ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΙ ΛΟΥΤΡΟ

Ξεκίνησε ξενοφοβικό «πάρτι» στην περιοχή

Μεγάλη ανησυχία μα και αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την ασφαλή μετακίνηση προσφύγων στην ενδοχώρα προκαλεί η εξέλιξη που αφορά στους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στον δήμο Τεμπών, αφού όπως προέκυψε από σχετικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν με πρωτοβουλία του δήμου τρεις από αυτούς εντοπίστηκαν θετικοί σε κορωνοϊό.

Πρόκειται για πρόσφυγες που διαμένουν προσωρινά σε ξενοδοχειακή μονάδα στο Καστρί Λουτρό, ενώ ήδη στις αρχές σήμανε συναγερμός προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με την Περιφέρεια Θεσσαλίας να δίνει τις ανάλογες οδηγίες.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια δυσάρεστη εξέλιξη, όχι μόνο λόγω των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανάμεσα στους ήδη ταλαιπωρημένους πρόσφυγες όσο κυρίως για τον τρόπο που οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες πραγματοποιούν τις μετακινήσεις, ρίχνοντας νερό στον μύλο ξενοφοβικών και ρατσιστικών στοιχείων με την ανεύθυνη στάση τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη τέτοιες φωνές, που ακούστηκαν εντός και εκτός αιθούσης κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Τεμπών, ξεκίνησαν το πάρτι των «επιβεβαιωμένων φόβων» στα παράλια της Αιγάνης, όπως και στην ιστορική κοινότητα των Αμπελακίων, όπου προσφυγικές οικογένειες φαίνεται πως ήρθαν ήδη σε ανθρώπινη επαφή με τους κατοίκους ψωνίζοντας, πίνοντας καφέ και επιχειρώντας να γνωριστούν με τους φιλόξενους Αμπελακιώτες.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ

Σε σχετική ανακοίνωση του δήμου Τεμπών τονίζονται τα εξής:
«Αμέσως μετά την αυθαίρετη και ξαφνική εγκατάσταση των προσφύγων σε ξενοδοχειακές μονάδες της Κοινότητας Αμπελακίων και στην παραλία Αιγάνης του Δήμου Τεμπών με υπευθυνότητα έναντι των συμπολιτών του ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Μανώλης και εφόσον δεν υπήρχε πλήρης ενημέρωση στο θέμα του τεστ covid-19 προς το Δήμο ούτε για την εγκατάσταση ούτε από που προερχόταν τα συγκεκριμένα άτομα, πήρε την πρωτοβουλία να εκλήθη κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να πραγματοποιήσει ελέγχους για πιθανά κρούσματα covid-19 στους πρόσφυγες.

Μετά τα χθεσινά αποτελέσματα των εξετάσεων που δυστυχώς έδειξαν την ύπαρξη 3 κρουσμάτων σε πρόσφυγες που διαμένουν στο Ξενοδοχείο ΚΑΣΤΡΙ στην παραλία Αιγάνης, ο Δήμαρχος ζήτησε από τον Διοικητή του Α.Τ. Τεμπών την επιτήρηση του χώρου ώστε να μην υπάρξει διασπορά από μετακινήσεις προσφύγων και από τους υπεύθυνους του προγράμματος να τηρηθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο.
Ταυτόχρονα ενημερώθηκε ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός ο οποίος έδωσε οδηγίες ώστε να ενεργοποιηθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρουσμάτων covid -19.

Για άλλη μια φορά ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γεώργιος Μανώλης τονίζει πως η αυθαίρετη απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει σε ξενοδοχειακές μονάδες του Δήμου πρόσφυγες, χωρίς να έχουν ελεγχθεί για το εάν είναι φορείς του covid – 19 επιβεβαιώνει τους φόβους του για τα προβλήματα στην υγεία των κατοίκων του Δήμου Τεμπών, που μέχρι πριν λίγες μέρες είχαν καταφέρει με την υπεύθυνη στάση τους να μείνουν μακριά από την πανδημία».

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ