Η κ. ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ ΤΟΛΜΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ «ΕΞΑΓΟΡΑ» ΤΟΥ κ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΠΟΔΕΙΚΤΑ, ΑΝΕΡΥΘΡΙΑΣΤΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑΠΑ

Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Δήμου Λαρισαίων για τις εξελίξεις στο ΦΟΔΣΑ Λάρισας

Ο ΦΟΔΣΑ είναι ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Στο ΦΟΔΣΑ Λάρισας μετέχουν όλοι οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας. Τα περιουσιακά στοιχεία του ΦΟΔΣΑ Λάρισας είναι, κατά κύριο λόγο, πρώην περιουσιακά στοιχεία του Δήμου Λαρισαίων τα οποία και παραχωρήθηκαν στο παρελθόν.

Παράλληλα ο Δήμος Λαρισαίων ως ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος Δήμος, με προγραμματική σύμβαση, υποστηρίζει με τις υπηρεσίες του τη λειτουργία του Φορέα. Περιττό βέβαια να τονιστεί ότι από την καλή λειτουργία του ΦΟΣΔΑ, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και η διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση στο Δήμο Λαρισαίων και σε όλους τους Δήμου της Π.Ε.
Οι ΦΟΔΣΑ σε όλη τη χώρα, εξυπηρετούν τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των Δήμων, χωρίς πολιτικές ή κομματικές σκοπιμότητες. Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις πολιτικών αντιπαραθέσεων σε τέτοιους Φορείς.

Ωστόσο η κα. Καραλαριώτου αποφάσισε με προσωπικά ιδιοτελή συμφέροντα να διεκδικήσει την προεδρία και έκανε τα πάντα προκειμένου ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, ενώ είναι μέλος του Δ.Σ., να μην ψηφίσει κατά τη διαδικασία της συγκρότησης σε σώμα. Προφανώς επειδή εκτιμούσε ότι οι συσχετισμοί με αυτόν τον τρόπο δεν ήταν υπέρ της. Δυστυχώς εκθέτοντας και τους Δημάρχους της ομάδας της.
Οι δήμαρχοι του νομού γνωρίζουν πολύ καλά πως ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης κατέθεσε συμβιβαστικές και συναινετικές προτάσεις, για την διοίκηση του ΦΟΔΣΑ με έναν βασικό όρο: Πρόεδρος στο ΦΟΔΣΑ να είναι εν ενεργεία Δήμαρχος. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε γιατί, όπως αναφέραμε, κεντρική επιδίωξη, όσων σήμερα διαμαρτύρονται, ήταν η ανάληψη της προεδρίας από την κα. Καραλαριώτου και μόνο. Προφανέστατος λόγος η αντιμισθία.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, όταν αυτός ΔΕΝ είναι δήμαρχος, λαμβάνει αντιμισθία ίση με αυτή του Δημάρχου Λαρισαίων. Όταν εκλέγεται πρόεδρος Δήμαρχος, δεν υπάρχει αντιμισθία.
Μάλιστα – άκουσον άκουσον – πρότειναν στον Δήμαρχο Λαρισαίων να είναι αντιπρόεδρος με πρόεδρο την κα. Καραλαριώτου. Με όλη την εκτίμηση και τον σεβασμό στα πρόσωπα των αυτοδιοικητικών δεν αντιλήφθηκαν ότι ο ΦΟΔΣΑ δεν είναι κομματικό μαγαζί και ότι το κύρος του Δημάρχου Λαρισαίων δεν επιτρέπει ούτε κατά διάνοια να υπάρξει τέτοια εξέλιξη. Εξέλιξη η οποία άφηνε περιθώρια η κα. Καραλαριώτου με την γνωστή της στάση να εργαλειοποιήσει τον ΦΟΔΣΑ εναντίον του Δημάρχου Λαρισαίων, παραβλέποντας τα κοινά συμφέροντα όλων των Δήμων στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ετσι, με ευθύνη της κας Καραλαριώτου και άλλων, αντί να υπάρξει συναινετική λύση, φτάσαμε στο σημείο η ανάδειξη του προέδρου του ΦΟΔΣΑ να εξελιχθεί σε αντιπαράθεση μεταξύ του Δημάρχου Λαρισαίων και της επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δήμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στην «ανακοίνωση των 12», η πρώτη υπογραφή είναι της δημοτικής συμβούλου κας Καραλαριώτου και μετά ακολουθούν οι υπογραφές Δημάρχων και άλλων δημοτικών συμβούλων.

Σε ό,τι αφορά στο περίφημο θέμα της ισότιμης ή μη συμμετοχής του εργαζόμενου, το Υπουργείο Εσωτερικών αναγνώρισε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει συμμετοχή μεν του εργαζόμενου στο Δ.Σ., ψήφος δε κατά περίπτωση και όπως βολεύει. Μάλιστα όταν από την αρχή του 2020 μεγάλοι ΦΟΔΣΑ (ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, ΦΟΔΣΑ Κρήτης κ.α.) διενήργησαν εκλογές με την ισότιμη συμμετοχή του εργαζόμενου στην εκλογική διαδικασία. Για αυτό η κυβέρνηση ξεκαθάρισε το τοπίο. Προς τι λοιπόν οι αιχμές;

Μετά από όλα αυτά τολμά και μιλάει για «εξαγορά» του κ. Παπαδημόπουλου αναπόδεικτα, ανερυθρίαστα και ποταπά. Προσβάλλοντας έναν άνθρωπο που υπηρέτησε ως αιρετός την Αυτοδιοίκηση πολλά χρόνια και με την εμπειρία του αντελήφθη ότι ο ΦΟΔΣΑ όχι μόνο δεν πρέπει να είναι κομματικό μαγαζί αλλά σε καμιά περίπτωση μαγαζί της κα. Καραλαριώτου.

Σε ό,τι αφορά την εκλογική διαδικασία η κα. Καραλαριώτου αποφάσισε με διάφορα τερτίπια να απέχουν οι αυτοδιοικητικοί της ομάδας της γιατί, εκτίμησή μας είναι, ότι ίσως το αποτέλεσμα να ήταν ακόμα χειρότερο για εκείνη.
Τέλος, επειδή η συναίνεση πρέπει να κυριαρχήσει στην λειτουργία του ΦΟΔΣΑ περιμένουμε τη συμμετοχή των Δημάρχων στην Εκτελεστική Επιτροπή ακόμα και εάν χρειαστεί να υπάρξουν παραιτήσεις μελών μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ