Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΛΕΕΙ «ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΕΣΤΕ ΟΛΟΙ»

Κάλεσμα στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις διαδικασίες ώστε να αποζημιωθεί το σύνολο των ζημιών των πληγέντων από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, απηύθυνε από το βήμα της βουλής, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Ο κ. Κόκκαλης ζήτησε να επικρατήσουν ίσα μέρα και ίσα σταθμά σε όλες τις καταστροφές, φέρνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά παραδείγματα πολιτών που ζημιώθηκαν, αλλά δε γνωρίζουν αν και πώς θα αποζημιωθούν.

Μεταξύ άλλων, ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε: «Μετά από ένα άσχημο γεγονός, μετά από μία φυσική καταστροφή, τις πρώτες ώρες κρίνεται αν και κατά πόσο το κράτος και όσοι έχουν την ευθύνη διακυβέρνησης έχουν ένα συνεκτικό σχέδιο ή προσπαθούν να κερδίσουν πολιτικό χρόνο έως ότου ξεπεραστεί αυτή η δύσκολη συγκυρία.

Νομίζω ότι από τα πραγματικά δεδομένα και από όλα αυτά τα οποία σήμερα μας παρουσιάστηκαν από την Κυβέρνηση, συμπεραίνουμε ότι δυστυχώς η Κυβέρνηση κινείται στη δεύτερη κατεύθυνση. Να είμαστε ξεκάθαροι. Δεν θα εστιάσω στην έγκαιρη προσέλευση κάποιου υπεύθυνου την ώρα της ζημιάς.

Μια σοβαρή πολιτεία, όμως, οφείλει σε μία φυσική καταστροφή να απαντήσει σε ένα πολύ βασικό ερώτημα των πληττόμενων από την κακοκαιρία. Ένα  πράγμα έπρεπε, κύριε Υπουργέ, κύριοι της Κυβέρνησης, να βγείτε και να πείτε: Αποζημιώνω όλες τις ζημιές. Έχουμε που έχουμε ανασφάλεια, λόγω της οικονομικής κρίσης, του COVID, πολλώ δε μάλλον αυτή η ανασφάλεια επιτείνεται στις πληττόμενες περιοχές. Αποζημιώνω ως κράτος όλες τις ζημιές. Αντ’ αυτού τι έχουμε; Έχουμε δώδεκα μέτρα.

Σας άκουσαν κάποιοι για τα δώδεκα μέτρα. Δεν θα αναφέρω ονόματα, πιστεύω να είναι πιστευτό ότι μεταφέρω αιτήματα και παράπονα συμπολιτών. Από τα δώδεκα μέτρα τα τρία ήταν εκ του νόμου υποχρέωσή σας. Ξέρετε, υπάρχει η λέξη ανωτέρα βία, κύριε Υπουργέ.

Δεν κάνετε χατίρι όταν αναστέλλετε για έξι μήνες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Δεν κάνετε κανένα χατίρι όταν αναστέλλετε πλειστηριασμούς για έναν χρόνο. Εννοείται οι τράπεζες απλά ρυθμίσεις ευνοϊκές θα κάνουν. Άρα από τα δώδεκα έμειναν τα εννέα. Δεν κάνουμε χατίρι όταν κάποιου καταστράφηκε η επιχείρησή του και του λέμε ότι σου μεταθέτω την υποχρέωσή σου για λίγους μήνες, ξεκάθαρα πράγματα.

Κατ’ αρχήν σε αυτό το νομοσχέδιο έπρεπε να είναι εμπλεκόμενο και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι περιοχές οι οποίες επλήγησαν είναι καθαρά αγροτικές, κύριε Υπουργέ. Είναι ο Αλμυρός, τα Φάρσαλα, η Καρδίτσα, που σημαίνει ότι η τοπική τους κοινωνίας στηρίζεται αν όχι αποκλειστικά σε μεγάλο βαθμό από τους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Μας κατηγορήσατε μόλις ακούσατε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για πολιτικό καιροσκοπισμό, ότι πάμε να εκμεταλλευτούμε. Εγώ θα σας μεταφέρω τέσσερις ερωτήσεις συμπολιτών μου, για να δούμε εάν είναι πολιτικός καιροσκοπισμός ή δεν είναι. Μπορεί και να είναι ή μπορεί και εμείς να μην έχουμε καταλάβει σωστά κάτι από τα δώδεκα μέτρα.

Σε επιχειρηματία από τα Φάρσαλα καταστράφηκαν τα αγροτικά του προϊόντα. Σε ποια από τα δώδεκα μέτρα εμπίπτει αν εμπίπτει; Αγρότης από το Βασιλί Φαρσάλων είχε αποθηκευμένους πενήντα πέντε τόνους σιτάρι. Ρωτάει ποια είναι η διαδικασία και εάν θα αποζημιωθεί. Αγρότης από τον Σταυρό Φαρσάλων ρωτά τα λάστιχα ποτίσματος και οι γεωτρήσεις σε ποια από τις δώδεκα ρυθμίσεις υπάγονται. Αν υπάγεται, τότε εμείς κακώς το λέμε έτσι και είμαστε πολιτικοί καιροσκόποι ή δεν καταλάβαμε καλά. Δύο επιχειρηματίες από την Καρδίτσα, ένας με café bar restaurant και ένας με ρούχα, καταστράφηκαν και υπάρχουν και φωτογραφίες και ρωτάνε οι άνθρωποι: Ποια είναι η διαδικασία, και το ποιο βασικό, εάν αποζημιώνονται τα εμπορεύματα ύψους 50.000 ευρώ.

Μήπως εννοείτε την επιστρεπτέα προκαταβολή ότι θα βοηθήσετε τους επιχειρηματίες με δάνεια έστω και με την εγγύηση του δημοσίου ή μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής; Να το ξεκαθαρίσουμε, κύριε Υπουργέ. Όλοι θα συμφωνήσουμε σε κάτι, ότι πέντε και οκτώ χιλιάδες ευρώ είναι ψίχουλα. Αλλά ο επιχειρηματίας έχει και εμπορεύματα. Είναι κρίσιμο, έπρεπε και δυστυχώς δεν το έχουμε ακούσει, έτσι κάνει μια σοβαρή πολιτεία, να πει «αποζημιώνεστε όλοι».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ