ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ Η ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

50 εποχικοί γεωτεχνικοί θα προσληφθούν στον ΕΛΓΑ Θεσσαλίας

Τη χορήγηση γενναίας προκαταβολής στους πληγέντες αγρότες της θεομηνίας «Ιανός» εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού, Σταύρου Αραχωβίτη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου.

Ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η υποβολή δηλώσεων ζημίας από τους πληγέντες αγρότες και σημείωσε ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το μέγεθος της καταστροφής αποτιμάται στα 100 περίπου εκατομμύρια ευρώ σε ό,τι αφορά τα χρήματα που θα χρειαστούν για την αποζημίωση του φυτικού και του ζωικού κεφαλαίου που επλήγη. Ο υπουργός τόνισε μάλιστα ότι εξαιτίας του μεγέθους της καταστροφής και προκειμένου να μπορέσει ο ΕΛΓΑ να ανταπεξέλθει στον όγκο εργασίας που απαιτείται, πέραν του μόνιμου γεωτεχνικού προσωπικού που εργάζεται αυτή τη στιγμή, ο Οργανισμός έχει στελεχωθεί με ακόμα 70 γεωτεχνικούς, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα και τη στελέχωσή του στη Θεσσαλία, όπου υπάρχουν μεγαλύτερες ζημιές, με 50 εποχικούς γεωτεχνικούς.

Παράλληλα, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι οι αγρότες θα αποζημιωθούν στο 100% της ζημίας τους, επισημαίνοντας ότι προκειμένου να συμβεί αυτό αλλά και να δοθεί η προκαταβολή απαιτείται η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του ΕΛΓΑ και για το λόγο αυτό προτίθεται να φέρει τις αμέσως επόμενες ημέρες σχετική τροπολογία στη Βουλή.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Αραχωβίτη περί καθυστερήσεων στην καταβολή αποζημιώσεων ο Υπουργός αντέτεινε ότι στο προσεχές σύντομο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή μίας γενναίας προκαταβολής, τοποθετώντας παράλληλα την ολοκλήρωση της καταβολής του συνόλου των αποζημιώσεων στα τέλη του Ιανουαρίου του 2021, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει προηγούμενο στην ταχύτητα με την οποία λειτουργεί αυτή τη στιγμή ο ΕΛΓΑ ως προς την βοήθεια των πληγέντων αγροτών. Ο κ. Βορίδης συμπλήρωσε ότι σε δεύτερο χρόνο θα υπάρξει και καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οι αγρότες σε υποδομές και αγροτικά μηχανήματα και θα υπάρξει κρατική ενίσχυση η οποία ωστόσο απαιτεί μια εξατομίκευση ως προς τη διαδικασία της.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ