ΔΥΣΧΕΡΗΣ Η ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕΣΩ eΔΑΠΥ

Ερώτηση του Μ. Χαρακόπουλου προς τον υπουργό Υγείας

Τις ανησυχίες οικογενειακών γιατρών για τα προβλήματα που διαπιστώνουν στην ολοκλήρωση της καταχώρισης των επισκέψεων των ασθενών μέσω του eΔΑΠΥ, καθώς και για τη σύναψη νέων συμβάσεων με διαφορετικό τρόπο αποζημιώσεων, αναδεικνύει δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Σε ερώτηση στον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια υπογραμμίζει ότι «όπως επισημαίνουν οικογενειακοί γιατροί, από τις 30 Ιουνίου του 2020 μέχρι πρόσφατα, έχουν υπάρξει ανακοινώσεις του ΕΟΠΠΥ για παρατάσεις στις ημερομηνίες υποβολής των δικαιολογητικών (eΔΑΠΥ και φυσικών φακέλων), ως τμήμα της διαδικασίας που ακολουθείται μετά την εξέταση των ασθενών από τους οικογενειακούς γιατρούς, ώστε οι τελευταίοι να έχουν το δικαίωμα πληρωμής από την πολιτεία. Επιπλέον, για το ίδιο χρονικό διάστημα, δόθηκαν διαδοχικές παρατάσεις στις υπάρχουσες συμβάσεις των οικογενειακών γιατρών, που έληγαν στις 30 Ιουνίου.

Ωστόσο, στην πράξη, από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, οι οικογενειακοί γιατροί δεν δύνανται να καταχωρήσουν ολοκληρωμένα στο σύστημα του ΕΟΠΠΥ τις επισκέψεις των πολιτών στα ιατρεία τους και, συνεπώς, ανησυχούν για τον συνεχώς διογκούμενο αριθμό, καθώς και για το αν θα υπάρξουν επιπτώσεις στις πληρωμές τους. Επιπροσθέτως, έτερο λόγο αναστάτωσης προκαλεί και η πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΟΠΠΥ (02.10.2020) σύμφωνα με την οποία, πέραν της παρατάσεως των συμβάσεων των οικογενειακών ιατρών με νομοθετική ρύθμιση έως και τις 15 Οκτωβρίου, προγραμματίζεται η σύναψη συμβάσεων με διαφορετικό τρόπο αποζημίωσης. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει ερωτηματικά σχετικά με το περιεχόμενο των νέων συμβάσεων, ενώ αναζητούνται πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης.

Την περίοδο που διανύουμε, οι οικογενειακοί ιατροί βρίσκονται μαζί με τους υπόλοιπους επιστήμονες της υγείας στην πρώτη γραμμή. Παρόντος του κορονοϊού, απαιτείται επιπρόσθετη επαγρύπνηση και για τα εποχικά θέματα υγείας που προκύπτουν λόγω της εισόδου του φθινοπώρου και ως εκ τούτου η ανταπόκριση της πολιτείας στην επίλυση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν θα πρέπει να είναι άμεση».

Καταλήγοντας ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια που αναφέρουν οι οικογενειακοί γιατροί και αφορούν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας καταχώρησης των επισκέψεων των πολιτών στον ΕΟΠΠΥ;
  2. Έχει υπάρξει ενημέρωση για το περιεχόμενο των νέων συμβάσεων; Με ποιους τρόπους σκοπεύετε να βελτιώσετε την παροχή ιατρικών υπηρεσιών προς τον πολίτη μεριμνώντας ταυτόχρονα και για το ιατρικό λειτούργημα;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ