ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Οι καταστροφικές πλημμύρες στα Φάρσαλα και τη γειτονική Καρδίτσα βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινοβραδινής τηλεδιάσκεψης του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη να ενημερώνει το σώμα για τη στήριξη που παρείχε ο δήμος, όπως και για τον διαγωνισμό μελέτης πολιτικής προστασίας για την προφύλαξη της Λάρισας από ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Θα υπάρξει σχετικό ραντεβού στο υπουργείο Εσωτερικών για την κατάθεση της πρότασης και την χρηματοδότησή της», ανέφερε ο δήμαρχος, που στάθηκε σε δύο σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν από αυτή: τον πολιτικό σχεδιασμό και την ύπαρξη κοινωνικού σχεδιασμού για την πολιτική προστασία.

«Δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική προστασία χωρίς τη συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς της πόλης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «ζούμε πλέον το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής με έντονο τρόπο, ενώ έργα του παρελθόντος αδυνατούν πλέον να σηκώσουν το βάρος των φαινομένων».

Ξεκαθαρίζοντας πως η Λάρισα έχει να επιδείξει ένα πολύ καλό σύστημα αποχέτευσης και όμβριων ο κ. Καλογιάννης τόνισε ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής κάποια πράγματα να προβλεφθούν και να δρομολογηθούν, ενώ περιέγραψε την εμπειρία του από τη γειτονική Καρδίτσα κάνοντας λόγο για «ασύλληπτη καταστροφή».

«Τέτοιες καταστάσεις καταλήγουν στην ευθύνη των δημάρχων και των δήμων, αυτούς γνωρίζει ο κόσμος και εκεί αποδίδει ευθύνες», κατέληξε ο δήμαρχος Λαρισαίων, εκφράζοντας τη συμπαράσταση όλων προς τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν, με την επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου να ζητά εξειδικευμένο σχεδιασμό και επιχορήγηση για αγορά μηχανημάτων, ενώ πρότεινε το συγκεκριμένο μοντέλο να ισχύσει στους μεγάλους δήμους της χώρας, που με τη σειρά τους θα μπορούν να συνδράμουν σε μια δύσκολη συγκυρία και στους μικρότερους.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ