ΤΟ ORUC REIS “ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ” ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ NAVTEX

Η Τουρκία επεκτείνει την περιοχή ερευνών του Oruc Reis στέλνοντας το “μια ανάσα” από το Καστελλόριζο και τη Ρόδο.Αυξάνει την πίεση προς την Αθήνα και στενεύει ασφυκτικά τα όποια περιθώρια “διπλωματικών” ελιγμών. Η προσπάθεια αποφυγής περαιτέρω στρατιωτικής κλιμάκωσης την οποία επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση θα γίνει πια εξαιρετικά δύσκολη.

Η πορεία του Oruc Reis όπως καταγράφεται από το marinetraffic.com

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάϊ χθες βράδυ ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα κάνει έρευνες νότια της Κρήτης…Μας έδειξε και χάρτες.

Τις τελευταίες ημέρες διατυπώνεται διαρκώς το επιχείρημα ότι δεν πρέπει “να τσιμπήσουμε” έναντι των τουρκικών προκλήσεων ,γιατί ο Ερντογάν θέλει να προκαλέσει “θερμό επεισόδιο” την ευθύνη του οποίου θα “χρεώσει” σ΄ εμάς. Η δημόσια διατύπωση αυτής της άποψης φαίνεται ότι μάλλον αποθρασύνει την Τουρκία και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει.

Επιπλέον θα πρέπει εκτός από τη “κόκκινη γραμμή” μας να καθορίσουμε ακριβώς και ποια είναι η γραμμή που χωρίζει τη “στρατηγική ψυχραιμία” από την “υποχωρητικότητα”. Λογικό είναι να θέλουμε να αποφύγουμε τη στρατιωτική εμπλοκή, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την αυτονόητη υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας.

Τους τελευταίους μήνες άπαντες συμφωνούσαν ότι για να αποφευχθεί η κλιμάκωση με την Τουρκία, ήταν απαραίτητο η Άγκυρα θα πρέπει να λαμβάνει διαρκώς το μήνυμα της αποφασιστικής αποτροπής από την Ελλάδα. Αυτό εκπέμπεται από την παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή των προκλήσεων, αλλά νομίζουμε ότι σε μεγάλο βαθμό ακυρώνεται από τη στάση της πολιτικής ηγεσίας που δείχνει ακόμη αναποφάσιστη για το μέχρι που θέλει να φθάσει. Η αποδοχή “διαλόγου” εντός ΝΑΤΟ με την Τουρκία να προκαλεί δεν ήταν όπως αποδείχτηκε η καλύτερη επιλογή.

Το “λάθος μήνυμα” εκπέμπεται και προς τους “συμμάχους” και “φίλους” σε ΕΕ και ΝΑΤΟ που δείχνουν να έχουν πειστεί ότι οι πιέσεις προς την Ελλάδα είναι πιο αποτελεσματικές για την αποφυγή της κλιμάκωσης που δεν θέλουν, σε σχέση με τα μέτρα που θα ΄πρεπε ήδη να ΄χουν ληφθεί κατά του κράτους τρομοκράτη της περιοχής ,της Τουρκίας.

militaire.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com