ΟΙ ΗΠΑ ΑΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ανακοίνωση του Συντονισμού Κομμουνιστικών Δυνάμεων Λάρισας για την επίσκεψη Πομπέο

Η επίσκεψη Πομπέο πραγματοποιείται σε περίοδο κρίσιμων εξελίξεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο που εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για την ειρήνη στην περιοχή και για τα κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού λαού. Τα καλοταϊσμένα με το δημόσιο χρήμα μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν την επίσκεψη ως μεγάλη επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ως «πόντο» της Ελλάδας κατά της Τουρκίας.

Στην ατζέντα του Πομπέο βρίσκεται το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Αιγαίου από αμερικάνικες εταιρείες. Για αυτό η Αμερική ενδιαφέρεται να ξεπεραστεί η ελληνοτουρκική κρίση ανεξάρτητα από το διεθνές δίκαιο στα πλαίσια μιας συνεννόησης ανάμεσα στις δύο χώρες με την ίδια στο ρόλο του συμβουλάτορα και του επιδιαιτητή. Η θέση της Αμερικής στην ελληνοτουρκική κρίση δεν είναι με το μέρος της Ελλάδας, ούτε καν ουδέτερη.

Ανεξάρτητα από τις όποιες δηλώσεις έγιναν  – το τελευταίο διάστημα της κρίσης στο Αιγαίο – που καταδίκαζαν την επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης, η Τουρκία είναι σημαντικός παράγοντας στα σχέδια των ΗΠΑ για περικύκλωση της Ρωσίας και αποκλεισμό της Κίνας. Οι ΗΠΑ είναι με τις ΗΠΑ και στα πλαίσια των γεωπολιτικών τους συμφερόντων ενδιαφέρονται για την ενίσχυση των Νατοϊκών βάσεων και εξοπλισμών στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Τα σχέδιά τους υποθηκεύουν την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή, οξύνουν τους ανταγωνισμούς και οδηγούν σε νέες πολεμικές συγκρούσεις. Στο πολεμοχαρές «προσκλητήριό» τους ρυμουλκούν και υποτάσσουν τις χώρες των Βαλκανίων και της Αν. Μεσογείου και εντός του επιχειρούν να διευθετήσουν τις επιμέρους αντιπαραθέσεις, όπως μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, πουλώντας ταυτόχρονα τη στρατιωτική τους πραμάτεια. Δεν ενδιαφέρονται για το Διεθνές Δίκαιο, για τα κυριαρχικά δικαιώματα των λαών, για την ισοτιμία και την αμοιβαία συνεννόηση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό καθώς με την πολιτική πρόσδεσης και υποταγής στο ΝΑΤΟ υπονομεύει την ειρήνη, την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία.

Η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της ειρήνης και της συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς και στις χώρες δεν εξασφαλίζεται με «διαπραγματεύσεις» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που έχουν αποδειχτεί εμπρηστές του πολέμου. Κερδίζεται έξω από την επιθετική συμμαχία του ΝΑΤΟ, με ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΝΑΤΟΪΚΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ – ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ, ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ – Ε.Ε. , ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ