ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΚΤΑ Η  ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Είναι έργο με χρηματοδότηση 391.600 ευρώ από το  Leader -ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε έγκριση για τη δημοπράτηση του έργου  «Αίθουσα προβολής τοπικού πολιτισμού Ελασσόνας» προϋπολογισμού 391.600 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Leader – ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Ακολουθεί  η έγκριση και δημοσιοποίηση του διαγωνισμού

από το Δήμο Ελασσόνας, που είναι ο Κύριος και Φορέας Υλοποίησης του έργου.

«Η Ελασσόνα αποκτά ένα σύγχρονο χώρο πολιτισμού για να  στεγάσει την πλούσια και διακριτή πολιτιστική παράδοση της επαρχίας. Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο διεισδύουν οι επιθυμίες των κατοίκων της περιοχής» δηλώνει ο  Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Ελασσόνας Νίκο Γάτσα, τη διοίκηση και τους εργαζόμενους της ΑΕΝΟΛ Α.Ε. και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, διαμορφώνουμε το κτίριο του Δημοτικού Ωδείου και αναβαθμίζουμε αισθητικά τον εξωτερικό χώρο,  για να φιλοξενεί υπαίθριες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ο πολιτισμός είναι ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Τα έργα πολιτισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας δημιουργούν θέσεις εργασίας και φέρνουν χρήμα στην τοπική πραγματική οικονομία»προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

 

Παρεμβάσεις στο κτίριο του Δημοτικού Ωδείου

Το έργο αφορά στη διαμόρφωση δημοτικού κτιρίου, συμπεριλαμβανομένου και του αύλειου χώρου του, που λειτουργεί ως Δημοτικό Ωδείο σήμερα, προκειμένου να λειτουργήσει ως Αίθουσα Προβολής Τοπικού Πολιτισμού. Το υπ’ όψη κτίριο βρίσκεται εντός του πολεοδομικού ιστού της Ελασσόνας. Το οικόπεδο γειτνιάζει βόρεια και δυτικά με τον Ελασσονίτη ποταμό, ανατολικά ορίζεται από τον επαρχιακό δρόμο Ελασσόνας – Κοζάνης και νότια «βλέπει» στην οδό I. Μαυροδήμου.

Συγκεκριμένα προβλέπονται εργασίες για τη διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου, έτσι ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις λειτουργίας ως Αίθουσας Προβολής Τοπικού Πολιτισμού καθώς και η διαμόρφωση του αύλειου χώρου, έτσι ώστε να αναβαθμιστεί αισθητικά το αστικό τοπίο.

Θα δημιουργηθεί ένας κατάλληλος χώρος για την προβολή, προώθηση και ανάπτυξη των τοπικών στοιχείων της περιοχής, της τοπικής παράδοσης και λαογραφίας, των εθίμων, καθώς επίσης και της μουσικής και κάθε είδους ποιοτικής πολιτιστικής δημιουργίας, προς ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας και του τοπικού πολιτισμού. Η αίθουσα θα μπορεί να φιλοξενήσει 80 καθήμενους επισκέπτες στον εσωτερικό χώρο, ενώ διαμορφωμένος θα είναι και ο εξωτερικός χώρος για τους επισκέπτες, οι οποίοι θα απολαμβάνουν συναυλίες, εκθέσεις, διαλέξεις, ταινίες και πλήθος δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων. Θα γίνουν εργασίες διαμόρφωσης εσωτερικών και εξωτερικών τοίχων, επιχρίσματα, δάπεδα, ψευδοροφές , κουφώματα, χρωματισμοί και μονώσεις. Θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες για την υδραυλική και ηλεκτρολογική εγκατάσταση, καθώς και εγκατάσταση κλιματιστικού τύπου inverter. Τέλος, θα διαμορφωθεί ο περιβάλλον χώρος με πλακοστρώσεις, χώρο πρασίνου και φυτεύσεις.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ