ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΜΕ ΤΑ «ΠΑΝΤΡΟΛΟΓΗΜΑΤΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Με τα «Παντρολογήματα» του Ν. Γκόγκολ, μια κωμωδία και ένα παιχνίδι σχέσεων, κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου η Πειραματική Σκηνή του Θεσσαλικού Θεάτρου Λάρισας, με τη Ν. Σπετσιώτη να σκηνοθετεί για πρώτη φορά για το Θεσσαλικό Θέατρο δημιουργώντας μια ξεκαρδιστική κωμωδία και φέρνοντας το έργο στη σημερινή εποχή.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Τα Παντρολογήματα του Γκόγκολ -έργο του 1842- είναι μια κωμωδία για τις σχέσεις αντρών και γυναικών, για την επιθυμία να ερωτευτούμε αλλά και για τη δυσκολία της δέσμευσης. Ένας ώριμος άντρας και μια γυναίκα παίζουν το ρόλο των προξενητών  για έναν νεότερο και μια νεότερη γυναίκα αντίστοιχα. Και βέβαια μέσα στις περιπλοκές της επιθυμίας προστίθενται τα οικονομικά συμφέροντα. Ένα κωμικό παιχνίδι ανταγωνισμού, με μπλόφες και τεχνάσματα ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας. Ποιος έχει τον καλύτερο γαμπρό; Τι θα απογίνει τελικά η νύφη; Όλα είναι δύσκολα και ξεκαρδιστικά. Ο Γκόγκολ,  σε κάποιο σημείο γράφει: «Πολύ δύσκολη η θέση της γυναίκας στις μέρες μας, και μάλιστα όταν δεν είν’ ερωτευμένη».  Δύσκολη η θέση της γυναίκας όταν καλείται να ακολουθήσει τα κοινωνικά στερεότυπα, δύσκολη και η θέση του άντρα όταν δεν γνωρίζει τα πραγματικά του θέλω.

Η σκηνοθέτης Νάνσυ Σπετσιώτη, που σκηνοθετεί για πρώτη φορά για το Θεσσαλικό Θέατρο, δημιουργεί μία καθαρή, ξεκαρδιστική κωμωδία φέρνοντας το έργο στη σημερινή εποχή.  Χρησιμοποιεί  τη σύγχρονη τεχνολογία όπως το video mapping, κι εμπλέκει  τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις ψηφιακές εφαρμογές. Μέσα από το γέλιο ίσως αναρωτηθούμε: τί είναι τελικά ο γάμος; Τι είναι να παντρεύεσαι; Τι είναι να ερωτεύεσαι;

Κ.ΣΠΑΝΟΥ: ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΜΑ ΕΥΘΥΝΗΣ

Σε μια δύσκολη συγκυρία λόγω κορωνοϊού μιλώντας για την έναρξη των φθινοπωρινών δράσεων του Θ.Θ η καλλιτεχνική του διευθύντρια Κ. Σπανού με αφορμή και την πρεμιέρα σημειώνει τα εξής:

“Είναι για όλους δύσκολα. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές στα νοσοκομεία. Οι ερευνητές στα εργαστήρια. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές στα σχολεία, οι μαθητές, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι στην εστίαση, οι καλλιτέχνες, όλοι εμείς στο Θεσσαλικό, ο Δήμαρχος της πόλης, παραμένουμε δυνατοί και απόλυτα προσεχτικοί και υπεύθυνοι στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Λειτουργήσαμε το καλοκαίρι με απόλυτη ασφάλεια.

Και τώρα το φθινόπωρο με τεράστια προσοχή εφαρμόζουμε όλα τα μέτρα και ακόμα παραπάνω. Ξέρουμε ότι η χαρά του θεάτρου στηρίζεται στο απαραίτητο αίσθημα της ασφάλειας.  Εμπιστευόμαστε το αίσθημα της ευθύνης του κοινού και προχωράμε.

Πρεμιέρα 29 Οκτωβρίου…. Με την κωμωδία του Νικολάι Γκόγκολ Παντρολογήματα σε σκηνοθεσία  Νάνσυς Σπετσιώτη”.

Ν. ΣΠΕΤΣΙΩΤΗ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ

Από την πλευρά της η σκηνοθέτης της παράστασης Ν. Σπετσιώτη επιμένοντας πως «το θέατρο πρέπει να είναι ανοιχτό για όλους, τυπικά κι ουσιαστικά» επισημαίνει τα εξής:

“Παντρολογήματα που περάσαν από σαράντα κύματα.

Που το lockdown του Μαρτίου σταμάτησε τις γενικές πρόβες λίγο πριν την πρεμιέρα.

Κι όμως είμαστε εδώ κι επιμένουμε δημιουργικά.

Γιατί το θέατρο πρέπει να είναι ανοιχτό για όλους, τυπικά κι ουσιαστικά.

Ως μέσο παρηγορίας και διασκέδασης.

Έτσι ετοιμάστηκε και η παράστασή μας, για να σας ψυχαγωγήσει. Να σας ελαφρύνει, απ’ όλα αυτά που σας βαραίνουν και μας βαραίνουν καθημερινά.

Αλλά και να σας κάνει, μέσα απ’ το γέλιο, να σκεφτείτε. Τι είναι τελικά ο γάμος; Τι είναι να παντρεύεσαι;

Δεν έχω να πω άλλα, τα υπόλοιπα ελπίζω να τα πει η παράσταση.

Παρά μονάχα ότι χρωστώ ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους ηθοποιούς. Που από την αρχή, αλλά και στον νέο κύκλο προβών έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο, καταθέτοντας την σκηνική τους αλήθεια.

Στην Μπέττυ Νικολέση, που μπήκε στην ομάδα ως αντικατάσταση, και κατάφερε μέσα σε λίγες πρόβες να χτίσει έναν υπέροχο χαρακτήρα.

Στον Θανάση Ζέρβα, που έχει μια κωμική στόφα, ποιότητας μιας άλλης εποχής.

Στη Μαρσέλα Λένα, που μεταμορφώνεται σε κάθε ρόλο με τρόπο αξιοπρόσεχτο.

Στον Χρήστο Κορδελά, που είναι θεατρικά στην καλύτερή του στιγμή.

Στον Ηρακλή Τζαφέτα, που δούλεψε έναν περίπλοκο χαρακτήρα με λιτότητα και αλήθεια.

Και στον Παναγιώτη Τόλια που υπηρετεί τους δύο ρόλους του, με σκηνικό μεράκι και κέφι που ο θεατής θα θυμάται.

Εκτός σκηνής τίποτε δεν θα ήταν άρτιο χωρίς τους πολύτιμούς μου: Καλλιόπη Λαγκούρα, βοηθό σκηνοθέτη, Δήμητρα Εξάρχου στα σκηνικά, Ελένη Ψύρρα στα κοστούμια, Σταύρο Παπασταύρου στη μουσική, Αθηνά Μανώλη στην κινησιολογία και χορογραφία, Γιάννη Δρακουλαράκο στους φωτισμούς, Χριστίνα Τζιουβάρα και Βαγγέλη Αντωνόπουλο στο video mapping, Χρήστο Καράκη και Νίκο Ανδριανόπουλο στην κατασκευή του σκηνικού, Νικολέττα Καϊση στην κατασκευή των κοστουμιών, Γιάννη Χατζηαντωνίου στις φωτογραφίες, Life of film productions, στο trailer και Μουτζούρα στην δημιουργία του προγράμματος και της αφίσας.

Επίσης έχω μόνο ευγνωμοσύνη για τους Μάκη Παπατριανταφύλλου και Γιώργο Γκόλαντα για την επιμέλεια και τους συμπληρωματικούς φωτισμούς που ολοκλήρωσαν την φωτιστική αισθητική της παράστασης.

Κλείνοντας, Νίκο Γεωργάκη, ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ απ’ όλους μας!

Και Γιώργο Σδράνη ετοιμάσου για νέα καριέρα…”.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Παίζουν αλφαβητικά: Θανάσης Ζέρβας, Χρήστος Κορδελάς, Μαρσέλα Λένα, Μπέττυ Νικολέση, Ηρακλής Τζαφέτας, Παναγιώτης Τόλιας.

Σκηνοθεσία/ διασκευή:           Νάνσυ Σπετσιώτη

Σκηνικά:                                      Δήμητρα Εξάρχου

Κοστούμια:                                 Ελένη Ψύρρα

Μουσική/στίχοι τραγουδιού: Σταύρος Παπασταύρου

Κινησιολογία/χορογραφία:    Αθηνά Μανώλη

Φωτισμοί:                                  Γιάννης Δρακουλαράκος

Video mapping:                         Χριστίνα Τζιουβάρα, Βαγγέλης Αντωνόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη:                  Καλλιόπη Λαγκούρα

Επιμέλεια φωτισμού:     Μάκης Παπατριανταφύλλου, Γιώργος Γκόλαντας

Κατασκευή σκηνικού:     Χρήστος Καράκης, Νίκος Ανδριανόπουλος

Κατασκευή κοστουμιών:                             Νικολέττα Καΐση

Φωτογραφίες:                          Γιάννης Χατζηαντωνίου

Trailer:                                        Life of film Productions

Πρόγραμμα/Αφίσα:                 Μουτζούρα

Θέατρο «Κώστας Τσιάνος»

Παραστάσεις:

Πέμπτη: (Λαϊκή απογευματινή) 7.00 μ.μ. (8 € )

Παρασκευή – Σάββατο 9.00 μ.μ.  –      Κυριακή 7.00 μ.μ

Κρατήσεις θέσεων: Τετάρτη έως Κυριακή 10 π.μ. – 1 μ.μ. . απόγευμα 6 μ.μ. – 9 μ.μ. 2410 – 533417.

Ε.Π.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ