ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Εγκρίσεις για «πράσινες» αναπλάσεις και τουριστικές επενδύσεις στην τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής

Παρά το γεγονός ότι το δ.σ. του δήμου Τυρνάβου απέρριψε την πρόταση της δημοτικής αρχής για παρεμβάσεις στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, η δημοτική αρχή του νεοδημοκράτη δημάρχου Γιάννη Κόκουρα δεν φαίνεται να αλλάζει τα σχέδιά της για τις παρεμβάσεις στην πλατεία και προωθεί διαδικασίες που θα φέρουν πιο κοντά την υλοποίηση του έργου. Ετσι κατέθεσε αρχιτεκτονική μελέτη προς έγκριση στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του υπουργείου Περιβάλλοντος η οποία εγκρίθηκε μαζί με άλλες μελέτες άλλων περιοχών σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από το οποίο εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

“Υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη, συνεδρίασε χθες, 23 Σεπτεμβρίου, το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ).
Κατά τη συνεδρίαση εξετάστηκαν και εγκρίθηκαν μια σειρά από σημαντικά πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά θέματα που αφορούν σε οικιστικές αναπλάσεις δήμων καθώς και σε τουριστικές επενδύσεις.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, από τη συνεδρίαση του ΚΕΣΑ:

1. Εγκρίθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη που αφορά στην διαμόρφωση οργανωμένης τουριστικής κατασκήνωσης 5* στην ακτή Α΄ Βούλας, του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης.
Η μελέτη αφορά στην περιοχή που βρίσκεται δίπλα στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά. Στη συγκεκριμένη έκταση υφίστατο η οργανωμένη κατασκήνωση του ΕΟΤ -με τον χώρο να έχει εγκαταλειφθεί προ 25 τουλάχιστον ετών.

Στόχος της μελέτης που εγκρίθηκε από το ΚΕΣΑ είναι η πλήρης αναδιαμόρφωση της υφιστάμενης εγκαταλελειμμένης κατασκηνωτικής υποδομής και η μετατροπή της σε μια σύγχρονη τουριστική μονάδα υψηλών προδιαγραφών που θα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες και χρήσεις μέσα σε μια ενιαία περιφραγμένη και ελεγχόμενη έκταση.

Ειδικότερα, με τη μελέτη αναβιώνει η υφιστάμενη τουριστική κατασκήνωση του ΕΟΤ, με τελική κατάταξη της εγκατάστασης στην κατηγορία 5*. Στην αναδιαμόρφωση όλης της έκτασης προβλέπονται: εστιατόριο, αναψυκτήριο, παιδότοπος, χώρος διημέρευσης με βιβλιοθήκη, κατάστημα, κινηματογράφος, γυμναστήριο, κέντρο αναζωογόνησης, αθλητικά γήπεδα και ένα εκτενές δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων με ταυτόχρονη πυκνή φύτευση και υπαίθρια καθιστικά προσφέροντας έτσι μία όαση αναψυχής στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής.

2. Εγκρίθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη με θέμα «Ανάπλαση Κέντρου Σπάρτης», καθώς και η αρχιτεκτονική μελέτη με θέμα «Ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων ανοικτού κέντρου εμπορίου Σπάρτης», του Δήμου Σπάρτης. Στόχος της μελέτης είναι να εξασφαλίζει:

• ένα τοπίο µε έντονη βλάστηση σε δύο κεντρικές, διασταυρούμενες λεωφόρους, την Κ. Παλαιολόγου και την Λυκούργου, για τον περίπατο και την αναψυχή των πολιτών,
• την άνεση κινήσεων στα μέτωπα των καταστημάτων,
• για την ανάπτυξη του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας,
• τη δημιουργία πεζοδρόμων σε διασύνδεση µε το υφιστάμενο δίκτυο πεζοδρόμων και πλατειών και µε επιμέρους τόπους αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος και
• τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων για την κίνηση των πολιτών µε ιδιωτικά και µε δημοτικά ενοικιαζόμενα ποδήλατα, παγκάκια µε παροχή wi-fi και βυθιζόμενους κάδους απορριμμάτων,.
Στη μελέτη προβλέπεται -μεταξύ άλλων παρεμβάσεων- και η κατάργηση των εναέριων καλωδίων ηλεκτρισμού και η καθαίρεση των στύλων και των πυλώνων της ΔΕΗ, µε τις ανάλογες πρόνοιες υπογειοποίησης.

3. Εγκρίθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη με θέμα «Αναμόρφωση Κεντρικής Πλατείας Τυρνάβου» του Δήμου Τυρνάβου.

Στόχος της μελέτης είναι η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Τυρνάβου με υλικά επίστρωσης εδάφους και άλλων δομικών στοιχείων με βάση τις θερμοφυσικές τους ιδιότητες, με τη χρήση βλάστησης και υδάτινων στοιχείων, την ενοποίηση των ενοτήτων της πλατείας σε ένα μοναδικό επίπεδο, καθώς και τη δημιουργία ζώνης όδευσης με χώρους στάσης με καθιστικά. Στη μελέτη προβλέπεται επίσης η τοποθέτηση για βάσεις στάθμευσης ποδηλάτων, καθώς και σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

4. Εγκρίθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη με θέμα «Ανάπλαση Πλατείας Σκάλας Δήμου Ευρώτα» του Δήμου Ευρώτα.
Στόχος της μελέτης είναι η δημιουργία ενός κοινόχρηστου χώρου που θα επικεντρώνεται στις νέες ηλικίες καθώς θα φέρει κατασκευές και όργανα για τη σωματική άσκηση αλλά και την ψυχαγωγία.

5. Εγκρίθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη με θέμα «Προσθήκη καθ’ ύψος 9όροφου ξενοδοχείου 5*» επί της οδού Λ. Συγγρού 11& Λεοντίου & Ευρυδάμαντος του Δήμου Αθηναίων.
Στόχος της μελέτης είναι η λειτουργική ανακατασκευή κτηρίου με χρήσεις κινηματογράφου, εστιατόρια, bowling κλπ, με κατεδάφιση της υφιστάμενης ανωδομής σε ξενοδοχείο 5* και ανέγερση νέας. Το νέο προτεινόμενο κτήριο θα έχει κάλυψη 1.300,51 τ.μ., δηλαδή κατά 544,79 τ.μ. λιγότερα από το υφιστάμενο κτήριο, μεγαλύτερο ακάλυπτο χώρο με αύξηση πρασίνου και ύψος 28 μ. (με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος τα 32 μ).

6. Εγκρίθηκε η ανέγερση νέας ξενοδοχειακής μονάδας 5* «IKOS ODISIA» που βρίσκεται στην θέση Ύψος, του Δ.Δ. Φαιάκων του Δήμου Κέρκυρας.

Η μελέτη αφορά στην υλοποίηση ξενοδοχειακού συγκροτήματος με διώροφα bungalows και πολυτελείς κατοικίες οι οποίες προβλέπεται να τοποθετηθούν κλιμακωτά σε διαφορετικά επίπεδα ακολουθώντας το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής. Περιλαμβάνεται επίσης η εγκατάσταση ανοιχτού θεάτρου με στεγασμένη θεατρική σκηνή, θεματικά εστιατόρια, γήπεδα άθλησης, δεξαμενές κολύμβησης, καθώς και ακαδημία ποδηλάτου με ειδική πίστα εκμάθησης.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com