Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΟ ΜΙΣΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΦΡΑΧΤΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Στην πιο κρίσιμη καμπή τους έχουνε μπει το τελευταίο διάστημα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με την Αγκυρα να ξετυλίγει όλο το σεντόνι των προκλήσεών της που έχουν ως ένα και μοναδικό στόχο να δημιουργήσουν τετελεσμένα που σύμφωνα με το σχεδιασμό της θα οδηγήσουν σε διχοτόμηση του Αιγαίου και στη συνεκμετάλλευση για να μην πω και στην κυριαρχία της στην περιοχή.

Και ενώ η Τουρκία βαδίζει βήμα – βήμα με σχέδιο, πλάνο και στόχους εμείς σαν χώρα δείχνουμε να πελαγοδρομούμε και να αναζητούμε σωσίβια στους δήθεν συμμάχους μας σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., από τους οποίους επιβεβαιωμένα πλέον όταν πρόκειται να ταράξουν την ησυχία του Ερντογάν εισπράττουμε ηχηρά χαστούκια έως και αδιαφορία.

Και σαν να μην έφταναν αυτά τα χαστούκια έρχονται και οι εκ των έσω αποκαλύψεις όπως αυτή του νο2 της κυβέρνησης κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ανακοίνωσε ότι οι κόκκινες γραμμές για τη χώρα μας είναι τα 6 και όχι τα 12 ναυτικά μίλια, όπως άλλωστε ήταν πάντα η θέση της χώρας η οποία απορρέει από διεθνείς συνθήκες και αποφάσεις.

Μάλιστα οι δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη ήλθαν ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο της Τουρκίας να γκριζάρει την περιοχή του Καστελόριζου, να επιβάλει τα σύνορα της “Γαλάζιας Πατρίδας” στο Αιγαίο και να επεκτείνει τη δικαιοδοσία της σε θέματα έρευνας και διάσωσης, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το μέλλον του Αιγαίου και αυτής καθ΄αυτής της κυριαρχίας της χώρας μας στη θάλασσα.

Σήμερα μετά από τόσα φιάσκα στο επίπεδο της διπλωματίας που έγιναν γνωστά με τον πλέον ηχηρό τρόπο από τους ηγέτες της Ε.Ε., τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και αξιωματούχους των ΗΠΑ με πρώτο και καλύτερο τον παπατζή πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ, θα περίμενε κανείς ότι η Ελλάδα θα έβγαζε από τη φαρέτρα της ουσιαστικά όπλα ως απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα και στην αδιαφορία των συμμάχων με πρώτο και καλύτερο την άμεση άσκηση του δικαιώματος της χώρας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, κάνοντας την Τουρκία να τρέχει και τους συμμάχους να υπερασπιστούν μια χώρα – μέλος να ασκήσει  τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Επίσης θα έπρεπε σε συνεργασία με την Κύπρο να ασκήσει βέτο σε αποφάσεις της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ για οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας και όχι να επιμένει στην ανέξοδη και αναποτελεσματική τακτική της διεκδίκησης κυρώσεων που ούτε καν αγγίζουν τον Ερντογάν.

Πάλι καλά πού έστω και σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας προειδοποίησε με παρεμπόδιση από την πλευρά της Ελλάδας των διαδικασιών σύνδεσης Τουρκίας – Ε.Ε., έστω και αν ακόμα αυτή η θέση είναι στο στάδιο των σκέψεων και των προειδοποιήσεων, φού πλέον το μόνο χειροπιαστό που έχουμε είναι ο νέος φράχτης που σηκώνεται στον Εβρο ώς απάντηση στον επεκτατισμό της Αγκυρας, α και να μην ξεχάσω και τα ταξίδια του πρωθυπουργού στον Εβρο και στη Σαμοθράκη…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ