ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΔΟΜΕΝΙΚΟ

Συζητήθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Λάρισας η υπόθεση

Η ιστορική αγωγή αποζημίωσης των Οικογενειών Θυμάτων του Ολοκαυτώματος του Δομένικου κατά του Ιταλικού Δημοσίου αποτέλεσε αντικείμενο συνάντησης μεταξύ των δημοσιογράφων με τη βουλευτίνα του Κινήματος Αλλαγής Ε. Λιακούλη, τον δήμαρχο Ελασσόνας Νικ. Γάτσα και τον πρόεδρο της μαρτυρικής κοινότητας Δομένικου και πρόεδρο του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δομένικου Στ. Ψωμιάδη, που παραχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης κοινή συνέντευξη τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λάρισας.

Επιβεβαιώνοντας πλήρως παλιότερο ρεπορτάζ του paidis.com η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στις εξελίξεις αναφορικά με το θέμα κάνοντας γνωστό πως οι νομικές ενέργειες για την αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων απέδωσαν καρπούς, ενώ όπως ανακοίνωσε η υπόθεση συζητήθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Λάρισας, για να συμπληρώσει πως «πλέον απαιτείται δράση από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία».

«Το Ιταλικό Δημόσιο παραδέχθηκε το δίκαιο των αιτημάτων αλλά δεν συνομολογεί στην καταβολή των αποζημιώσεων. Δεν υπάρχει δικαιολογία για να κάνουμε πίσω σε αυτή τη διεκδίκηση και πλέον απαιτείται δράση από την Πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο», υπογράμμισε η κ. Λιακούλη, δίνοντας στη δημοσιότητα πρόταση νόμου που έχει αποσταλεί ήδη στους αρμόδιους και τονίζοντας πως «πλέον τον λόγο έχει ο κ. υπουργός».

Νωρίτερα η κ. Λιακούλη περιέγραψε μια αγωγή 105 σελίδων χαρακτηρίζοντάς την «ιστορικό ντοκουμέντο», το οποίο όπως σημείωσε «πρέπει να αποτελέσει ιστορικό αρχείο για την περιοχή μας».

Με τη χαρακτηριστική φράση «αν δεν υπήρχε αυτός ο άνθρωπος δεν θα υπήρχε υπόθεση» η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ εξήρε τις άοκνες προσπάθειες του προέδρου της μαρτυρικής κοινότητας Δομένικου και πρόεδρου του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων Ολοκαυτώματος  Στ. Ψωμιάδη, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συμβολή του δήμου Ελασσόνας και των υπηρεσιών του, που βοήθησαν για τη συγκέντρωση όλων των στοιχείων που χρειάστηκαν για την υπόθεση.

«Ζητάμε την ευαισθητοποίηση όλων», κατέληξε η κ. Λιακούλη, αφήνοντας ανοιχτή την όποια εξέλιξη ακόμη και εντός της εβδομάδας.

Ειρήνη Παπουτσή

ΦΩΤΟ: Δ. Καστανάρας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ