ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ!

Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης ΣυνΠολιτεία

Η αύξηση της κυκλοφορίας των οχημάτων και τα συχνά τροχαία ατυχήματα μαθητών μερικές φορές μπροστά σε σχολεία, ανάγκασε τον νομοθέτη να προβλέψει τον Σχολικό Τροχονόμο. Έτσι στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, στο άρθρο 41 του Ν. 2094/92, συμπεριελήφθη διάταξη που προέβλεπε ότι για την οδική ασφάλεια των μαθητών, μπορούν να χρησιμοποιούνται Σχολικοί Τροχονόμοι.

Οι εθελοντές Σχολικοί Τροχονόμοι ρυθμίζουν την κυκλοφορία σε προκαθορισμένα σημεία, πλην διασταυρώσεων, τα οποία διαμορφώνονται κατάλληλα με οριζόντια και κάθετη σήμανση. Ο θεσμός του σχολικού τροχονόμου είναι απαραίτητος για την ασφαλή μετάβαση και αποχώρηση των μαθητών προς και από τις σχολικές μονάδες.

Η οικονομική κρίση ανάγκασε τις σχολικές επιτροπές να περιορίσουν  τον αριθμό των σχολικών τροχονόμων .Από το 2016 και μετά  τα σχολεία και η χρηματοδότησή τους απέκτησαν μια καλύτερη λειτουργικότητα με λιγότερες  ελλείψεις.

Στη νέα σχολική χρονιά 2020-21 διαπιστώσαμε ότι πολλοί Δήμοι ενεργοποίησαν το Θεσμό του εθελοντή τροχονόμου.

Έτσι με πρωτοβουλία της κ. Ρούλας Σουρλαντζή  (Πρόεδρος της προηγούμενης Σχολικής Επιτροπής ) μάθαμε τον τρόπο  ενεργοποίησης του Θεσμού . Με ενέργειες της ενημερώθηκαν οι Διευθυντές και των τριών Δημοτικών Σχολείων του Αμπελώνα, οι οποίοι ανέδειξαν το πρόβλημα στην τωρινή Σχολική Επιτροπή.

Πιστεύουμε ότι ο Θεσμός αυτός πρέπει να ενεργοποιηθεί και για την πόλη του Αμπελώνα. Ειδικά το Πρώτο και Τρίτο Δημοτικό χρειάζονται  από δυο Σχολικούς Τροχονόμους το καθένα.  Για το Δεύτερο Δημοτικό πιστεύουμε ότι ένας σχολικός τροχονόμος θα έλυνε το πρόβλημα στη διασταύρωση  Αγίου Κωνσταντίνου και Κρυστάλη. Μακάρι βέβαια η Σχολική Επιτροπή να ενέκρινε δύο και γι αυτό το Δημοτικό.

Η Σχολική Επιτροπή πρέπει να πάρει την αντίστοιχη απόφαση. Τώρα μπορεί.

Τα παιδιά είναι το μέλλον του τόπου μας . Πρέπει να αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα προκειμένου να βελτιώσουμε τις συνθήκες για τους μαθητές της πόλης μας μέσα και έξω από τις σχολικές μονάδες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ