ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ,ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΕΩΝ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Κιλελέρ που ζητά να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους

Ζούμε σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης και της δημόσιας υγείας. Η κυβέρνηση επιχείρησε να παίξει παιχνίδι με την ημερομηνία έναρξης των σχολείων για να μεταθέσει την συζήτηση απ’ το κεντρικό ζήτημα που δεν είναι άλλο από τις συνθήκες που αυτά ανοίγουν.

Σήμερα προσπαθεί να ταυτίσει τις δίκαιες διεκδικήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας στις σχολικές μονάδες, στα πανεπιστήμια με διάφορες περιθωριακές, συνωμοσιολογίες, επικίνδυνες απόψεις, τους λεγόμενους «αρνητές της μάσκας» οι οποίοι είναι βολικός αντίπαλός τους, Την ώρα που τα κρούσματα COVID-19 αυξάνονται σε όλη τη χώρα, τα αρμόδια υπουργεία έχουν κάνει τα πρωτόκολλα ασφαλείας κουρελόχαρτα, ώστε να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στην υγεία (πχ ιδιωτικά νοσοκομεία), στις μεταφορές (αεροπορικές, ναυτιλιακές εταιρίες), στον τουρισμό (μεγάλα ξενοδοχεία) και στο εμπόριο (μεγάλα εμπορικά κέντρα). Προσπαθούνε με διάφορα τερτίπια να κρύψουνε τις μεγάλες ευθύνες που έχουν απέναντι στην κοινωνία μπροστά στην εξέλιξη του νέου κορονοϊού και της πανδημίας.

Εφαρμόζουν υγειονομικά μέτρα όπου και όπως τους εξυπηρετεί.  Αρνούνται να κάνουν πράξη τα αυτονόητα για την λειτουργία σχολείων και νοσοκομείων. Οι σύλλογοι γονέων-κηδεμόνων, τα μαθητικά συμβούλια, τα σωματεία εκπαιδευτικών, νοσηλευτών, γιατρών και άλλων εργαζόμενων έχουν διατυπώσει δίκαια και ρεαλιστικά αιτήματα πολύ πριν ανοίξουν τα σχολεία. Η κυβέρνηση προσπαθεί με την συκοφάντηση και τον αυταρχισμό να βάλει φρένο συνολικά σε αυτές τις κινητοποιήσεις που αμφισβητούν την αντιλαϊκή πολιτική της. Προφανώς η προσωπική ευθύνη του καθενός μας είναι σημαντική και δεν πρέπει να χαλαρώσει, όμως όσον αφορά την λειτουργία δημόσιων δομών, τα μέτρα προστασίας είναι επί της ουσίας ανύπαρκτα.

Αρκούνται για παράδειγμα στα σχολεία ξανά στην χρήση μάσκας, την απολύμανση των χεριών κλπ ενώ στοιβάζεται μεγάλος όγκος μαθητών σε λιγοστές αίθουσες. Η πολιτική τους αποκαλύφθηκε στην προσπάθεια μέσα σε αυτές τις συνθήκες να κλείσουν στην περιοχή μας, τα σχολεία σε Αρμένιο και Πλατύκαμπο, άσχετα αν κάτω από τις αντιδράσεις το μάζεψαν. Την ώρα που πρέπει να εξασφαλίσουν επιπλέον σχολικές αίθουσες αυτοί βλέπουν την υγεία των μαθητών ως κόστος!

Σπατάλησαν όλο το χρόνο που είχαν από τον Ιούνη χάρη στις τεράστιες θυσίες του λαού και της νεολαίας, για να εξυπηρετηθούν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών και τώρα μας κουνάνε το δάχτυλο. Δεν είναι πολυτέλεια αλλά απόλυτη προτεραιότητα να βρεθεί στο επίκεντρο η αναγκαιότητα ανάπτυξης δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (που στον Δήμο μας δεν περιλαμβάνει καν τα βασικά) η οποία θα εκφράζεται συγκεκριμένα στα σχολεία. Με μόνιμη παρουσία νοσηλευτών σε κάθε σχολείο, με πρόβλεψη σταθερής παρουσίας γιατρών σε ομάδες σχολείων ή και μόνιμη παρουσία σε πολυπληθή σχολεία.

Βέβαια η κυβέρνηση παίρνει τα μέτρα της απέναντι στις αντιδράσεις! Την στηρίζει ένας μηχανισμός που της είναι απαραίτητος όπως τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ (ηλεκτρονικός και έντυπος τύπος, κανάλια) και οι ελεγχόμενοι επιστημονικοί συνεργάτες που έχει όπως γιατροί, εκπαιδευτικοί κ.α.  Σε τοπικό επίπεδο αυτόν τον ρόλο παίζουν οι τοπικές διοικήσεις, η Περιφέρεια, οι Δήμοι. Η Δημοτική Αρχή Κιλελέρ, όπως είχαμε καταγγείλει και το προηγούμενο διάστημα, έχει μεγάλη ευθύνη με την πολιτική που εφαρμόζει. Δεν διεκδικεί και αποδέχονται την κυβερνητική πολιτική για να μην αυξηθεί το κόστος στο Δήμο, έτσι αντιμετωπίζει τις ανάγκες των δημοτών. Δεν απαιτεί την εξασφάλιση σχολείων και αιθουσών, υποδομών υγείας, πρόνοιας, ψυχαγωγίας. Υλοποιεί τις κατευθύνσεις του υπουργείου παιδείας, «συνεχίζουμε όπως πηγαίναμε…» και δεν απαντά σε κανένα από τα συγκεκριμένα ζητήματα που θέτουμε και εμείς ως «Λαϊκή Συσπείρωση».

Είναι φανερό ότι δεν έχει καμία διάθεση να συγκρουστεί με αυτή την πολιτική, να διεκδικήσει επιτακτικά λύσεις. Στη πράξη συμφωνεί με αυτό το πλαίσιο και σιωπηρά το υλοποιεί με την συμμετοχή της αντιπολίτευσης. Εξαντλεί τις όποιες προσπάθειες σε κάποιες επαφές με γραμματείς των υπουργείων και με ανέξοδες υποσχέσεις καθυστερεί ακόμη για την καταγραφή και συγκέντρωση στοιχείων για τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα, των αντίστοιχων εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων του Κιλελέρ.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι και θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα, στο πλευρό των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των γονέων προβάλλοντας ως επιτακτική ανάγκη τώρα να υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους:

  • Αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μη έχει πάνω από 15 μαθητές. Ας αφήσει η υπουργός τις αλχημείες για 17 μαθητές «μέσο όρο» ανά τάξη.
  • Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, ώστε να υπάρξουν περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.
  • Στήριξη και γενίκευση των δομών ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης, κανένα παιδί να μην μείνει πίσω στην μορφωτική διαδικασία.
  • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζόμενων στην καθαριότητα των σχολείων.
  • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα ατομικής προστασίας, αντισηπτικά, είδη καθαρισμού κλπ)
  • Άμεση επανένταξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων
  • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές
  • Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στο σχολικό μάθημα

Συνεχίζουμε με…

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ