ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΕ ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΣΤΡΙ ΛΟΥΤΡΟ

Σκληρή κριτική στη δημοτική αρχή από την παράταξη Κολλάτου και ξενοφοβική ανακοίνωση του εξωραϊστικού συλλόγου Καστρί Λουτρό

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις που αφορούν στην εγκατάσταση προσφύγων στον δήμο Τεμπών, καθώς αφίξεις προσφυγικών οικογενειών καταγράφηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης στην κοινότητα των Αμπελακίων, όπως και στο Καστρί Λουτρό.

Οι πρόσφυγες, που σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπερβαίνουν συνολικά τα 85 άτομα, θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ από την πλευρά της δημοτικής αρχής υπάρχει έντονος προβληματισμός και ανησυχία για την εξέλιξη, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στο πλαίσιο έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Με δεδομένη την αρνητική στάση του δήμου Τεμπών σχετικά με την εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή άγνωστες παραμένουν οι αντιδράσεις των κατοίκων, ενώ ήδη με ξενοφοβική του ανάρτηση ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Καστρί Λουτρό κάνει λόγο για «έγκλημα» ζητώντας την μεταφορά τους σε άλλη περιοχή.

«Πρέπει να ντρέπεστε κύριοι όσοι συμβάλατε στο έγκλημα που επιτελείται σήμερα στο Καστρί Λουτρό. Είναι πραγματικό έγκλημα όταν σε μία περιοχή με 40 μόνιμους κατοίκους τον χειμώνα εγκαθιστάτε 80 μετανάστες Πακιστανούς Αφγανούς που δεν έχουν καμία σχέση με κατατρεγμένους ανθρώπους από πολεμικές συρράξεις. Τι θα κάνετε κύριοι όταν εμφανιστούν 10000 αγανακτισμένοι κάτοικοι της περιοχής. Οι εταιρείες φύλαξης δηλώνουν αδυναμία να προστατέψουν τα σπίτια μας αλλά και τους υπέργηρους μόνιμους κατοίκους. Τι θα κάνετε κύριοι όταν χάσουμε τις τρείς γαλάζιες σημαίες που διαθέτει η περιοχή. Τι θα κάνετε όταν κλείσουν τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της περιοχής και δηλώσουν αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων τους. Έστω και αυτή την στιγμή σας καλούμε να τους πάρετε σε κάποια άλλη περιοχή», αναφέρεται στην ανάρτηση.

Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ Κ. ΚΟΛΛΑΤΟΥ
Σκληρή κριτική στη δημοτική αρχή ασκεί η παράταξη του πρώην δημάρχου Κ. Κολλάτου με ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι ο δήμαρχος σήμερα εισπράττει τον προεκλογικό αντιπροσφυγικό του λόγο: Αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:
“Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την δημιουργηθείσα κατάσταση στην ιστορική έδρα του Δ Τεμπών, τα Αμπελάκια και το Καστρί-Λουτρό της Παραλίας Αιγάνης εκφράζουμε:
α)Τις έντονες ανησυχίες-ενστάσεις για την  λειτουργία των δομών.
β)Να ληφθούν σοβαρά υπόψιν τα επιχειρήματα και οι προβληματισμοί των τοπικών κοινωνιών.
γ)Να μην αγνοηθούν τα Τοπικά Συμβούλια και  οι αρμόδιοι φορείς.

Βέβαια η Δημοτική Αρχή δεν είναι άμοιρη ευθυνών διότι αν και γνώριζε εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον για τα παράλια, δεν έλαβε κανένα μέτρο υποστήριξης των τοπικών κοινωνιών ,παρά μόνο λόγια λόγια και υποσχέσεις .
Θυμίζουμε οτι η σημερινή Δημοτική Αρχή προεκλογικά ειχε στην φαρέτρα της έναν αντιπροσφυγικό λόγο.
Με μια  απίστευτη ρητορική και με αντιπολιτευτικές κορώνες «χάιδευε» τα αυτιά των ψηφοφόρων.

Έριχνε με μεγάλη ευκολία τις ευθύνες στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή, λες και δεν αντιλαμβανόταν ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα θέμα τεραστίων διαστάσεων.
Η προεκλογική επένδυση απέδωσε.
Σήμερα ομως λούζετε τις ενέργειες της και όπως λέει ο θυμόσοφος λαός «Ότι έσπειρε……θερίζει».
Δεν μπορούμε ολοι εμείς -η πρώην Δημοτική Αρχή-να ξεχάσουμε την συμπεριφορά τους και τον άκρατο λαϊκισμό μπροστά στο βωμό κατάληψης της Δημοτικής Αρχής.
Τώρα όμως τι γίνεται;
Τί λένε όλοι αυτοί οι υπέρμαχοι για την έλλειψη σχεδιασμού;
Πώς θα αντιμετωπιστούν οι τοπικές κοινωνίες που οι ίδιοι ξεσήκωναν;
Ακούσαμε πολλές φορές τον κ. Δήμαρχο να δέχεται το 1%τού πληθυσμού του Δήμου μας με προσφυγικές ροές.
Του  τονίζαμε οτι δεν αποτελεί εχέγγυο η δέσμευση της αναλογικότητας.
Δυστυχώς η παράταξη σας συναινούσε και τελικά καταφέρατε σε πρώτη φάση να εγκαταστήσετε δομές φιλοξενίας αφενός στην ιστορική έδρα του Δήμου μας στα ιστορικά Αμπελάκια και αφετέρου στον παραλιακό άξονα που αποτελεί την αιχμή του δόρατος της αναπτυξιακής εξέλιξης  και τουριστικής προσπάθειας σε χαλεπούς καιρούς.
Σ’ ότι αφορά την παράταξη μας τονίζουμε ότι δεν θα δεχθούμε τετελεσμένες αποφάσεις.
Δεν θα επιτρέψουμε την μεταφορά και διασπορά των προσφύγων σε περιοχές που εμφανίζουν έντονο τουριστικό, αρχαιολογικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον.
Εξάλλου αυτή η παραδοχή αποτελεί σαφή οδηγία του Υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής και Εσωτερικών.
Προτρέπουμε την Δημοτική Αρχή στην αυριανή έκτακτη  συνεδρίαση του Δ.Σ να καλέσει όλους τούς βουλευτές του Νομού(ιδιαίτερα τους κυβερνητικούς),τον κο Περιφερειάρχη τα τοπικά Συμβούλια Αμπελακίων, Αιγάνης, εκμαιεύοντας την ολόθερμη υποστήριξη τους.
Η παράταξη μας «Συνεργασία για Πορεία Ανάπτυξης» είμαστε αλληλέγγυοι και συντασσόμαστε με τις απόψεις και θέσεις των τοπικών κοινωνιών, ενώ δεσμευόμαστε να επανέλθουμε μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου”.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ