ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ!

Ανακοίνωση της Γραμματείας των ΣΥΝΕΚ

Η καταδίκη των μελών της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής από τη δικαιοσύνη είναι τεράστιας σημασίας για την κοινωνία ολόκληρη, όπως εκφράστηκε και από τις πολυπληθείς συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνταν καθ’ όλη τη διάρκεια των πεντέμισι χρόνων της δίκης αλλά και στη μεγαλειώδη συγκέντρωση της 7ης Οκτωβρίου στο Εφετείο, η οποία αναίτια καταπνίγηκε από τα δακρυγόνα. Η απόφαση έχει επίσης ιστορική σημασία για ένα λαό που δεινοπάθησε στο παρελθόν από το ναζισμό και δεν ανεχόταν να βλέπει τους νοσταλγούς του στα έδρανα της βουλής και των δημοτικών συμβουλίων, στα ΜΜΕ και στον δημόσιο χώρο να διατρανώνουν τις φασιστικές, μισαλλόδοξες και μισάνθρωπες ιδέες τους. Η σημασία της απόφασης είναι εξίσου σημαντική για τη πολιτική και δικανική ιστορία της χώρας μας και δημιουργεί ένα αδιαμφισβήτητο δεδικασμένο.

Επειδή όμως το φίδι παραμονεύει, οι εκπαιδευτικοί με την πλούσια παρακαταθήκη μας στον αντιφασιστικό αγώνα θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για ένα σχολείο ελεύθερης και κριτικής σκέψης, δημιουργικότητας, ισότητας και ανεκτικότητας. Το ισχυρότερο όπλο ενάντια στον φασισμό είναι ένα σχολείο ανοικτό στη διαφορετικότητα και τον σεβασμό. Η ουσιαστική ιστορική γνώση και η τέχνη, η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των κοινωνιών είναι κάποια από τα μαθήματα που συμβάλλουν ιδιαίτερα σε αυτούς τους στόχους. Αντίθετα ο ανταγωνισμός, οι κάθε είδους αποκλεισμοί και η στείρα γνώση οδηγούν στην αντίθετη κατεύθυνση.

Καλούμε τους εκπροσώπους της ΔΑΚΕ στο ΔΣ (Φούντα, Κωστόπουλο, Μπατσίλα) να τοποθετηθούν για το αν τώρα πια συμφωνούν πως η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστική εγκληματική οργάνωση καθώς στο παρελθόν αρνήθηκαν δις να ψηφίσουν κείμενα καταδίκης της.

Είμαστε και θα είμαστε πάντα στο πλευρό των μαθητών και των μαθητριών μας προκειμένου να εφοδιαστούν με τα όπλα εκείνα που δεν αφήσουν πια χώρο στην αναβίωση καμίας φασιστικής ιδεολογίας, με οποιοδήποτε πρόσωπο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ