ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Δήλωση Κων/νου Γιαννακόπουλου, προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας

Η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων covid-19 σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και στην Π.Ε. Λάρισας, με παράλληλη αύξηση των νοσηλευομένων, διασωληνωμένων και των θανάτων μας ανησυχεί ιδιαίτερα.

Η αύξηση αυτή επιφορτίζει με μεγαλύτερη ευθύνη τους συμπολίτες μας για την πιστή τήρηση των τριών μέτρων (μάσκα- αποστάσεις- καθαριότητα χεριών), αλλά και την Πολιτεία με την αύξηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων, την ταχύτατη ιχνηλάτηση των θετικών κρουσμάτων και την περιχαράκωση των εστιών καθώς επίσης και την άμεση ενίσχυση του συστήματος υγείας με γενναία χρηματοδότηση, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανανέωση και αγορά σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, επάρκεια υλικών και αντιδραστηρίων, αύξηση κρεβατιών ΜΕΘ και κτηριακή αναβάθμιση εκεί όπου χρειάζεται.

Επικαιροποιώντας τις διαχρονικές προτάσεις μας για τον περιορισμό της διασποράς του ιού προτείνουμε άμεσα προληπτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους με RAPID TESTS σε όλα τα σχολεία, όπου επικρατεί ιδιαίτερη αναστάτωση με τα θετικά κρούσματα και την ηλιακή αυτή ομάδα, όντας συνήθως ασυμπτωματική ή ολιγοσυμπτωματική να μπορεί να διασπείρει τον ιό προς τους εκπαιδευτικούς (ιδιαίτερα τους ευάλωτους), αλλά και προς την οικογένεια (γονείς, παππούδες). Τα παραπάνω tests πρέπει να επεκταθούν και προς τις πλατείες ή άλλα σημεία συνωστισμού, καθόσον οι συμπολίτες μας που έχουν έρθει σε επαφή με θετικό κρούσμα δεν διαθέτουν το χρηματικό ποσό για να κάνουν test ιδιωτικά, με αποτέλεσμα η ιχνηλάτιση να είναι ελλιπής. Στην χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος θα πρέπει να συμμετάσχουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι Δήμοι της Π.Ε. Λάρισας.

Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για την κυκλοφορία των νεαρότερων ηλικιών σε χώρους αναψυχής και διασκέδασης κατά την ημέρα της  αργίας της 28ης Οκτωβρίου .

Επιπρόσθετα θεωρούμε αναγκαιότητα την υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους καθώς και την διακοπή της κυκλοφορίας από τις 1:00 έως 5 τη νύχτα σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο 3 (Πορτοκαλί).

Η σωστή ενημέρωση του κοινού από όλους τους συναρμόδιους επιστημονικούς φορείς θεωρούμε πως αποτελεί σημαντικό παράγοντα κατανόησης της συμπεριφοράς του ιού και αποφυγής της διασποράς του.

Σε κάθε περίπτωση όμως τα περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να λαμβάνονται πριν αρχίσει η υπέρ διασπορά, την οποία αποδεδειγμένα πλέον ευνοεί η χαλάρωση και ο υπέρμετρος εφησυχασμός. Οι συμπολίτες μας θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως κάπως έτσι θα πορευτούμε τους επόμενους μήνες με υφέσεις και εξάρσεις της πανδημίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ