ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Οι RoboFighters, μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Τυρνάβου,  και οι RoBo Safety, μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελώνα είναι οι δυο ομάδες που προκρίθηκαν από την περιφέρεια Θεσσαλίας στους 16 στον τελικό  πανελλήνιου διαγωνισμού ρομποτικής της  WRO.

O Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής διοργανώνεται για 6η συνεχή χρονιά από τον WRO Hellas και βοηθά να κατανοήσουν οι μαθητές τις φυσικές επιστήμες, τον προγραμματισμό και τους αυτοματισμούς, να μάθουν να σκέφτονται ως μηχανικοί, να αναπτύξουν την ικανότητά τους στην επίλυση προβλημάτων και να διευρύνουν τη δημιουργικότητά τους. Τα παιδιά αναπτύσσουν εφόδια που τους είναι απαραίτητα σήμερα αλλά και για το μέλλον.

Σκοπός για το Δημοτικό είναι οι μαθητές να αναπτύξουν την ικανότητά τους για ενεργή συμμετοχή σε ομάδες αναλαμβάνοντας συγκεκριμένους ρόλους, να εξοικειωθούν με τη διαδικασία επίλυσης προβλήματος και να εξερευνήσουν εμπράκτως τις έννοιες της μηχανικής και του αλγοριθμικού τρόπου σκέψης που σχετίζονται με τη δημιουργία και τον προγραμματισμό ρομποτικών κατασκευών, χρησιμοποιώντας το δωρεάν λογισμικό Scratch του ΜΙΤ.

Την φετινή χρονιά  το θέμα στην κατηγορία του Δημοτικού είναι: «Από τον Αρχιμήδη στον Da Vinci». Οι μαθητές πρέπει να παρουσιάσουν ένα έργο με αυτοματισμούς, το οποίο θα έχει σχέση με το συγκεκριμένο θέμα. Παίρνοντας ως πηγή έμπνευσης τις εφευρέσεις από τον Αρχιμήδη μέχρι και το Da Vinci, «πειράζουν» τις εφευρέσεις, αλλάζοντας είτε την μορφή ενέργειας που χρησιμοποιούν για να λειτουργήσουν, είτε τον τρόπο με τον οποίο ελέγχονται (από μηχανικούς αυτοματισμούς σε προγραμματιζόμενους) και να τις φέρουν στο παρόν για να δώσουν λύσεις σε τρέχοντα προβλήματα του εικοστού πρώτου αιώνα.

Κατά την προετοιμασία τους για τον διαγωνισμό, οι μαθητές με την καθοδήγηση των καθηγητριών κ.κ. Χριστίνας Κουτάλου  και Ξανθής Κόκκινου  δούλεψαν με πολύ μεράκι, κόπο και πολλή αγάπη δημιουργώντας δυο ολοκληρωμένες προτάσεις.

Σχημάτισαν ομάδες,  μελέτησαν  αρχαίες κατασκευές, πειραματίστηκαν, επισκέφθηκαν το μουσείο τεχνολογίας, παρακολούθησαν εκπαιδευτικές δράσεις, εξερεύνησαν την επιστήμη της μηχανικής και μετέφεραν στο παρόν εφαρμογές  προτείνοντας λύσεις σε σημαντικά  σημερινά προβλήματα.Οραματίζονται την «έξυπνη»  πόλη  με τα «έξυπνα» κτίρια. Και  αξιοποιούν  τις Νέες Τεχνολογίες  και τις δυνατότητές τους.Είναι στις υπηρεσίες των κατοίκων  για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πρόληψη και την  ασφάλεια, αλλά και βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων της,

Η ιδέα του 4ου Δημοτικού Σχολείου Τυρνάβου βασίζεται στην εφεύρεση του οδομετρητή του Αρχιμήδη αλλά και στη χρήση του μοχλού. Επίσης, στα ανυψωτικά συστήματα τροχαλιών που ο Αρχιμήδης εφηύρε και στην εφεύρεση του αυτοκινήτου.   Δείτε το στο: https://video.link/w/B5imb

Η ιδέα   του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελώνα  βασίζεται   στον  αυτοματισμό του ανοίγματος  των θυρών  στον αρχαίο ναό, στον ατέρμονα κοχλία, στον τροχό, στις τροχαλίες  και στην εφεύρεση του αυτοκινήτου.  Οι πόρτες του σχολείου ανοίγουν αυτόματα   όταν ο Εγκέλαδος ταρακουνάει τον τόπο. Δημιουργήθηκε  από τους μαθητές αυτοματισμός κεντρικής πόρτας με αισθητήρες, αντλία νερού –βρύση, σεισμογράφος, αυτοκίνητο ΕΜΑΚ και μακέτα  του σχολείου με τον προαύλιο χώρο.

Δείτε το στο : https://safeYouTube.net/w/iRnhb

Ο τελικός διαγωνισμός των 16 ομάδων θα γίνει διαδικτυακά την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στις ομάδες μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ