ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΛ

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας απηύθυνε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο ΕΚΛ.

«Το συλλαλητήριο στις 13 Οκτώβρη και ο αγώνας για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων μας θα δώσουν δυναμική απάντηση στις κυβερνητικές πολιτικές. Δεν ήμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε το μάρμαρο για άλλη μια φορά. Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας της υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, με την απαράδεκτη και εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία και τη μη ασφαλή λειτουργία των σχολείων μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΚΛ Γ. Σκόκας.

Περιγράφοντας υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο και μη αξιοποίηση του χρόνου που κερδήθηκε με την συμβολή του λαού ο κ. Σκόκας υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν πήρε ως όφειλε αποφασιστικά μέτρα ενίσχυσης για το δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ η ίδια στάση τηρήθηκε και ως προς την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.

«Οι τελευταίες καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή μας (Καρδίτσα, Φάρσαλα) έδειξαν πως ήμαστε κυριολεκτικά ανοχύρωτοι απέναντι σε τέτοια φυσικά φαινόμενα αφού τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα δεν θεωρούνται “επιλέξιμες δαπάνες” γιατί δεν είναι κερδοφόρες επενδύσεις», ανέφερε ο κ. Σκόκας, καλώντας όλους «σε ενεργή συμμετοχή στην πάλη για την διεκδίκηση της ικανοποίησης των δικών τους σύγχρονων αναγκών»

ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Περιγράφοντας το διεκδικητικό πλαίσιο τόνισε πως απαιτούνται τα εξής:
Μέτρα υγειάς και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Δωρεάν τεστ για τους εργαζόμενους, με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.
Καμία απόλυση. Καμία δυσμενή μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις, τα δικαιώματα των εργαζομένων με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πανδημίας. Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας.
Κατάργηση όλων των αντεργατικών – αντιλαϊκών διατάξεων των ΠΝΠ.
Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Καμία μείωση μισθού, απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία. Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.
Να αποζημιωθούν στο 100% για τις καταστροφές που υπέστησαν από τι πλημμύρες οι λαϊκές οικογένειες. Απαλλαγή των πληγέντων από εφορία, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και δάνεια προς τις τράπεζες. Μέτρα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας.
Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών.
Αποφασιστική μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη. Έκτακτα κονδύλια για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων για την αναβάθμιση υποδομών, καθαριότητα, μέτρα υγιεινής και ατομικά μέσα προστασίας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
Πλήρης, επαρκής κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Σχέδιο επίταξης του ιδιωτικού τομέα και άμεση επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών για μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό.
Πύκνωση δρομολογίων, ειδικά στις ώρες αιχμής, σε όλα τα μέσα μεταφοράς. Όχι στην ιδιωτικοποίηση.
Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα.

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ