσες. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε κλίμα ευγενούς άμιλλας και ψυχαγωγίας, καθώς οι ομάδες προσπαθούσαν να επιτύχουν ρεκόρ ταχύτητας στις απαντήσεις τους, φροντίζοντας να ανταποκριθούν στα ζητούμενα, που τους καλούσαν να αξιοποιήσουν όσες γλώσσες γνωρίζουν.

Να σημειωθεί, ότι στους διαδρόμους του σχολείου αναρτήθηκαν αφίσες και άλλο εκπαιδευτικό υλικό προώθησης της ευρωπαϊκής γιορτής και της πολυγλωσσίας.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com