ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Γ. ΓΑΪΤΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

Το Σάββατο ανοίγει τις πύλες της για τους φιλότεχνους η πολύ σημαντική έκθεση “Γιάννης Γαΐτης. Το πλήθος και η μοναξιά”, ενώ με αφορμή την έναρξή της παραχωρήθηκε το πρωί της Παρασκευής συνέντευξη τύπου στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας.

«Πρόκειται για μέγιστο καλλιτεχνικό γεγονός για την πόλη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, προσθέτοντας πως η έκθεση είναι μόλις η 3η αναδρομική έκθεση έργων του κορυφαίου δημιουργού στο διάστημα των 36 χρόνων από τον θάνατό του.

«Τα περίφημα ανθρωπάκια του Γαΐτη αποτελούν ίσως την πλέον αναγνωρίσιμη εικόνα της ελληνικής τέχνης του 20ου αιώνα» σημείωσε από την πλευρά του ο Ιστορικός Τέχνης Γιάννης Μπόλης, που ξενάγησε στους χώρους της έκθεσης τον δήμαρχο Λαρισαίων και τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, ενώ παίρνοντας τον λόγο η αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης Άννυ Ψάρρα χαρακτήρισε τα ανθρωπάκια του Γιάννη Γαΐτη ως «αντιήρωες μιας εποχής, που μας καλούν σε εγρήγορση και επαγρύπνηση αρνούμενα την παθητική στάση».

Η έκθεση καταγράφει την πορεία του Γιάννη Γαΐτη από τα μέσα της δεκαετίας του 1940 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980, με αντιπροσωπευτικά έργα του, που καθορίζουν την τέχνη του, χρονικά και αισθητικά: από τις πρώτες ζωγραφικές του συνθέσεις, με εμφανείς τις επιρροές από τον Pablo Picasso και την τέχνη των σουρεαλιστών έως τις αναζητήσεις του στους δρόμους της αφαίρεσης. Και από τους αφηγηματικούς του μικρόκοσμους έως τα ανώνυμα και ομοιόμορφα ανθρωπάκια του, με τα ριγέ και καρό κοστούμια, τα ανθρωπάκια με τα οποία ο ίδιος ταυτίζεται και μας ζητάει να ταυτιστούμε.

Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, ημέρα έναρξης της έκθεσης, η Πινακοθήκη «ανοίγει» για το κοινό στις 10 το πρωί, ενώ θα παραμείνει ανοιχτή όλη τη διάρκεια της ημέρας έως τις 9 το βράδυ και αυτό το διάστημα θα γίνονται ξεναγήσεις από τον επιμελητή Γιάννη Μπόλη, ιστορικό της τέχνης.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στην κάθε ξενάγηση θα μετέχει περιορισμένος αριθμός ατόμων (18) και φυσικά θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για επισκέψεις σε μουσεία και εκθεσιακούς χώρους. Έτσι είναι απαραίτητη η χρήση μη ιατρικής μάσκας κατά την είσοδο και καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στο Μουσείο όπως και η χρήση αντισηπτικού.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την άνοιξη του 2021 και την επιμέλειά της έχουν η Λορέττα Γαΐτη, Αρχιτέκτονας – Μουσειολόγος και ο Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός της τέχνης.

Για την έκθεση έχει εκδοθεί δίγλωσσος κατάλογος στα ελληνικά και τα αγγλικά, ενώ στη συνέντευξη τύπου συμμετείχε και η συντονίστρια των εκθέσεων της Πινακοθήκης Ιωάννα Δεληγιάννη.

Ειρήνη Παπουτσή

ΦΩΤΟ: Δ. Καστανάρας

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ