ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΠΕΛΙ, ΑΧΛΑΔΙ, ΡΟΔΑΚΙΝΟ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΥΡΝΑΒΙΤΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΩΝ ΜΕ ΒΟΡΙΔΗ, ΚΕΛΛΑ

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη  και τον αν. Γραμματέα της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτή Ν. Λάρισας κ. Χρήστο Κέλλα, είχαν στο Υπ.ΑΑΤ Τυρναβίτες συνεταιριστές μέλη της διοίκησης του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού και του συνεταιρισμού “Γαία Φρούιτ”.

Οινοποιείο Τυρνάβου

Ειδικότερα το προεδρείο του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου συζήτησε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θέματα που αφορούν την αμπελοκαλλιέργεια, προτάσσοντας την αναδιάρθρωση των αμπελώνων και ζητώντας να έχουν το δικαίωμα ένταξης σ’ αυτήν και οι διήμεροι αμβυκούχοι.

Αναφορικά με τα προγράμματα “Απόσταξη Κρίσης” και “Πράσινος Τρύγος”, η διοίκηση του Οινοποιείου επεσήμανε την αναγκαιότητα να συνεχιστούν και το επόμενο έτος, καθώς στηρίζουν την αμπελοκαλλιέργεια και αποσυμφορούν τις αδιάθετες ποσότητες κρασιού των Οινοποιείων, με τον κ. Βορίδη να κάνει γνωστό ότι η χώρα μας έχει υποβάλει ήδη αίτημα για εφαρμογή των προγραμμάτων και τη νέα χρονιά.

Συζητήθηκε, επίσης, το πρόγραμμα “κλωνικής επιλογής” για την ποικιλία “Μοσχάτο Τυρνάβου”, καθώς η συγκεκριμένη ποικιλία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την περιοχή. Ο Υπουργός διαβεβαίωσε τους Τυρναβίτες συνεταιριστές ότι θα αναζητηθούν κονδύλια για την εφαρμογή του.

Τέλος, το προεδρείο του Οινοποιείου ζήτησε από τον Υπουργό να εντάξει στο πρόγραμμα “Κομφούζιο” επιπλέον στρέμματα, πέραν των 3.500 περίπου, που έχουν ήδη ενταχθεί, καθώς περισσότεροι παραγωγοί στρέφονται σε αυτό λόγω του φιλοπεριβαλλοντικού του χαρακτήρα, ενώ έθεσε και το θέμα των νέων φυτεύσεων.

Από τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου, στη συνάντηση με τον κ. Βορίδη παρόντες ήταν ο Πρόεδρος Χρήστος Τσιτσιρίγγος, ο Αντιπρόεδρος Αποστόλης Ευαγγελόπουλος, ο Γραμματέας Αποστόλης Καλμπούρης και ο Ταμίας Δανιήλ Νάκας.

Συνεταιρισμός Γαία Φρούιτ

Η διοίκηση του Συνεταιρισμού «Γαία Φρούιτ» από τα Δένδρα Τυρνάβου, ζήτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη να ενταχθούν στη “συνδεδεμένη ενίσχυση” και τα αχλάδια, καταγγέλλοντας την προηγούμενη πολιτική απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που τα εξαιρούσε από τα μηλοειδή.

Ακόμη, οι συνεταιριστές από τα Δένδρα αναφέρθηκαν στις μεγάλες ζημιές που προκάλεσε ο παγετός (-4,8οC) στις 17 Μαρτίου στα αχλάδια και τα ροδάκινα, αλλά και στις ισχυρές βροχοπτώσεις του Αυγούστου, οι οποίες έπληξαν ιδιαίτερα τη ροδακινοκαλλιέργεια, ζητώντας την καταβολή αποζημιώσεων μέσω de minimis.

Τέλος, έθεσαν το θέμα της εφαρμογής του προγράμματος “οριστικής εγκατάλειψης”, ώστε να μην καταστεί ασύμφορη η καλλιέργεια αχλαδιού.

Ο κ. Βορίδης απάντησε ότι θα εξετάσει θετικά τα αιτήματα των συνεταιριστών, ζητώντας να διατηρηθούν οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ τους.

Από τη διοίκηση του Συνεταιρισμού «Γαία Φρούιτ» βρέθηκαν στο ΥΠΑΑΤ, ο Πρόεδρος Χρήστος Τασούλας, ο Αντιπρόεδρος Αστέριος Κουτούκας, ο Ταμίας Φάνης Μπαντραλέξης και το μέλος Ιωάννης Σαμαράς.

Ευχαριστίες σε Βορίδη – Κέλλα

Οι κκ. Τσιτσιρίγγος και Τασούλας και τα μέλη των δυο συνεταιρισμών, ευχαρίστησαν τους κκ. Βορίδη και Κέλλα για το αμέριστο και συνεχές ενδιαφέρον που δείχνουν για την αγροτική παραγωγή του Νομού Λάρισας και προσκάλεσαν τον Υπουργό και τον παριστάμενο Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Στρατάκο να επισκεφθούν την επαρχία Τυρνάβου και να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τη δυναμική της περιοχής.

Στην συνάντηση παρέστη και ο Λαρισαίος σύμβουλος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Δημήτρης Σοφολόγης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ