ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΒΑΝΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΡΑΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ

Στηρίζοντας το αίτημα απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στην ιατρική ταξιαρχία «Χένρι Ριβ», ως ελάχιστο φόρο τιμής στους Κουβανούς ήρωες γιατρούς, γέννημα – θρέμμα των κατακτήσεων της σοσιαλιστικής επανάστασης, η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ διοργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου εκδήλωση με θέμα «ΚΟΥΒΑ: Η Επανάσταση στην υγεία του λαού και η διεθνιστική της διάσταση».

Την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, που έγινε στο αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου, τίμησε με την παρουσία της ως κεντρική ομιλήτρια η πρέσβειρα της Κούβας, Zelmys Maria Dominguez Cortina, ενώ προλόγισε ο Ελισαίος Βαγενάς, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Πρόκειται για μια αξιόλογη πρωτοβουλία των φίλων της Κούβας να ζητήσουν να απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στο σώμα των Κουβανών γιατρών Henry Reeve, αλλά και μια σημαντική δράση για να αναδειχθεί η αλήθεια για τη διεθνιστική αλληλεγγύη και συνεργασία των επαγγελματιών της Κούβας στον τομέα της υγείας και να αποκρουστούν οι συκοφαντικές εκστρατείες που προσπαθούν να δυσφημίσουν αυτή την μεγάλη ανθρωπιστική προσπάθεια, μιας μικρής και ταυτόχρονα μεγάλης, σοσιαλιστικής χώρας, που έχει αποκλειστεί από έναν ισχυρό εχθρό στη μέση της Καραϊβικής», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία της η πρέσβειρα της Κούβας.

Αναφερόμενη στην επιστημονική συμβολή της Κούβας στη μάχη κατά του κορονοιού σημείωσε πως ήταν καθοριστική καθώς «περισσότερα από 13 βιοφαρμακευτικά προϊόντα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε στάδιο κλινικών δοκιμών. Αξιοποιείται η επιστημονική εργασία με πολύ καινοτόμο και περιεκτικό τρόπο. Έχουν αναπτυχθεί περισσότερες από 700 έρευνες και 16 κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη για 13 φαρμακευτικά προϊόντα. Το φάρμακο Ιντερφερόνη Άλφα 2B, που δημιουργήθηκε και παράγεται από το Κουβανικό Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας, είναι πολύ σημαντικό και έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στην Κίνα κατά αυτού του νέου κοροναϊού.

Επίσης έχει επιτευχθεί η ανάπτυξη ενός πιθανού εμβολίου κατά του COVID-19 με το όνομα Sovereign 01 – το πρώτο στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική – που έλαβε άδεια για κλινικές δοκιμές, μεταξύ των περισσότερων από 200 που αναπτύσσονται στον κόσμο.

Η κουβανική φαρμακευτική βιομηχανία εγγυάται επίσης την παραγωγή ήδη δοκιμασμένων και εξαιρετικά αποτελεσματικών φαρμάκων όπως είναι η ανασυνδυασμένη ανθρώπινη Ιντερφερόνη 2Β, που είναι μέρος μιας άλλης ομάδας φαρμάκων, τα οποία αποτελούν μέρος του πρωτοκόλλου περίθαλψης για ασθενείς με αυτή την ασθένεια και για την αντιμετώπιση των επιπλοκών που μπορεί να προκαλέσει».

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΚΟΥΒΑΝΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

Εξαίροντας το έργο και την πλούσια δράση των Κουβανών γιατρών η πρέσβειρα υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το Διεθνές Σώμα Ιατρών που ειδικεύονται σε καταστάσεις φυσικών καταστροφών και σοβαρών επιδημιών με την ονομασία Henry Reeve, εργάστηκε σε σεισμούς, στον αγώνα κατά του Έμπολα στην Αφρική και σε άλλες δύσκολες συνθήκες σε πολλές χώρες του κόσμου και τώρα αντιμετωπίζει τον COVID-19 σε πολλές χώρες του κόσμου. Το όνομά του είναι προς τιμήν του Δρ. Henry Reeve από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, ο οποίος τον 19ο αιώνα αγωνίστηκε για την κουβανική ανεξαρτησία και ήταν ένα παράδειγμα αλληλεγγύης και διεθνισμού.

Όλοι οι Κουβανοί υγειονομικοί που ταξίδεψαν για να εκπληρώσουν μια αποστολή αντιμετώπισης και ελέγχου του COVID-19 το έκαναν μετά από ρητό αίτημα των αρχών των χωρών όπου παρέχουν τις υπηρεσίες τους, καθώς και εκείνων των χωρών που ήδη, πριν από την πανδημία, προσέφεραν ιατρική βοήθεια. Όλοι οι Κουβανοί επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας που προσχώρησαν σε αυτές τις ταξιαρχίες το έκαναν ελεύθερα και εθελοντικά και χωρίς κανένα είδος εξαναγκασμού.

Για δεκαετίες και μέχρι σήμερα, σε εκείνα τα έθνη με τις πιο δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, αυτή η συνεργασία προσφέρεται ως χειρονομία αλληλεγγύης, χωρίς η Κούβα να λαμβάνει οποιαδήποτε οικονομική αποζημίωση. Παρομοίως, και σύμφωνα με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών για τη συνεργασία μεταξύ αναπτυσσόμενων χωρών και μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, η Κούβα συνεργάζεται με πολλά έθνη βάσει της συμπληρωματικότητας και της μερικής αποζημίωσης για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, των οποίων τα ποσά συμφωνούνται μεταξύ των χωρών ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες στην χώρα που δέχεται την βοήθεια».

Ο ΕΛ. ΒΑΓΕΝΑΣ

Νωρίτερα σε σύντομο χαιρετισμό του το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, Ελισαίος Βαγενάς, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η σημερινή εκδήλωση του Κόμματος, παρά τις δύσκολες συνθήκες, έρχεται να φωτίσει κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν την Υγεία του λαού, μέσα από το παράδειγμα των επιτευγμάτων της κουβανικής επανάστασης. Κι αυτό, γιατί θα πρέπει οι εργαζόμενοι να έχουν όλα εκείνα τα δεδομένα, που θα τους βοηθήσουν κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή να «κάνουν το λογαριασμό τους» μ’ αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης, της απαξίωσης της δημόσιας Υγείας και της ανθρώπινης ζωής για τα κέρδη των λίγων, των μονοπωλίων.

Δεν θα λογαριαστούμε, λοιπόν, μετά, όπως προτείνουν κάποιοι απολογητές του καπιταλιστικού δρόμου, που μάταια πασχίζουν να τον εξανθρωπίσουν. Θα πρέπει να λογαριαστούμε τώρα με τον κύριο και βασικό «ιό», τον καπιταλισμό! Κι αν θέλετε δεν θα μπορούσαμε να βρούμε καλύτερο τρόπο από το παράδειγμα, από το τι προσέφερε στον τομέα της Υγείας του λαού η Επανάσταση στην Κούβα».

Η πανδημία έδειξε το πιο αποκρουστικό πρόσωπο του καπιταλισμού, με τα εκατομμύρια των ανασφάλιστων σε όλον τον κόσμο, με την κατάσταση διάλυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας, τις ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών και κατάλληλων υποδομών, ακόμη και στις ισχυρότερες καπιταλιστικές χώρες, που κατά τα άλλα υπερηφανεύονται για τα πυρηνικά τους οπλοστάσια και τα υπερηχητικά πολεμικά αεροπλάνα τους, αλλά την ίδια ώρα αφήνουν στο έλεος της πανδημίας εκατομμύρια πολιτών τους.

Στον αντίποδα όλης αυτής της φρικτής κατάστασης βρέθηκε η Κούβα, μια χώρα, που χρόνια τώρα οι ΗΠΑ κι η ΕΕ την πολεμούν, που τα αστικά ΜΜΕ τη συκοφαντούν ή την χλευάζουν, μια χώρα κι ένας λαός, που έχει επιλέξει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης και βιώνει γι’ αυτήν του την επιλογή τον μακροχρόνιο οικονομικό κι εμπορικό αποκλεισμό της ισχυρότερης οικονομικής και πολιτικό-στρατιωτικής δύναμης του πλανήτη, των ΗΠΑ, του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού».


Ειρήνη Παπουτσή

ΦΩΤΟ: Δ. Καστανάρας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ