ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ Η ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΟΝΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Τις «περιπέτειες» επιλεγμένων εικόνων του ναού της Παναγίας Φανερωμένης Τυρνάβου διηγείται η έκθεση του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας που εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης και διοργανώνεται με τη συνεργασία της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Πρόκειται για έργα τέχνης και ευλάβειας που αποτελούν εύγλωττες μαρτυρίες για το παρελθόν του Τυρνάβου, ενώ οι εικόνες χρονολογούνται από τον 15ο μέχρι τον 19ο αιώνα και σκιαγραφούν όλα τα στάδια της ζωής του ιστορικού ναού, τα οποία συμπίπτουν με εκείνα των άλλων ναών αλλά και της ίδιας της πόλης.

«Ο Τύρναβος είναι το σπουδαιότερο κειμηλιοφυλάκιο της Μητροπόλεώς μας, έχει τα περισσότερα κειμήλια και είναι στόχος ζωής να καθαριστούν όλες οι εικόνες και τα κειμήλια, να αναδειχθούν και σε συνεργασία με τον Δήμο να δημιουργηθεί ένα κειμηλιοφυλάκιο επισκέψιμο ώστε να μπορούν και οι Τυρναβίτες να πηγαίνουν και να βλέπουν όλα αυτά τα οποία δημιουργούμε, όλα αυτά τα οποία συντηρούμε, όλα αυτά για τα οποία καταβάλλουμε κόπο, χρόνο, χρήμα, έτσι ώστε να μπορούμε να τα καμαρώνουμε και εμείς και γενιές που θα έρθουνε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιότατος κ. Ιερώνυμος.

Από την πλευρά της η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σταυρούλα Σδρόλια έκανε μία εισαγωγική αναφορά στην όλη προσπάθεια, ευχαριστώντας την προϊσταμένη συντηρήτρια Β. Τούλη, καθώς και την υπεύθυνη-συντηρήτρια Στ. Νάκου, ενώ το παρών στην τελετή, που έγινε παρουσία και του δημάρχου Τυρνάβου Γ. Κόκουρα, έδωσε πλήθος κόσμου από τον Τύρναβο και τη Λάρισα, εκπρόσωποι αρχών και φορέων κλπ.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Απριλίου 2021, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ειρήνη Παπουτσή – ΦΩΤΟ: Μητρόπολη Λάρισας και Τυρνάβου

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ