ΚΚΕ: ΑΜΕΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ ΣΕ ΦΑΡΣΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών με θέμα την άμεση αποκατάσταση των ζημιών, την πλήρη αποζημίωση και στήριξη των πληγέντων της περιοχής των Φαρσάλων από την πλημμύρα της 18ης Σεπτεμβρίου 2020 και προώθηση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών, αντιπυρικών έργων, τεχνικών έργων και υποδομών για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου. Στην ερώτησή τους αναφέρονται τα παρακάτω:

“Η πρωτοφανής πλημμύρα στις 18/9/2020, που σημειώθηκε στην πόλη των Φαρσάλων και πολλά χωριά της περιοχής, προκάλεσε τον θάνατο μιας συνανθρώπου μας, την κατάρρευση 10 κατοικιών, τεράστιες καταστροφές σε 1.500 περίπου σπίτια και την οικοσκευή τους, σε πολλά καταστήματα, αυτοκίνητα, σε 150.000 περίπου στρέμματα χωραφιών και γεωργικό εξοπλισμό, σε ζωικό κεφάλαιο και κτηνοτροφικές μονάδες, σε κυψέλες μελισσών, που κατακλύστηκαν από τα νερά και τη λάσπη, οδηγώντας σε τραγική κατάσταση χιλιάδες λαϊκές οικογένειες.
Μεγάλες επίσης είναι οι καταστροφές στο επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο και σε γέφυρες, στα δίκτυα ύδρευσης, ηλεκτρισμού, σε σχολικές μονάδες, σε υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού, κ.α.
Οι υπηρεσίες του δήμου, της περιφέρειας, της πυροσβεστικής, λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, οχήματα και εξοπλισμό, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις έκτακτες ανάγκες καθαρισμού της πόλης και των υποδομών καθώς και στην καταγραφή των ζημιών και την αποκατάστασή τους. Έξι μέρες μετά την πλημμύρα, εξακολουθούν να παραμένουν δίπλα σε σπίτια, καταστήματα, σε χωράφια και στα δίκτυα αποχέτευσης, τόνοι λάσπης, μπάζα, βοθρολύματα, δημιουργώντας εστίες μόλυνσης, ενώ η πλειοψηφία των πληγέντων αντλούν τα νερά με δικά τους μέσα χωρίς καμιά βοήθεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Είναι πρόκληση να επαναλαμβάνεται από τις κυβερνήσεις, τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές, κάθε φορά που σημειώνονται πλημμύρες και καταστροφές, ότι φταίνε τα «ακραία» καιρικά φαινόμενα.
Γιατί στις μέρες μας η πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των καιρικών συνθηκών με ανάλογη πολιτική πρόληψης και τα σύγχρονα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά και αντιπυρικά έργα που πρέπει να γίνουν. Όμως για την πολιτική της κυβέρνησης όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων αυτά τα έργα “κοστίζουν” και δεν αφήνουν επιχειρηματικό κέρδος κι άρα δεν επιλέγονται!
Η πόλη και τα χωριά των Φαρσάλων που επλήγησαν από την μεγάλη πλημμύρα της 18/9/2020, δεν είναι η πρώτη φορά που βιώνουν πλημμυρικά φαινόμενα με μεγάλες καταστροφικές συνέπειες, όπως και άλλες περιοχές της χώρας μας, γεγονός που σημαίνει ότι με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών, δεν έχει γίνει ποτέ ένας συνολικός σχεδιασμός και κατασκευή ολοκληρωμένων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, με βάση και τα νέα κλιματολογικά δεδομένα, αφήνοντας την περιοχή όπως και άλλες περιοχές, αθωράκιστη απέναντι στα καιρικά φαινόμενα, αλλά και χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό πολιτικής προστασίας του πληθυσμού, αφού τις πρώτες ημέρες ο κρατικός μηχανισμός και ο μηχανισμός περιφέρειας και δήμων, ήταν ανύπαρκτος και ασυντόνιστος.
Χαρακτηριστικό αυτής της έλλειψης έργων είναι ότι ένα σημαντικό τμήμα της πόλης των Φαρσάλων, δε διαθέτει αποχετευτικό δίκτυο ομβρίων, ο περιφερειακός δρόμος που οδηγεί προς Λαμία λειτουργεί ως ανάχωμα που συγκρατεί μέσα στις καινούργιες εργατικές κατοικίες τα νερά που έφτασαν τα 70 εκατοστά, αφού δεν υπάρχει ούτε ένα υπόγειο κανάλι διεξόδου προς τον Απιδανό ποταμό, ενώ οι παλιές εργατικές κατοικίες είναι χτισμένες σε μπαζωμένο ρέμα!
Οι καταστροφές που προκλήθηκαν τόσο στα Φάρσαλα όσο και σε πολλά χωριά της περιοχής, είναι τεράστιες και η άμεση αποκατάσταση αποτελεί κατεπείγον ζήτημα, όπως επίσης τα μέτρα ουσιαστικής στήριξης των δεκάδων χιλιάδων πληγέντων, καθώς και ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός και η υλοποίηση αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών και αντιπυρικών έργων.
Η πραγματικότητα που βιώνουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, μικροί επαγγελματίες και αγρότες των Φαρσάλων και των γύρω χωριών είναι τραγική, όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση, με τη βοήθεια της περιφέρειας και της δημοτικής αρχής, να την ωραιοποιήσει για να συγκαλύψει τις ευθύνες της.
Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, όπως της έκτακτης ενίσχυσης με 600 ευρώ, είναι «ψίχουλα» μπροστά στην απώλεια εισοδήματος μισθωτών, επαγγελματιών και αγροτών, η αναστολή πληρωμών βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών για 6 μήνες σημαίνει ότι μετά από 6 μήνες θα απαιτηθεί από ανθρώπους που καταστράφηκαν να πληρώνουν κανονικά υποχρεώσεις, στις οποίες δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν, τα 5.000 ευρώ για επισκευές δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος των ζημιών, ούτε στο αίτημα των κατοίκων για 100% αποζημίωση χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια, ενώ είναι γνωστό πως και η καταγραφή τέτοιων καταστροφών αποτελεί κυριολεκτικά Γολγοθά για τους πληγέντες. Η καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, που πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, δεν αρκεί, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει στο 100% της ζημιά και καθόλου τον μηχανολογικό εξοπλισμό και εργαλεία που καταστράφηκαν, για τον καθαρισμό των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που μπαζώθηκαν από λάσπη, άμμο και φερτά υλικά ή υπέστησαν διάβρωση και αποχωμάτωση, κ.ά.
Όσο δε, για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά, αντιπυρικά έργα, σύγχρονων τεχνικών έργων και υποδομών για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, δεν υπήρξε καμία συγκεκριμένη δέσμευση.
Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό, των πληγέντων κατοίκων των Φαρσάλων και των γύρω χωριών, όπως και όλων των άλλων περιοχών, στις δίκαιες διεκδικήσεις τους για την πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων.

Ερωτάται η κυβέρνηση και οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρουν για:
• Να μεταφερθούν σε ασφαλή μέρη διαμονής όλοι οι κάτοικοι που τα σπίτια τους έχουν πληγεί, να εξασφαλισθεί η διατροφή τους, η υγειονομική περίθαλψη, τα μέσα προστασίας από την πανδημία, να τους δοθούν κλινοσκεπάσματα και ότι άλλο χρειάζονται, μέχρι να καθαριστούν τα σπίτια τους και να μπορούν να κατοικήσουν σ’ αυτά. Αυτό να αφορά και τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην περιοχή και που πολλοί έμειναν λόγω της πλημμύρας χωρίς τα υπάρχοντα τους, χωρίς μεροκάματο και χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει άμεσα να τους χορηγηθούν και να μην εξαιρεθούν από κανένα μέτρο στήριξης.
• Να αντληθούν το νερό και η λάσπη από τις πλημμυρισμένες κατοικημένες περιοχές, να καθαριστούν κατοικίες, καταστήματα, καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες, να αποκατασταθεί άμεσα η ηλεκτροδότηση, η ύδρευση, το οδικό δίκτυο μεταξύ κατοικημένων περιοχών, αλλά και οι αγροτικοί δρόμοι.
• Να κινητοποιηθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα και το προσωπικό της κεντρικής κυβέρνησης, της περιφέρειας και των δήμων, με επίταξη και ιδιωτικών μέσων καθώς και για να γίνουν έκτακτες προσλήψεις, για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες λάσπης που έχουν συσσωρευτεί, οι οποίες αναμεμειγμένες με διάφορα επικίνδυνα λύματα έχουν μετατρέψει τους πληγέντες οικισμούς σε υγειονομικές βόμβες. Να προχωρήσουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, οι ψεκασμοί και οι αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
• Να εξασφαλιστεί η ύδρευση όλων των κατοίκων των Φαρσάλων και των χωριών της περιοχής με νερό που θα ελέγχεται καθημερινά η ποιότητά του για να προληφθεί οποιαδήποτε μόλυνση.
• Να στελεχωθεί επειγόντως με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να εξοπλισθεί με τον αναγκαίο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό το Κ.Υ Φαρσάλων.
• Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Δήμο Φαρσάλων για την κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων και γενναία χρηματοδότηση για μηχανικό εξοπλισμό.
• Να στηριχθούν άμεσα οικονομικά από το κράτος όλοι οι πληγέντες με την χορήγηση μηνιαίου έκτακτου βοηθήματος στο ύψος του χαμένου εισοδήματος τους (μισθωτός, επαγγελματίας, ο αγρότης με βάση τι θα έβγαζε, συνυπολογίζοντας και τον αριθμό των μελών της κάθε οικογένειας. Να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι που έχασαν μεροκάματα επειδή πασχίζουν να καθαρίσουν τα σπίτια τους ή αδυνατούσαν να φτάσουν στη δουλειά τους ή έπαθε ζημιά η επιχείρηση που δουλεύουν.
• Κανείς εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του. Κανείς που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει με ασφάλεια στο χώρο δουλειάς του να μη θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών, να μη χάσει μεροκάματα και ένσημα, καθώς και ημέρες από την κανονική του άδεια.
• Να καταβληθεί επίδομα σε όλους τους ανέργους για όσο διάστημα παραμένει κάποιος στην ανεργία, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.
• Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο εισοδήματος και αλληλεγγύης για τους μικροεπαγγελματίες, τους αγρότες και τους εργαζόμενους, που έχουν πληγεί. Να παγώσουν τα χρέη όλων των πληγέντων (εργαζόμενοι, επαγγελματίες, αγρότες, κτηνοτρόφοι), σε Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, Δήμο, τράπεζες, ΔΕΗ, τηλεφωνία, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, για όσο διάστημα αδυνατούν να τα πληρώσουν και όχι για 6 μήνες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
• Να γίνει διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα των χρεών μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος των αγροτών και των υπόλοιπων πληγέντων της περιοχής σε εφορία, δήμο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κλπ. Απαλλαγή από ΕΦΚΑ-ΟΓΑ – ΟΑΕΕ – ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης, ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ και δημοτικά τέλη για αγρότες και μικροεπιχειρήσεις.
• Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια, αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης στους πληγέντες.
• Να ενισχυθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες με προσωπικό για να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών σε σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα, χωράφια και μηχανήματα, ζωικό κεφάλαιο και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη, δεδομένου ότι αυτά παρασύρθηκαν χιλιόμετρα μακριά ή και θάφτηκαν στη λάσπη και είναι αδύνατο να βρεθούν.
• Να εξασφαλιστεί από τις κρατικές υπηρεσίες ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Να καταγραφούν και να απομακρυνθούν άμεσα από την ύπαιθρο να νεκρά ζώα για προστασία της δημόσιας υγείας.
• Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.
• Να υπάρξει κρατικός σχεδιασμός στην περιοχή των Φαρσάλων, της γειτονικής Καρδίτσας, την Θεσσαλία και πανελλαδικά, για την αντιπλημμυρική προστασία με γενναία χρηματοδότηση. Να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες και η κατασκευή των προβλεπόμενων από αυτές έργων, να επιταχυνθούν όσα αντιπλημμυρικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή των Φαρσάλων της Θεσσαλίας, στον Πηνειό, στον Ενιπέα, τον Απιδανό, σε άλλους παραποτάμους, χειμάρρους και ρέματα, να γίνει άμεσα η διευθέτηση και ο καθαρισμός τους μέσα και έξω από κατοικημένες περιοχές. Να γίνουν άμεσα δασοτεχνικά, αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά έργα διευθέτησης όλων των χειμάρρων με προτεραιότητα σε δάση και δασικές εκτάσεις που κάηκαν όπως στους ορεινούς όγκους της δυτικής και ανατολικής Θεσσαλίας”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 2 βουλευτές κατέθεσαν ανάλογη ερώτηση και για τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ