ΦΕΤΟΣ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ 67 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Δέσμευση του υπουργού Ν. Μηταράκη στον Μ. Χαρακόπουλο η οποία αφορά και ξενοδοχεία σε Αμπελάκια, Καστρί Λουτρό 

«Αυτή την αποσυμφόρηση που είδαμε στα νησιά, θα τη δούμε και στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς φέτος κλείνουμε όλα τα 67 ξενοδοχεία, που χρησιμοποιούμε στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ, γιατί πλέον δεν χρειάζονται και έτσι 67 δομές κλείνουν οριστικά, το ρωτήσατε και πριν κ. Πρόεδρε, στην τοποθέτησή σας.

Επίσης, σκοπεύουμε το 2021 να κλείσουμε έξι υφιστάμενες δομές φιλοξενίας. Το αποτέλεσμα της πολιτικής φύλαξης των συνόρων και αύξησης των αποφάσεων ασύλου μάς επιτρέπει πλέον να μιλάμε για αποσυμφόρηση σε όλη τη χώρα». Την κατηγορηματική αυτή διαβεβαίωση έδωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης απαντώντας στις ερωτήσεις που έθεσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την εισαγωγική του παρέμβαση ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, στη συνεδρίαση της εν λόγω Επιτροπής για την κατασκευή δομών στα νησιά Σάμο, Κω και Λέρο.

Απάντηση στις φήμες!

Ο Θεσσαλός πολιτικός είχε καλέσει τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει την Επιτροπή «για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα από απόψεως ροών, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων σε άλλες χώρες της ΕΕ. Ποιοι οι χρόνοι απόδοσης του ασύλου μετά τις αλλαγές που υπήρξαν στη νομοθεσία; Ποιες είναι οι προθέσεις σας για τις δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα;

Διαβάζω ότι όχι μόνο δεν θα υπάρξουν νέες δομές αλλά θα μειωθούν το επόμενο διάστημα. Και τέλος τι γίνεται με το πρόγραμμα φιλοξενίας μεταναστών, που έλαβαν καθεστώς ασύλου, σε ξενοδοχεία; Για πόσο διάστημα είναι αυτά τα προγράμματα, γιατί κάποιοι επιχειρούν να τα παρουσιάσουν ως νέες μόνιμες δομές!

Η υπεύθυνη ενημέρωση νομίζω είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επιχειρούν με φήμες να δημιουργήσουν εντυπώσεις, προκαλώντας ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες, όπως οι διαδόσεις ότι θα μείνουν μόνιμα».

Έπρεπε να μπει μια τελεία!

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέφερε ότι «το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα έχει δημιουργήσει, ιδίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, δυσεπίλυτα προβλήματα, τεράστια αναστάτωση, εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες, ακόμη και αντιπαραθέσεις μεταξύ μεταναστών και κατοίκων. Πολλές φορές, είδαμε γεγονότα που μας λύπησαν και μας ανησύχησαν. Αναμφίβολα από το 2015 ο όγκος των ροών στη χώρα μας, ως βασική πύλη εισόδου για την Ευρώπη, ήταν πολύ δύσκολα διαχειρίσιμος. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπως της Μόριας στην Λέσβο η κατάσταση έφυγε από κάθε έλεγχο. Οι συνθήκες διαβίωσης για τους εγκατεστημένους εκεί ήταν πραγματικά αφόρητες, τόσο από πλευράς υγιεινής όσο και ασφάλειας. Οι περιγραφές ταξίδευαν στο εξωτερικό και αμαύρωναν την εικόνα της χώρας. Στο περιβάλλον αυτό βρίσκουν την ευκαιρία και δρουν κάθε λογής στοιχεία, όπως φάνηκε και από τους Αφγανούς δράστες της πυρπόλησης του καταυλισμού στη Μόρια. Επιπλέον, αμφιβόλου προθέσεων Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις λειτουργούσαν ωσάν κράτος εν κράτει. Κι όπως φέρεται από τις πρόσφατες καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, κάποιες δρούσαν σε συνεργασία ακόμη και με άλλες δυνάμεις για την μεταφορά παράτυπων μεταναστών στην Ελλάδα, με παράλληλη ακύρωση των σχεδίων του ελληνικού λιμενικού. Στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση έπρεπε να μπει μία τελεία. Και η τελεία αυτή να μπει σε όλα της τα επίπεδα».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ